Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wielrennen en sportvoeding

Alle categorieën VoetbalHardlopenTop 5 beste sportvoeding

Wielrennen is bij uitstek een duursport. Duursporten zijn sporten die een langere tijd aan één stuk worden gedaan. Hierbij wordt er veel uithoudingsvermogen van je lichaam gevraagd. Om je energievoorraad op peil te houden, is voeding erg belangrijk voor een wielrenner. Maar waar moet je op letten? Welke (sport) voeding gebruik jij voordat je op de fiets springt? En welke sportvoeding gebruik je tijdens het wielrennen?

Sportvoeding voorafgaand aan de inspanning

Je lichaam heeft veel voedingsstoffen nodig om zich voor te bereiden op de inspanning op de fiets.  Maar welke voedingstoffen zijn nu het belangrijkst voorafgaand aan de inspanning?
Recreatieve wielrenners kunnen het beste twee tot drie uur voor de inspanning een laatste maaltijd nemen, die langzame koolhydraten bevat. Zo wordt er voldoende energie in het lichaam opgeslagen. Je spieren hebben tijdens de inspanning voedingsstoffen en zuurstof nodig, die tijdens de inspanning door het bloed worden vervoerd. Als je té kort voor de inspanning een maaltijd neemt, gaat het bloed naar de maag om het eten te verteren. Hierdoor zal er minder bloed aanwezig zijn om voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren te vervoeren. Dit heeft tot gevolg dat je lijf minder goed kan presteren.

Soms is het lastig om twee tot drie uur voor de inspanning wat te eten. Bijvoorbeeld bij de Amstel Gold Race als je al om 6.30 uur vertrekt voor de tocht van 240 kilometer. Mijn ervaring is om de avond ervoor een uitgebreide en goede maaltijd met langzame koolhydraten te nuttigen. Vroeg in de ochtend kun je dan volstaan met een niet al te zware maaltijd. Ik kies altijd voor kwark met fruit, rozijnen, walnoten en wat muesli en daarnaast twee gekookte eieren. En een lekker kopje espresso. Anders kom ik echt niet op gang. Daarnaast eet ik de Clif Bar. Dit is een Energy Bar gemaakt met biologische havermout, een bron van eiwitten en vezels. De vitamines B6 en B12 zorgen ervoor dat de energie geleidelijk wordt vrijgegeven, waardoor je er de hele dag profijt van hebt.
Het optimaliseert de energievoorraad en voorkomt honger tijdens de activiteit. Op deze manier presteert mijn lichaam het beste.

Wielrennen en sportvoeding

Sportvoeding wielrennen

Als je langer dan een uur gaat wielrennen en dat doe je al gauw, kan tijdens de inspanning een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. Het is dan verstandig de energievoorraad in de vorm van koolhydraten aan te vullen. Het lichaam zal anders overgaan tot het verbranden van vet en eiwit. Dit wordt veelal ervaren als de man met de hamer, de hongerklop dus! Wel nuttig als je nog op gewicht moet komen, maar als dat niet nodig is, dan heb je de koolhydraten hard nodig. Koolhydraten kunnen snel en efficiënt als energiebron worden gebruikt. Je kunt dit toepassen in verschillende vormen, bijvoorbeeld in de vorm van een energiereep of gelletje of als sportdrank. Welke vorm het meest geschikt is, hangt onder andere af van jouw lichaam en de duur en intensiteit van je inspanning.

Een heerlijke reep als sportvoeding is de Amacx Energy Oat Bar. Deze energiereep heeft een basis van havermoutvlokken en perfecte koolhydraatsamenstelling. Ook bevat de reep een aantal vitamines en mineralen, waaronder calcium, magnesium en ijzer. Deze mineralen ondersteunen onder andere de energiestofwisseling en spelen een rol bij het behoud van sterke en soepele spieren. Daarnaast is deze bar zacht en smeuïg, waardoor deze goed is weg te kauwen. Goede en makkelijke sportvoeding voor onderweg.

Mijn favoriete reep is de Amacx Fast Bar. Deze bestaat uit 40% amandel, waardoor het lijkt alsof je een stukje marsepein snoept. Het heeft een zachte ‘bite’ en een verrassend lichte crunch. Deze bar lost als het ware al op in je mond, zodat je nauwelijks hoeft te kauwen. Ik vind dit onderweg echt een cadeautje.

Voor de laatste uurtjes van de inspanning, gaat mijn voorkeur qua sportvoeding uit naar gelletjes, omdat het lichaam vermoeid raakt en het steeds lastiger wordt om vast voedsel te verteren. Dat kost het lichaam te veel energie. De gelletjes van Amacx spelen daar perfect op in.

Herstellen en wielrennen

Tijdens het wielrennen heeft je lichaam veel voedingsstoffen verbruikt, voornamelijk koolhydraten. Na afloop is het daarom belangrijk deze voedingsstoffen weer aan te vullen. Het lichaam is direct na de training in staat om een grote hoeveelheid voedingsstoffen in de spiercellen op te nemen.
De belangrijkste combinatie die nodig is, zijn eiwitten en koolhydraten. Amacx Recovery Drink bevat drie componenten koolhydraten om het spier- en leverglycogeen weer aan te vullen. Maar ook de Amacx Proteïn Brownie is een bron van eiwit met een uitgebalanceerde mix van koolhydraten. Goede sportvoeding voor het herstel van de spieren die bijdragen tot de groei van de spiermassa. Hiermee zorg je ervoor dat je voldoende herstelt en dat je klaar bent voor de volgende uitdaging op de fiets.

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact