Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Onderhoud tips voor jouw CX fiets!

Alle categorieën TriathlonVoedingsschema trailrunningVeldrijden

Het onderhouden van je fiets is heel belangrijk. Hoe beter je je fiets onderhoud hoe langer en beter je materiaal mee gaat en je fiets optimaal blijft werken. Met veldrijden kom je van alles tegen wat veel kan vergen van je materiaal. Denk hierbij aan modder en zand. Wanneer je dit niet goed bijhoud na je training of wedstrijd kan hierdoor heel snel slijtage ontstaan en zul je snel onderdelen moeten gaan vervangen.

Maak je fiets modder vrij!

Allereerst zorg ik dat mijn fiets modder en zand vrij is. Dit doe ik door mijn fietsen af te spuiten met een hogedrukspuit. Door de kracht word de modder en het zand goed verwijderd van de fiets en banden. Daarna loop ik alles na of ik niks gemist heb. Is dit wel het geval spuit ik de fiets nog een keer goed na. Je kunt dit ook doen met een emmer water met sop, spons en een borstel als je niet in bezit bent van een hoge druk reiniger. En ander goed alternatief is de BOVelo Clean Green, dit is een kant-en-klare biologisch afbreekbare fietsreiniger die zowel reinigt als ontvet.

Verzorg je ketting!

Het is ook heel belangrijk om je ketting goed te onderhouden. Deze spuit ik in met een ontvetter. Je kan hier allerlei middelen voor gebruiken. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen speciaal voor de fiets. De Chain Cleaner van Morgan Blue reinigt krachtig jouw ketting. Mocht je dit niet in huis hebben kun je ook een huis, tuin en keuken middel pakken. Smeer de ketting goed in met de Chain Cleaner en laat het middel even zijn werk doen. Spuit de ketting goed af dat al het ontvetter uit en van de ketting is. Maak de ketting goed droog met een vocht opnemende doek. Je zult zien dat hij er hierna weer als nieuw uitziet.

Onderhoud tips voor jouw CX fiets!

Vergeet je wielen niet

Maak ook de fiets en wielen droog met een vocht opnemende doek. Loop alles goed na zodat alles goed droog is dit voorkomt roest in je materiaal. Roest is iets wat je echt niet wilt met jouw fiets!

Controleer de moeilijk bereikbare plekken

De fiets lijkt nu goed schoon. Maar toch blijft er vaak nog wat zand tussen plekken zitten waar je niet goed bij kunt komen. Wat je dan kan doen is met een air kit compressor het overtollige zand van je fiets af spuiten. Dit kan natuurlijk alleen als je deze in bezit hebt. En mooi alternatief is de Quick & Clean Brush van Morgan Blue.

Verzorg je ketting met de juiste olie

Nu je fiets helemaal schoon is, is het tijd om je ketting te smeren. Ook hiervoor heb je allerlei soorten en merken. Bij Duursport zijn ze verkrijgbaar van Morgan Blue; Race Oil, Extra Dry Lub, Rolls Pro, Dry Wax of de T-9 van Boeshield. Tijdens het smeren van je ketting draai je je trappers rond om zo snel je hele ketting te smeren. Let echter wel op dat je de ketting aan de binnen kant smeert, dit omdat het middel zo goed door de ketting kan heen lopen. Wanneer je dit aan de buitenkant doet loopt tijdens het draaien het smeer middel er weer vanaf en is de ketting niet goed gesmeerd.

Als je bovenstaand advies doorloopt is je fiets weer klaar voor een mooie rit!

Geschreven door Mascha Mulder

Mascha fietst al vanaf haar 8e. Crosst graag in de winter. Modder is haar favoriet en lopen is een verbeterpunt. Graag deelt ze haar veldrijd ervaringen met jullie!

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact