Loading cart...
Categorieën

Sportgel met of zonder cafeïne

Alle categorieën FietsonderhoudVoedingsadviesTriathlon

Cafeïne; iedereen is er wel mee bekend. Zo zit cafeïne natuurlijk in koffie en thee, maar ook in bijvoorbeeld cola en chocola. Maar wist je dat er ook sportgels te krijgen zijn met cafeïne? Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen? Lees er alles over in dit artikel.

Wat is cafeïne precies?

Cafeïne is een natuurproduct welke wordt gehaald uit o.a. de koffieplant, maar ook uit theeplanten, cacaobonen en guaranabessen. Cafeïne heeft een stimulerende werking; bij een kleine hoeveelheid (denk aan het drinken van 1 á 2 koppen koffie) gaat het de vermoeidheid tegen en kan het je helpen beter te concentreren.

Tot 2004 stond cafeïne vermeld op de dopinglijst. De dopingautoriteiten hebben er echter voor gekozen om deze stof van de dopinglijst te schrappen. Dit omdat het erg lastig is om het gebruik van cafeïne te handhaven, het een product is wat je dagelijks binnen kan krijgen en daarnaast is de kans dat sporters er te veel van gebruiken in het kader van prestatieverbetering is heel erg klein.

De voordelen van cafeïne

Cafeïne heeft een stimulerende werking op je lichaam. Na het gebruik ervan zul je je dus minder vermoeid voelen. Dit heeft als gevolg dat je je training langer vol kunt houden en dat je je beter kunt focussen. Cafeïne heeft als voordeel dat het snel in je bloed wordt opgenomen. Daarnaast zorgt cafeïne ervoor dat je lichaam in plaats van glycogeen meer lichaamsvet gaat verbranden. Tot slot heeft cafeïne een positief effect op je spieren; doordat er door het gebruik van cafeïne meer calcium vrij komt in je lichaam kunnen spieren zich beter aanspannen. Wil je dus in het laatste deel van een zware wedstrijd nog even het onderste uit de kan halen kun je er dus voor kiezen om een sportgel met cafeïne te gebruiken.

De nadelen van cafeïne

Naast de genoemde voordelen kleven er aan het gebruik van cafeïne ook een aantal nadelen. Als je teveel cafeïne gebruikt of gevoelig bent voor deze stof kan dit ongewenste effecten met zich meebrengen. Zo kun je prikkelbaar worden, kun je trillende handen krijgen, hartkloppingen, hoofdpijn, stress ervaren en slecht in slaap komen (rusteloosheid). Waar de ene persoon prima tegen cafeïne kan, heeft een ander al snel last van deze klachten.

Verder is het belangrijk om te weten dat als je zwanger bent of borstvoeding geeft het onverstandig is om cafeïne te gebruiken. Dit kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor de zwangerschap.

Het advies is om pas cafeïne(houdende producten) te gebruiken wanneer je 18 jaar of ouder bent. Daarnaast wordt het gebruik van cafeïne ten strengste afgeraden wanneer je last hebt van hart- of vaatziekten, diabetes, glaucoom en problemen met schildklier, nieren of prostaat. Tot slot is het goed om te weten dat je je aan de dagelijkse dosering moet houden. Probeer nooit zomaar supplementen met cafeïne uit tijdens een wedstrijd, maar kijk eerst hoe je lichaam op deze producten reageert tijdens je trainingen.

Sportgels met cafeïne

Duursport.nl heeft diverse sportgels met cafeïne in haar assortiment. Zo is er de Amacx Drink Gel in de smaak cola + cafeïne of de Amacx Turbo Gel in de smaak cassis + cafeïne. Maar ook merken als bijvoorbeeld SiS, Maurten en PowerBar bieden gels aan met cafeïne als toevoeging. Kom je er niet uit met je keuze? De klantenservice van Duursport.nl staat altijd voor je klaar.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact