Loading cart...
Categorieën

Sportvoedingsplan triathlon

Alle categorieën HardlopenHerstelRecepten

Een triathlon bestaat uit 3 onderdelen; zwemmen, fietsen en hardlopen. Er is echter een vierde element welke misschien wel het belangrijkste onderdeel vormt. We hebben het dan over voeding. Wanneer je niet voldoende energie binnenkrijgt tijdens een triathlon zul je merken dat het heel erg lastig gaat worden om de uitputtingsslag met goed resultaat af te ronden; zeker als het een hele triathlon betreft. In dit artikel geven je wat tips mee over het samenstellen van een voedingsplan tijdens een triathlon.


Ontbijt triathlon

De meeste triathlons beginnen vroeg in de ochtend. Het is niet verstandig om zwaar te ontbijten omdat je daar later op de dag alleen maar last van zult krijgen. Je kunt bijvoorbeeld witte boterhammen met jam of stroop nemen, of een bordje muesli. Ook kun je een banaan nemen. Belangrijk is in ieder geval dat je direct voldoende water drinkt om er voor te zorgen dat je lichaam genoeg vocht binnen krijgt.

Sportvoeding zwemmen

Tijdens het zwemonderdeel zelf is het erg lastig om sportvoeding tot je te nemen. Het is daarom belangrijk dat je van te voren nog wat eet en vooral ook drinkt. Zo kun je een energiereep nemen om je lichaam te voorzien van de nodige koolhydraten. Naast water kun je ook al beginnen met het nemen van sportdrank. Sportdrank zorgt er namelijk voor dat je naast vocht ook energie en mineralen (als deze zijn toegevoegd) binnenkrijgt. Zeker op een warme dag is het essentieel dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Zo kun je eventueel een zakje ORS (Oral Rehydration Salts) aan je sportdrank toevoegen wanneer het echt heel erg heet dreigt te worden. Bijvoorbeeld de ORS Drink van Wcup.

Triathlon en eten

Sportvoeding wielrennen

Zodra je het water uitkomt en naar je fiets rent is het een perfect moment om weer wat voeding tot je te nemen. Zo kun je een Energiereep eten of als je in dit stadium van de wedstrijd liever geen vaste voeding meer neemt kun je overgaan op Energy Gels. Het is verstandig om deze voeding van te voren bij je fietsspullen te plaatsen. Ook tijdens het fietsen dien je regelmatig te eten en te drinken. Naargelang de wedstrijd vordert zal je steeds meer overgaan van vaste voeding naar vloeibaar. Ook kun je gebruik maken van de bananen of sinaasappels die vaak door de organisatie worden uitgedeeld. Hierbij moet wel gezegd worden dat je vooral moet doen wat je gewend bent! Probeer geen nieuwe dingen uit qua voeding tijdens een wedstrijd. Belangrijk is ook dat je voldoende sportdrank drinkt. Zeker op een warme dag dien je minimaal 1 bidon van 750 milliliter per uur tot je te nemen. Op het moment dat je pas gaat drinken als  je dorst hebt is het vaak al te laat.

Wielrennen - Duursport

Sportvoeding hardlopen

Het hardlopen is het afsluitende onderdeel van de triathlon. Dit onderdeel wordt door de meeste triathleten als het zwaarste onderdeel gezien. Tijdens het hardlooponderdeel neem je meestal alleen sportgels als voeding, aangevuld met wat er door de organisatie langs het parcours wordt aangereikt. Wanneer de finish van de triathlon nadert kun je overstappen op energygels met cafeïne om je net nog even die extra boost te geven. Het behoeft uiteraard geen verdere toelichting dat ook drinken tijdens het hardlopen ontzettend belangrijk is. Neem dus ook tijdens het looponderdeel voldoende sportdrank om de juiste hoeveelheid energie, vocht en mineralen binnen te krijgen.

Herstel triathlon

Als alles goed is gegaan, en daar gaan we uiteraard wel vanuit, finish je de triathlon met goed resultaat. Gefeliciteerd! Nu is het zaak dat je goed hersteld. Bij de meeste triathlons worden er bij de finish voldoende snacks en drinken aangeboden om de voorraden aan te vullen. Natuurlijk heel erg lekker, maar niet altijd even verantwoord.  Het is aan te raden om direct na je wedstrijd een hersteldrank te nemen. Op deze manier krijg je naast vocht ook  de juiste hoeveelheid eiwitten en suikers binnen om optimaal te herstellen. Tijdens de triathlon heb je veel vocht verloren dus is het belangrijk dat dit ook weer wordt aangevuld. Drink dus ook voldoende water.

Duursport heeft een uitgebreid assortiment aan sportvoeding en sportdrank. Van Energy Bars tot aan Sport Gels en van Sportdrank tot aan herstelshakes: triathleten kunnen bij ons terecht voor hun gewenste sportvoeding. Heb je vragen over dit artikel of wil je aanvullend advies? De klantenservice van Duursport staat altijd voor je klaar.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact