Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Voedingsschema MTB 4 uur

Alle categorieën HardlopenSportdrankenRecepten

Het is door mijn fietsmaten inmiddels gedoopt tot mijn ‘voorraadkast’, de ‘top tube bag’ op de bovenbuis van mijn mountainbike. Niet dat ik deze bij elke training meeneem, maar voor elke lange rit is het afgelopen periode een vaste waarde geworden. Ik vind het een handige manier om tijdens een mountainbikerit van 4 uur of langer voldoende eten mee te nemen, zonder mijn achterzakken helemaal vol te hoeven stoppen. Mijn sportvoeding (gels en repen) is zo ook makkelijker toegankelijk en dat helpt me weer aan mijn voedingsschema te houden.

Blijven eten

Tijdens het maken van een training op de mountainbike van minimaal 4 uur is het namelijk essentieel om voldoende te blijven eten en drinken. Met één reepje en een bidonnetje water per uur kom je misschien wel weer thuis, maar je gaat hoe dan ook aan kracht en uithoudingsvermogen inleveren. Met het dubbele aantal (en het liefst meer) en goede sportdrank hou je de kachel brandend. Bij een intensieve rit zijn gels voor mij essentieel: dan ontbreekt vaak de tijd om goed te eten en dat is gevaarlijk. Door zo nu en dan snel een gelletje te nemen, krijg je toch voldoende koolhydraten binnen.

Voedingschema MTB wedstrijd 4 uur

Bij een mountainbike marathon, een wedstrijd waar je vaak 4 uur of meer onderweg bent, zijn die gels helemaal essentieel. Waar je in een training nog wel uitkomt met ongeveer 40 tot 60 gram koolhydraten per uur (twee energierepen en een 500 ml bidon sportdrank), zul je tijdens de koers tot maximaal 90 gram koolhydraten (in de juiste verhouding glucose/fructose) naar binnen ‘moeten’ werken. De Amacx Isotonic Energy Drink bevat die juiste verhouding.

Omdat je vaak óf intensief aan het klimmen bent óf naar beneden gaat in een spannende downhill is daar nog minder tijd voor. Er zijn wedstrijddagen dat ik daardoor alleen maar gels eet en geen enkele reep. Let op: dat is niet voor elke maag weggelegd. Probeer uit wat voor jou goed bevalt, drink gels (die minder belastend zijn voor je lichaam) kunnen een uitkomst zijn.

Sportdrank

Als je uitgaat van ongeveer 500 ml vocht per uur in normale omstandigheden, heb je dus voor je mountainbikerit van 4 uur minimaal 2 liter sportdrank (of anders water) nodig. Met twee grote bidons (in totaal 1,5 liter) kom je dan dus niet uit. Een camelbag kan de oplossing zijn, het bijvullen van je bidons tijdens een pauze kan ook. Hydro Tabs, daarvan kunnen er ook mooi een paar in de top tube bag’, zijn dan een uitkomst om niet alleen op water verder hoeven te trainen. Let wel op dat Hydro Tabs géén energie geven, die ondersteunen enkel het vochtbalans in het lichaam.

Verzorger

Door de coronacrisis heb ik nog niet nagedacht of ik mijn voorraadkast ook tijdens marathons mee zal nemen. Dat komt omdat ik tijdens die wedstrijden vaak bidonnen krijg aangereikt van een verzorger langs het parcours. Omdat ik het liefst met zo min mogelijk gewicht onderweg wil zijn en niet te dik gevulde achterzakken wil hebben, maak ik aan die bidons ook energy-gels vast.

Op deze manier met je eten bezig zijn, vraagt wel een grondig voedingsschema. Waar je bij een normale training je zakken (of voorraadkast) gewoon lekker vol kunt stoppen, plan ik bij een wedstrijd grondig waar ik wat krijg aangereikt en hoeveel ik dus onderweg mee moet nemen. Ik kan het iedereen, ook zonder verzorger, aanraden om vooraf te bedenken wat je waar gaat eten. Het geeft rust én zorgt ervoor dat je altijd voldoende, en de juiste koolhydraten binnen krijgt.

Geschreven door Juul van Loon

Juul van Loon rijdt sinds het begin van dit millennium wedstrijden op de mountainbike, voornamelijk marathons. Sinds twee seizoenen probeert hij daar met behulp van een professionele trainer het maximale uit te halen, daarbij is ook de juiste voeding een belangrijk onderdeel.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact