Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Waarom sportgels je sportprestaties kunnen verbeteren

Alle categorieën Voedingsschema mountainbikeHerstelEvenementen

Ben je op zoek naar een sportsupplement dat snel energie levert tijdens een zware training of wedstrijd? Dan is een sportgel iets voor jou. Wat is een sportgel precies en waarom kan het nemen hiervan jouw sportprestaties verbeteren? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een sportgel?

Een sportgel wordt ook wel een energy gel genoemd. Een sportgel bestaat uit een mix van koolhydraten. Vaak bevat het de ingrediënten maltodextrine en glucose. Het kan ook andere soorten suikers bevatten. Een sportgel is een vloeibare substantie. Traditioneel zijn sportgels erg geconcentreerd. Je moet hierbij ook water drinken. Tegenwoordig zijn er ook gel drinks (isotone gels). Deze soorten sportgel bevatten meer vocht, waardoor je geen water erbij hoeft te drinken. Sportgels zijn te koop in verschillende smaken, zoals aardbei, banaan, cola, lemon en sinaasappel. Hierdoor heb je genoeg keuze.

Voordelen van sportgel

Met een sportgel kan je snel je glucose aanvullen. Je hoeft niet te kauwen en het hoeft niet afgebroken te worden in je maag. Hierdoor worden de koolhydraten erg snel opgenomen door je lichaam. Een groot voordeel van een sportgel is dat je het makkelijk mee kunt nemen. Daarnaast kan je het meteen gebruiken zonder dat je voorbereidingen hoeft te treffen. Een sportgel helpt ook om je bloedsuiker onder controle te houden.

Wat is het verschil tussen een sportgel en energiereep?

Een groot verschil met een energiereep is dat een sportgel een stuk sneller energie levert dan een energiereep. Een energiereep moet je namelijk eerst kauwen. Vervolgens moet de energiereep in de maag worden afgebroken. Dit is niet het geval bij een sportgel. Een sportgel is ook ideaal als je snel maagklachten krijgt als je iets eet tijdens het sporten, te moe bent om te kauwen of als je geen eetlust hebt tijdens het sporten.

Wanneer kan je een sportgel gebruiken?

Na 1 tot 1,5 uur intensieve duurtraining raakt je glucosevoorraad op. Dan kan het helpen om een sportgel te gebruiken. Hierdoor krijg je meer energie en kan je langer doorgaan met je training of wedstrijd. Een sportgel kan onder andere gebruikt worden bij wielrennen, triatlons, mountainbiken en hardlopen. Na het nemen van de sportgel merk je al binnen een paar minuten dat je meer kracht krijgt. Meestal is één sportgel per wedstrijd of training voldoende.

Voorbeelden van energie gels

Als je energie gels wilt uitproberen zijn aan te bevelen energie gels de drink gel 60 ml van Amacx en de Go gel 60 ml van SIS sportvoeding. De drinkgel 60 ml is beschikbaar in de smaken orange en strawberry. Dit is een isotone (drink) gel. Hierdoor hoef je geen water erbij te drinken.  De go Gel 60 ml is te koop in de smaken apple, blackcurrant, tropical, orange en lemon lime. Dit is ook een isotone gel. Als je een geconcentreerdere sportgel wilt kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Energy gel Nutritional 38 gr van Etixx. Deze geconcentreerde sportgel is ook zonder water te gebruiken. Het is alleen beschikbaar in de smaak cola.

Sportgel kan je ook zelf maken. Er zijn verschillende recepten die je kunt gebruiken, zoals een appelgelletje of cacao energy gel. De cacao energy gel wordt onder andere gemaakt van cacaosnippers, kokosolie, dadels en vruchtvlees van een citroen- of limoen.

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact