Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wat is isotone sportvoeding?

Alle categorieën MountainbikenSportdrankenVoetbal

Vraag je jezelf af wat isotone sportvoeding eigenlijk is? Of wil je weten wat de voordelen van het gebruik van isotone sportvoeding zijn? Lees dan snel verder. In deze blog krijg je antwoord op deze vragen.

Isotone sportvoeding

Isotone sportvoeding bestaat als een sportdrank. Het heeft ongeveer dezelfde osmotische druk als je lichaamsvocht. Dit betekent dat een isotone sportdrank ongeveer evenveel koolhydraten en zouten bevat per 100 ml als je lichaamsvocht. Een isotone sportdrank bevat tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 ml. Naast koolhydraten bevat isotone sportdrank water en elektrolyten. De soorten elektrolyten kan verschillen per soort isotone sportdrank. Een isotone sportdrank is geschikt om te drinken tijdens het sporten.

Wat zijn de voordelen van isotone sportvoeding?

Isotone sportvoeding heeft diverse voordelen:

  • Hydratatie
  • Energie
  • Verbetering sportprestatie

Het helpt je te hydrateren

Tijdens inspanning verlies je water en elektrolyten. Elektrolyten zijn belangrijke zouten. Veel voorkomende zouten zijn natrium, kalium, magnesium en calcium. Deze elektrolyten hebben verschillende functies:

  • Natrium: Regelt onder meer de bloeddruk en vochtbalans.
  • Kalium: Regelt net als natrium de vochtbalans.
  • Calcium: Zorgt onder meer voor een goede werking van spier- en zenuwcellen en voor opbouw en onderhoud van de botten.
  • Magnesium: Zorgt onder andere voor een goede werking van de zenuwcellen en vorming van bot.

 

Bij een verlies van meer dan 2% aan vocht tijdens het sporten kan het al een negatief effect hebben op je sportprestaties. Daarom is het belangrijk om vocht aan te blijven vullen. Tot ongeveer 1 tot 1,5 uur inspanning is water voldoende. Daarna is het belangrijk om ook de elektrolyten aan te vullen. Een tekort aan elektrolyten kan namelijk voor uitdroging zorgen, omdat door een tekort hieraan er een onjuiste vloeistofbalans in het lichaam ontstaat. Als je snel of veel zweet kan je meer en sneller mineralen verliezen dan gemiddeld. Dan kan het al eerder dan 1 tot 1,5 uur inspanning nodig zijn om een isotone sportdrank te gebruiken. Let op: niet in elke isotone sportdrank zitten standaard elektrolyten aan toegevoegd. 

Het levert energie

Een isotone sportdrink kan door de osmotische druk snel opgenomen worden door het lichaam. Hierdoor krijgt je lichaam snel koolhydraten tot beschikking, waardoor het lichaam energie kan leveren.

Verbetering van je sportprestaties

Door het drinken van een isotone sportdrank heb je een minder grote kans dat je uitgedroogd raakt. Tegelijkertijd heb je meer energie door de koolhydraten in de isotone sportdrank. Hierdoor heb je meer energie en dit kan je sportprestaties verbeteren. Als je uitgedroogd raakt tijdens sporten kan dit ook ertoe leiden dat je minder snel hersteld. Hierdoor kan je minder snel of goed trainen tijdens de volgende training. Door dus wel een isotone sportdrank te nemen vergroot je de kans dat je goed hersteld en je trainingsschema goed kunt volgen. Het goed volgen van je trainingsschema kan er vervolgens voor zorgen dat je betere sportprestaties behaald!

Soorten isotone sportdrank

Er zijn veel merken te koop qua isotone sportdrank. Tevens kan je kiezen uit verschillende verpakkingen. Zo kan je kiezen voor een isotone sportdrank in een kant- en klare sportfles, een pot met poeder of een sachet met poeder. Een pot met poeder is vaak voordeliger. Probeer bijvoorbeeld Isotonic Energy Drink 750 gr van Amacx. Deze pot poeder is in de smaken forest fruit en lemon te koop. Je maakt zelf makkelijk de isotone sportdrank door drie afgestreken scoops met 500 ml water te mengen in een bidon. Na 20 seconden krachtig schudden is je sportdrank al klaar!

Concluderend kan het drinken van isotone sportdrank je helpen om je sportprestaties te verbeteren door de verschillende voordelen. Isotone sportdranken zijn in verschillende smaken te koop. 

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Voor 17:00 besteld, morgen in huis!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact