Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wat kan ik het beste eten tijdens het sporten?

Alle categorieën Voedingsschema voetbalZwemmenVeldrijden

Sport jij omdat je er lekker je spreekwoordelijke ei in kwijt kunt? Of vind je het een fijne manier om aan een bepaald fysiek te werken? Wat jouw reden ook is, het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. De hele dag door, maar zéker rondom het sporten. Daarom ga ik vandaag in op een onderdeel van deze goede zorg, namelijk: eten!

Waarom moet ik eten tijdens het sporten?

Tijdens het sporten verbrand je energie en dus calorieën. Bij de ene sport wat meer dan bij de ander, maar zodra je hartslag stijgt doet jouw energieverbranding hetzelfde. In principe heeft ieder lichaam een voorraad energie (ook wel ‘glycogeenvoorraad’ genoemd) om tot anderhalf uur te kunnen sporten. Weet je dus al dat jouw workout langer duurt dan deze negentig minuten, dan doe je er goed aan tijdens het sporten te eten.

Door de energievoorraad zo hoog mogelijk te houden kun je jouw lichaam langere tijd blijven pushen tijdens een workout. Doe je dit niet, dan verbrand je de energie die je opgeslagen had en zal je daarna onvermijdelijk de intensiteit aan moeten passen. Dus hou je energie lekker hoog en vul op tijd én op de juiste manier aan.

Wanneer moet ik eten tijdens het sporten?

Om je energie hoog te houden is het handig om al na maximaal 30 minuten te beginnen met eten. Vervolgens kun je deze interval van 30 minuten aanhouden, zodat je makkelijk in de gaten kunt houden dat je voldoende eet. Wacht je de hele negentig minuten af tot je door al je energie heen bent en ga je dan pas aanvullen, dan blijf je achter de feiten aanlopen en krijg je je energieniveau niet meer lekker opgekrikt.

Wat kan ik het beste eten tijdens krachttraining of fitness?

Heb je een lange krachttraining op de planning staan (hallo full body workout) of een iets kortere training waarin je volle bak gaat? Zorg dan dat je ieder half uur zo’n 20-30 gram koolhydraten eet. Omdat je in de gym makkelijk eten mee kunt nemen kun je bijvoorbeeld voor een energiereep, sportdrank of snoepjes gaan. Let erop dat je voldoende drinkt zodat jouw lichaam de koolhydraten optimaal op kan nemen, minimaal 250ml per half uur.

Wat kan ik het beste eten tijdens duursport?

Tijdens duursport is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen sporten waarbij je maag in beweging is (hardlopen bijvoorbeeld) en waarbij je maag stilligt (zoals fietsen). Dit is van invloed op de vertering van het eten en de hoeveelheid bloed die bij deze vertering nodig is; bloed dat je liever in je benen houdt om lekker door te kunnen lopen.

Hardlopen
Bij hardlopen is het dus van groot belang om makkelijk verteerbaar eten te kiezen, zonder vet, eiwit en vezels maar mét (bijna alleen maar) koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn de Turbo Fruit en Drink Gels. Deze enkelvoudige koolhydraten leveren snel energie zodat je op hoge intensiteit door kunt blijven lopen.

Fietsen
Bij fietsen kun je weer heel andere producten eten, omdat je maag hier niet in beweging is en er dus minder snel bloed nodig is voor de vertering. Je ziet vaak genoeg wielrenners lekker aan de koffie met appeltaart tijdens hun pauze, maar mocht je iets bewustere keuzes willen maken: de Energy Oat Bar is een perfecte reep, maar ook de Fast Bar is een goede optie.

Misschien heb je wel trek gekregen van al dat lezen over eten. Dan zit er dus niets anders op dan voor een lekkere workout te gaan van langer dan negentig minuten. Eet smakelijk ?

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact