Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Vitaminen voor sporters

Alle categorieën EvenementenSportdrankenTriathlon

Vitaminen vind je in voeding zoals groenten en fruit, maar ook in brood, vis, vlees en melkproducten. Deze stoffen zijn onmisbaar als je je immuunsysteem wilt onderhouden en ook je huid, ogen, botten, spieren en gebit blijven in de beste conditie als je vitaminestatus goed is. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt?  In deze blog lees je wat vitaminen zijn en wat je kunt doen om te zorgen dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt.

Vetoplosbare vitaminen

Om te beginnen, wat achtergrondinformatie: vitaminen kunnen opgedeeld worden in twee groepen. Ten eerste, de vitaminen die in vet oplosbaar zijn. In deze groep vallen de vitaminen A, D, E en K. Van deze vitaminen kan je lichaam een voorraadje aanleggen. De vetoplosbare vitaminen worden het beste opgenomen in combinatie met vetten of oliën, en komen vooral voor in de volgende producten:

 • margarine, (vloeibare) boter om in te bakken
 • walnoten, amandelen, cashewnoten
 • melk en melkproducten

Wateroplosbare vitaminen

De tweede groep noemen we de wateroplosbare vitaminen. Van deze stoffen kan geen voorraadje in het lichaam worden aangelegd. Alle B-vitaminen en vitamine C behoren tot deze groep. Ze komen vooral voor in de volgende producten:

 • groenten, fruit
 • volkorenbrood, aardappelen
 • eieren, peulvruchten

Vitamine B12 is de enige vitamine die uitsluitend in dierlijke producten voorkomt. Om die reden kunnen mensen die veganistisch eten een B12-tekort ontwikkelen. Eet je veganistisch? Zorg dan dat je regelmatig producten neemt die verrijkt zijn met deze vitamine, zoals ontbijtgranen en vlees- en melkopvolgers. Je kunt ook kiezen om B12 te suppleren.

Optimaal vitaminen opnemen

Om te zorgen dat je zo goed mogelijk vitaminen opneemt, volgen hier een aantal tips:

 1. Kook je groenten in weinig water
 2. Kook je groenten niet langer dan nodig is
 3. Varieer! De kleur van groenten- en fruitsoorten zegt veel over de vitaminen die ze leveren
 4. Neem liever vers fruit dan fruitsappen
 5. Neem liever vers fruit dan gedroogd fruit

Vitaminen suppleren sporters

Een gezonde basisvoeding speelt de belangrijkste rol bij de instandhouding van een gezonde vitaminestatus. Vitaminetekorten komen weinig voor bij gezonde mensen in Nederland. Vitamine D is een uitzondering; het Voedingscentrum adviseert het suppleren hiervan aan mensen die weinig buiten komen, een donkere huidskleur hebben of de huid grotendeels bedekken. Ook vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 wordt aangeraden om extra vitamine D te nemen.

Wanneer kan je als sporter baat hebben bij een vitaminesupplement? Als je op vakantie gaat en je bent afhankelijk van het eten dat in je hotel of restaurants geserveerd wordt. De kans is dan groot dat je minder toegang hebt tot gezonde voeding dan normaal. Daarom kiezen sporters vaak een multivitamine zoals de Amacx Sport Multi, wanneer zij van huis zijn voor trainingen of wedstrijden.

Sport Multi

Speciaal ontwikkeld voor sporters
Hoge en veilige dosering
Vitaminen en mineralen complex
Superhandige en voordelige maandverpakking

Geschreven door Mirjam van Rijn

Diëtiste in opleiding en stagiaire bij Duursport. Met haar sportieve achtergrond (wielrennen, schaatsen, powerliften) en kennis over voeding & gezondheid schrijft zij over sportvoeding en het optimaliseren van prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Voor 17:00 besteld, morgen in huis!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact