Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wat moet je eten tijdens een gravelrit?

Alle categorieën FietsonderhoudHerstelSportverzorging

In mijn eerste blog voor Duursport.nl benoemde ik het al. Ook de hippe gravelaar kan niet zonder goede sportvoeding. Maar welke reep, gel of drank neem je mee op een mooi offroad avontuur? Om die keuze eenvoudiger voor je te maken, onderscheid ik twee groepen fietsers. De racer en de toerder. Je raadt het al, beide groepen hebben hun eigen voedingsbehoefte.

De racer – gravelen op tempo

Als jij helemaal uitgepierd bent aan het einde van een rit, omdat je op alle gravelstroken de gashendel vol hebt opgedraaid, dan mag je jezelf wel in de groep racer scharen. Bicycling rekende al eens uit hoeveel calorieën een renner in de Tour de France verbrand. Zo’n 6.000 kcal per dag, ongeveer 11 Big Macs om het inzichtelijk te maken voor de liefhebbers van Mac Donalds. Nu rijdt ook de racer onder de gravelaars over het algemeen geen Tour de France, maar er worden genoeg calorieën verbrand bij een lange gravelrit als Dirty Boar Gravelride (160 km met 2.500 hoogtemeters) in de Belgische Ardennen.

Sportvoeding tijdens het gravelen

De gashendel vol opendraaien op elke gravelstrook kost energie. In gedachten lig je op kop in Strade Bianche, de overwinning kan je niet meer ontgaan. BAM! Hongerklop. Te veel gedroomd, te weinig gegeten. Energie moet aangevuld worden. Voor de racer is het van belang dat de sportvoeding snel energie afgeeft en snel wordt opgenomen in het lichaam. Energie gels zijn uitermate geschikt om snel de energievoorraad op peil te brengen.

Combineer gels met repen. Bij een lange tocht (4 a 5 uur) alleen maar gels eten, is vragen om serieuze darmproblemen! Zelf gebruik ik in het begin van een tocht de Energy Oat Bar van Amacx. Deze reep voorziet in een langdurige toevoer door de gelijkmatige opname. De reep bestaat voor 50% uit eenvoudige koolhydraten en voor 50% uit complexe koolhydraten.

Wordt de rit zwaarder en wordt het lastige om te eten, dan stap ik over op de Fast Bar van Amacx. Een kleine zachte sportreep, die bij hoge inspanningen makkelijk weg te happen is. De reep lost als het ware op in de mond.

Voor de laatste fase van een lange, zware, snelle rit gebruik ik de Drink Gel van Amacx. Groot voordeel van deze gel is dat er geen water meer hoeft te worden toegevoegd. De diverse koolhydraat bronnen hebben een geleidelijke afgifte.

Gravelen, genieten en sportvoeding

Voor de toerder is voeding net zo belangrijk als voor de racer. Uiteraard worden er veel minder calorieën verbrand ten opzichte van de groep racers. Om een etiketje te plakken op deze groep, omschrijf ik hem als volgt. Voor toerders is snelheid van ondergeschikt belang. Onderweg stoppen en op een terras (het mag weer!) ploffen doen ze graag. Onderweg wild spotten en een foto maken van een edelhert is geen uitzondering. Op de fiets rijden de toerfietsers meer naast elkaar dan kop-over-kop achter elkaar. Misschien passen de meeste gravelaars wel in deze groep :-). Als je denkt dat alleen de racers belang hebben bij goede sportvoeding, dan heb je het mis.

De toerfietser hoeft niet per se op pad met verschillende soorten repen en gels zoals ik zojuist omschreven heb bij de groep racers. Snelle afgifte van energie is veel minder van belang. Er wordt minder intensief gefietst en over het algemeen zal er op de fiets gewoon gegeten kunnen worden, zonder dat je buiten adem raakt of de reep niet weg gehapt krijgt. Dan is een reep als de Energy Oat Bar een prima reep om mee te nemen. Een reep moet niet alleen de energievoorraad op peil brengen. Hij moet ook lekker smaken. De Oat Bar van Amacx is in verschillende smaken te verkrijgen (Banana, Coconut, Lemon en Sweet Figs). Voor ieder wat wils.

Geschreven door Gerrit Vermeulen

Ik voel mij thuis op alles wat twee wielen heeft en slechts door beenkracht wordt voortbewogen. Kortom in de schuur een racefiets, mountainbike, beachbike en een gravelbike. De fietsen van de rest van het gezin zet ik het liefste niet bij mijn paradepaardjes, maar buiten neer. Mijn ervaringen op de fiets deel ik graag met zoveel mogelijk mensen. Om anderen te inspireren en motiveren vooral te gaan en te blijven fietsen. Al fiets ik op allerlei soorten fietsen, de racefiets en de gravelbike hebben mijn voorkeur. Mijn voorliefde voor Italië bracht mij al naar verschillende Granfondo’s. Het wedstrijdelement en tot het gaatje gaan met gelijkgestemden is een prachtige ervaring. Eindeloos rondstruinen op Komoot op zoek naar nieuwe gravelmogelijkheden in binnen- en buitenland is een andere favoriete bezigheid.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Voor 22:00 besteld, morgen in huis!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact