Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Help ik ga niet meer vooruit!

Alle categorieën HardlopenEvenementenVoedingsschema mountainbike

Als sporters kennen we allemaal wel het gevoel dat het even niet zo lekker draait. Je wattages liggen lager dan normaal, je km-tijden gaan omhoog of je hartslag is torenhoog. Je bent niet ziek of geblesseerd geweest, dus een duidelijk aanwijsbare reden voor prestatievermindering lijkt er niet te zijn. Toch lijkt je progressie te stagneren. Wat moet je nu doen? In de blog een aantal tips hoe je met deze situatie om kunt gaan en je weer snel de opwaartse lijn in kunt zetten!

Ga niet nog meer of nog harder trainen!

Je intuïtie zegt waarschijnlijk dat je meer of harder moet gaan trainen om weer een stapje vooruit te zetten. De realiteit is echter dat de kans groot is dat dit zelfs averechts gaat werken. Meestal is het belang van echt rustige duurtrainingen, D1 of Zone 0 / Zone 1, juist in deze periode extra belangrijk. Je blijft je lichaam namelijk prikkelen, maar je overprikkelt het niet. Zo heeft het voldoende energie om weer te herstellen, en dat is waar je uiteindelijk beter van wordt. Google maar eens op het begrip ‘’supercompensatie’’, en je snapt precies wat ik bedoel.

Weg met de wattagemeter, hartslagband of andere meetinstrumenten

Meten = weten is het gezegde in de (top)sport, maar op dit moment is het beter om alle parameters even uit te zetten en weer lekker naar je gevoel te gaan luisteren. Er is namelijk niks zo frustrerend als tijdens je training zien dat het (nog steeds) niet lekker gaat. Probeer te genieten van het trainen, de omgeving, en accepteer dat het nog even niet zo hard gaat als je zou willen. Probeer terug te gaan naar de basis waarom je deze sport bent gaan beoefenen, vaak omdat het een vrij gevoel geeft, je geniet van de beweging etc. Probeer weer in die positieve flow te komen, en dan komen de prestaties ook vanzelf! Je zult zien dat zodra je echt geaccepteerd hebt dat je prestatieniveau nog niet is zoals je zelf zou willen, je weer stappen vooruit gaat maken!

Wees geduldig want Consistency is key

De sleutel om gedurende lange termijn vooruit te gaan is constantheid. Geen gekke dingen, ga dus geen zware trainingsweken afwisselen met weken waarin je amper aan trainen toekomt door blessures of vermoeidheid. Nee, gewoon een stabiel aantal trainingen per week waarin je iedere week zowel je rustige duur-, tempo- als krachtblokjes doet. Als je dat blijft doen dan komt de progressie vanzelf!

Voedingsschema MTB 4 uur

Belang van de juiste voeding

Heel belangrijk is om je herstel zo optimaal mogelijk te laten zijn. Eet voldoende groente en fruit, en zorg er eerst voor dat je weer lekker traint. Let daarnaast op voldoende koolhydraat- en eiwitinname. Neem tijdens je training dat extra gelletje, en na afloop een recovery shake. Je wilt namelijk echt niet je reserves moeten gebruiken. Ook is het aan te raden om de magnesiumintake voor het spierherstel te intensiveren. Ga in deze periode niet streven naar gewichtsverlies, want dat komt je trainingseffect niet ten goede. Ook hierbij dus : terug naar de basis en geen bijzondere dingen.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact