Loading cart...
Categorieën

Sportvoeding voor wielrenners

Alle categorieën WielrennenSportverzorgingVoedingsadvies

Sportvoeding is er in vele soorten en vormen. Zo heb je verschillende soorten sportdrank, energierepen en energiegels. Bij elke vorm van (duursport) kun je diverse soorten sportvoeding adviseren. In dit artikel gaan we kijken welke sportvoeding het beste geschikt is voor wielrenners.

Voedingsmomenten

Voordat we gaan kijken welke soorten sportvoeding geschikt zijn voor wielrenners, moeten we eerst bepalen welke voedingsmomenten er zijn voor wielrenners. Samengevat komt het er op neer dat er voor wielrenners drie voedingsmomenten zijn: voor het fietsen, tijdens het fietsen en na het fietsen. Voor het fietsen is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten in je lichaam hebt om zo voldoende energie te hebben om de sportieve prestatie te kunnen leveren. Tijdens het fietsen is het zaak dat je zowel vocht als energie aanvult; dit ter voorkoming van een hongerklop. Na het fietsen moet je lichaam herstellen en dien je dus ook weer voeding en vocht tot je te nemen.

Voeding voor het wielrennen

Bij korte fietsritten is het niet echt noodzakelijk om extra voeding tot je te nemen. Wel is het belangrijk om vooraf altijd voldoende te drinken, zodat je lichaam voldoende vocht in zich heeft. Bij langere of zware trainingen of wedstrijden is het wel aan te raden om vooraf extra koolhydraten tot je te nemen. Zo kun je een aantal uur voordat je op de fiets stapt bijvoorbeeld een bord pasta eten. Op het gebied van sportvoeding kun je denken aan een sportdrank met voldoende koolhydraten, zoals de Malto Dextrine van Amacx. Dit is een carboloader welke je kan gebruiken als aanvulling op je dagelijkse voeding om zo in aanloop naar een lange en zware inspanning alvast koolhydraten te stapelen.

Sportvoeding tijdens het wielrennen

Tijdens het wielrennen is het belangrijk dat je zowel vocht als energie blijft aanvullen, zeker bij de tochten langer dan 1,5 uur of trainingen met een zware intensiteit. Zorg dan ook dat je voldoende sportdrank bij je hebt, bij voorkeur een isotone sportdrank. Isotone sportdrank zorgt ervoor dat zowel je vocht wordt aangevuld alsook je energievoorraad. De samenstelling van een isotone sportdrank zorgt ervoor dat deze snel wordt opgenomen in je bloed. Een echte aanrader is de Isotonic Energy Drink van Amacx. Een andere manier om je energie aan te vullen is door middel van energierepen en sportgels. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Een sportreep is lekker en zorgt voor veel energie maar zeker tijdens een fietstocht met hoge inspanning kan het niet altijd even makkelijk zijn om een reep weg te kauwen. Een sportgel daarentegen is goed en makkelijk weg te krijgen, maar niet iedereen vind het prettig om gedurende wat langere tijd ‘vloeibaar’ voedsel tot zich te nemen. Een echte aanrader is wel de Fast Bar van Amacx, welke ook bij hogere intensiteit makkelijk te eten is. Voor wat betreft sportgel kun je niet om de Drink Gel van Amacx heen. Deze gel is kant-en-klaar zodat je niet nog eens extra water hoeft te gebruiken en bovendien is deze gel ook nog eens geschikt voor veganisten.

Recovery na het wielrennen

Na het wielrennen is het belangrijk dat je jouw lichaam in staat stelt om optimaal te herstellen. Zo heb je eiwitten nodig voor het herstellen van je spieren en koolhydraten om de energievoorraden weer aan te vullen. Je hebt natuurlijk de bekende eiwitshakes met smaken als vanille en chocolade. De Amacx Recovery Drink bevat zowel koolhydraten als eiwitten en is ook nog eens te verkrijgen in verfrissende fruitsmaken. Ook de Amacx Protein Brownie is een echte aanrader als het gaat om herstelvoeding.

Voldoende keuze dus voor de wielrenners onder ons. Niets staat je meer in de weg om een mooie prestatie neer te zetten op de fiets. Veel succes!

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact