Loading cart...
Categorieën

Beste voeding voor hardlopen

Alle categorieën Top 5 beste sportvoedingVoedingsschema wielrennenEnergie Gels

Wil je hardlopen zodat je meer kunt eten, of wil je eten zodat je meer kunt hardlopen? Wat het antwoord ook is, hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder goed gevulde brandstoftank geen goede training, maar met een verkeerd gevulde brandstoftank ook geen goede training. Het lijkt een ingewikkelde opgave, maar met wat simpele tips zorg je ervoor dat je nog lekkerder kunt hardlopen.

Wat is de beste voeding voor hardlopers?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: koolhydraten! Tijdens het hardlopen verbrand je energie in de vorm van suikers, dus je lichaam heeft het meest aan een goede voorraad van deze suikers (oftewel: koolhydraten). Producten rijk aan koolhydraten zijn natuurlijk brood, pasta en rijst, maar deze vind je ook in verschillende sportvoedingsproducten.

Naast koolhydraten zijn ook voor hardlopers vitamines en mineralen belangrijk, en mogen in de dagelijkse basisvoeding de gezonde vetten en eiwitten ook zeker niet ontbreken. Een veelgebruikte verdeling hierbij is 60% koolhydraten, 25% eiwitten en 15% vetten. En wanneer je zorgt voor veel kleur op je bord is de kans groot dat je ook al het grootste deel aan vitamines binnenkrijgt via je basisvoeding.

Wanneer neem ik het beste voeding voor het hardlopen?

In principe heeft je lichaam voldoende energie om zestig tot negentig minuten zonder problemen te kunnen hardlopen. Door je dagelijkse voeding is jouw lichaam in staat om energie op te slaan als glycogeen in je lever en spieren, waar het de energie tijdens het hardlopen weer gemakkelijk uit vrij kan maken.

Ongeacht het type training doe je er goed aan om 3 uur voor de training een koolhydraatrijke maaltijd te nemen, zoals havermout, brood of pasta. In de drie uur na het eten geef je jouw lichaam de tijd om de energie op te slaan en kunnen jouw maag- en darmstelsel het eten te verteren.

Als je voor een lange of intensieve training gaat dan kun je zo’n dertig minuten voor vertrek nog een kleine koolhydraatrijke snack nemen, zoals een banaan of energiereep. Zorg er hierbij voor dat je vetten en vezels vermijdt en eiwitten beperkt houdt.

Wat is de beste voeding tijdens het hardlopen?

Hierbij is het antwoord eigenlijk net zo simpel als aan het begin: koolhydraten. Helemaal tijdens het hardlopen is dit eigenlijk het enige antwoord, omdat je je lichaam zo van een efficiënte energiebron voorziet en tegelijkertijd maag- en darmproblemen minimaal houdt.

Natuurlijk is het mogelijk om een lekker havermoutje onder de arm mee te nemen en deze tijdens het hardlopen op te eten, maar als je voor iets meer comfort gaat is het gebruik van sportvoeding ideaal, denk hierbij dan aan sportgels! Klein, compact en met een geconcentreerde samenstelling krijg je alleen datgene binnen waar je behoefte aan hebt.

Wat is de beste herstelvoeding voor hardlopers?

Net zoals voor iedere sporter geldt ook voor hardlopers: neem na je training een combinatie van koolhydraten en eiwitten. Een handige verhouding hierbij is 3:1, dus bijvoorbeeld 60 gram koolhydraten en 20 gram eiwitten. Dit kun je nemen in de vorm van brood met kipfilet, pasta met tonijn maar bijvoorbeeld ook via een recovery shake of recovery bar.

Ben je er al uit wat je liever doet; hardlopen of eten? Als je net als ik gek bent op lekker eten en de juiste producten op het juiste moment neemt, dan volgen de heerlijke hardlooptrainingen vanzelf. Eet smakelijk!

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact