Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

De noodzaak van mineralen tijdens het sporten

Alle categorieën Voedingsschema mountainbikeHardlopenVoedingsschema trailrunning

Als duursporter weet je waarschijnlijk wel dat je genoeg koolhydraten moet binnenkrijgen om de man met de hamer te ontlopen. Of dat voldoende eiwitten na een flinke sportprestatie kunnen bijdragen aan een goed herstel. Maar sta je er ook weleens bij stil wat mineralen voor jou en jouw sportprestatie kunnen betekenen?

Sport en vitaminen- en mineralen

Mineralen komen, net als vitamines, in kleine hoeveelheden voor in onze voeding. Ondanks dat ze geen energie leveren, zoals koolhydraten, vet en eiwitten, zijn ze wel heel belangrijk. Mineralen zijn namelijk nodig voor een goede gezondheid en dragen bij aan de normale groei en ontwikkeling van het lichaam. Zo heeft het lichaam bijvoorbeeld calcium nodig voor de opbouw en het onderhoud van onze botten en tanden. Daarnaast is het belangrijk voor een goede werking van de zenuwen en spieren. Magnesium draagt op zijn beurt weer bij aan de vorming van de botten en spieren en speelt bovendien een belangrijke rol bij de overdracht van de zenuwprikkels. Andere essentiële mineralen zijn fosfor, kalium, natrium en chloor. Zij zorgen onder andere voor de regulering van de vochtbalans en hebben een belangrijke functie in de energiehuishouding.

Hoeveel vitamines en mineralen heb ik nodig?

Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je al veel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mineralen binnen. Zo vind je calcium en magnesium terug in zuivel en fosfor, kalium, natrium en chloor zit in bijna alle gezonde voeding, waaronder vis, vlees en volkorenbrood. Toch is de hoeveelheid mineralen in onze dagelijkse voeding voor sommige fanatieke sporters nog niet genoeg.

Door veel en intensief te sporten, vraag je nu eenmaal veel van het lichaam. Het lichaam verbruikt tijdens de inspanning al veel energie en ook in de herstelperiodes moet het harder aan het werk. Dat heeft onder andere invloed op het immuunsysteem en mede daarom ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de verschillende mineralen bij sporters hoger dan bij de gemiddelde Nederlander. Sport je minimaal drie keer per week of train je langer dan één tot twee uur per keer? Dan kan sportvoeding of een supplement met extra mineralen voor jou het verschil maken.

Mineralen voor sporters

Gemak dient de mens en daarom worden veel mineralen tegenwoordig aan sportvoedingsproducten toegevoegd. In een aantal Isotone en Hypotone sportdranken is bijvoorbeeld magnesium terug te vinden. Ook is het mogelijk om, bijvoorbeeld met de Hydro Tabs van Amacx, zelf een hypotone sportdrank met extra magnesium en vitamine C te maken. Daarnaast is er op Duursport een aantal producten te vinden waar gebruik is gemaakt van mineraalrijke ingrediënten, zoals amandel. Van nature bevat deze pit veel magnesium, kalium en calcium. Daarmee is het niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Een voorbeeld hiervan is de Fast Bar van Amacx. Deze energiereep bestaat maar liefst voor 40% uit amandel.

Maar natuurlijk kan je ook voor een supplement kiezen. Het voordeel hiervan is dat de hoogwaardige kwaliteit van de mineralen in deze ampullen gemakkelijk kunnen worden opgenomen door het lichaam. Er zijn supplementen met magnesium, zoals de Magnesium Liquid van Amacx. Deze ampul heeft een lichte sinaasappelsmaak en bevat, naast magnesium, ook fosfor en vitamine C.

Supplementen met mineralen

Ben je op zoek naar een supplement dat je voorziet in de meest belangrijke vitamines en mineralen? Dan zijn de Amacx Sport Multi tabs wellicht de oplossing zijn voor jou. Deze multivitaminen bevat namelijk een vitaminen en mineralen complex dat speciaal voor de duursporter ontwikkeld is.

Heb je vragen over de sportvoeding of supplementen op Duursport? Of kan je wel wat advies gebruiken bij de zoektocht naar de sportvoeding dat past bij jouw sportieve doel? De Duursport Keuzehulp helpt jou bij het vinden van het juiste product. Kom je er, ondanks de keuzehulp, niet uit? Neem dan contact op met de specialisten van Duursport en vraag een gratis en vrijblijvend advies op maat aan.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact