De dagen worden weer langer, de temperatuur schiet eindelijk omhoog en de eerste grote sportevenementen staan in de agenda. Ben jij ook in training voor een belangrijke wielerronde, mooie triatlon of marathon? Dan zal je in de komende periode weer meer lange duurtrainingen op het schema hebben staan. En dat betekent dat dit ook het juiste moment is om over jouw sportvoeding te gaan nadenken.
Koolhydraten en duursport
Bij inspanningen met een gemiddelde intensiteit of bij sportsessies korter dan negentig minuten is het namelijk niet altijd nodig om extra sportvoeding te gebruiken. Maar bij zwaardere en langere trainingen en wedstrijden kunnen die extra koolhydraten en energie zeker het verschil maken.
Het lichaam heeft namelijk maar een klein voorraadje koolhydraten, in de vorm van glycogeen, opgeslagen in de lever en spieren. Door deze voorraad te verbranden, kan het lichaam zichzelf nog ongeveer anderhalf uur van energie voorzien. Nadat ook deze reserves op zijn, moet het lichaam noodgedwongen overschakelen op de vetverbranding. En dat gaat vaak gepaard met een hoop ongemakken. Op het moment van de overschakeling naar de vetverbranding zeggen we daarom ook wel dat je de man met de hamer tegenkomt. Om dat te voorkomen, wil je dus, koste wat kost, ervoor zorgen dat die voorraad glycogeen niet opraakt.
Welke sportvoeding past bij mij?
Hoeveel koolhydraten jij tijdens zo’n duurtraining nodig hebt, hangt van een hoop factoren af. Onder andere het geslacht, het gewicht en de lichaamsbouw hebben invloed op de koolhydraatbehoefte. Om toch een beetje een richtlijn te hebben, geven ze bij Duursport het advies om ieder uur ongeveer 90 gram koolhydraten aan te vullen. Probeer dat wel in de speciale koolhydraatratio te doen, dus of 2:1 ratio of de 1:0,8 koolhydraatverhouding.
Ook bij lange duurtrainingen en wedstrijden is een goede voorbereiding het halve werk. Je wil tenslotte niet al met een half lege tank op pad gaan. Zorg daarom dat je minimaal drie uur voorafgaand aan de training of wedstrijd een koolhydraatrijke maaltijd eet. Vlak voordat je op pad gaat neem je dan nog een kleine snack. Dan kan je denken aan een banaan of een Energy Oat Bar van Amacx. Zo weet je zeker dat je met een maximale voorraad aan de inspanning begint.
Sportdrank, energiegels of energiereep
Op welke manier je tijdens de inspanning de koolhydraten binnenkrijgt, maakt eigenlijk niet zoveel uit. De keuze voor een sportdrank, energiegel of sportreep wordt vaak gemaakt aan de hand van de sport en persoonlijke voorkeur. Zo kiezen veel hardlopers voor concentraatgels of drinkgels. Een groot voordeel van deze sportvoeding is namelijk dat het goed wegdrinkt bij een hoge hartslag en een snelle ademhaling. Daarnaast neem je ze gemakkelijk mee in een broekzak of runningbelt.
Bij wielrenners is een isotone sportdrank juist populair. Met bijvoorbeeld de Isotonic Sportdrink van Amacx vul je dan in één keer de koolhydraat- en vochtreserves aan. Tijdens lange duurritten kiezen fietsers ook regelmatig voor een energy bar zonder coating, zoals de Fast Bar van Amacx. Sportvoeding met een lekkere bite is dan een fijne afwisseling. Daarnaast heeft de temperatuur geen invloed op de eetbaarheid en de smaak van de energybar. Bij koud weer wordt deze namelijk niet taai en bij hoge temperaturen smelt het niet.
Trial-and-error
Wil je weten welke sportvoeding het beste bij jou past? Dan zit er maar één ding op! Stap op de fiets, schiet je sportschoenen aan of pak de zwemspullen in en ga experimenteren. Alleen zo leer je wat wel en niet werkt voor jou. En juist de lange duurtrainingen in de komende periode zijn perfect om met nieuwe sportvoeding aan de slag te gaan. De trainingen zijn immers lang genoeg om de voordelen van de gelletjes, sportdranken en energierepen te ervaren, maar het is geen ramp als blijkt dat je toch niet de juiste keuze hebt gemaakt. Daarbij gaat al die kennis over sportvoeding jou straks helpen als je aan de start staat van die ene belangrijke wielerronde, mooie triatlon of marathon.
Heb je nog vragen over het gebruik van sportvoeding? Of kan je nog wat advies gebruiken in aanloop naar dat ene belangrijke sportieve moment? Neem contact op met de online specialisten van Duursport voor de antwoorden en voor advies.