Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Eiwitshake vs Eiwitrepen

Alle categorieën Energie GelsWielrennenEnergie Repen

Elk persoon heeft eiwitten nodig om lichamelijk te blijven functioneren. De één wat meer dan de ander. Met name sporters hebben een verhoogde eiwit behoefte. Dat heeft alles te maken met behoud & herstel van spiermassa en het voorkomen van de afbraak daarvan. Het laatste wat je als atleet wilt is een afname in kracht. Om dat te voorkomen is er een algemeen advies voor de inname van eiwitten (afhankelijk van het type training).

Eiwitbehoefte van een sporter

  • Duursporters: 1,2-1.4 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht
  • Krachtsporters: 1,2 tot 2,0 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht

‘Ik eet 2x mijn behoefte eiwitten om mijn spiergroei extra te stimuleren’, dat gaat weinig uithalen. Mocht er een overschot aan eiwitten gegeten of gedronken worden, wordt dit als brandstof gebruikt of als vet opgeslagen.

Eiwitverdeling

Het tijdstip van inname en de hoeveelheid eiwitten zijn belangrijk voor een atleet. Na een inspanning is het handig om er voor te zorgen dat je binnen 2 uur 20-25g eiwit binnen gekregen hebt. Daarnaast is het goed om je totale inname van eiwitten te verdelen over de dag. Nu komt het vaak genoeg voor dat je als duursporter langer traint dan 2 uur of meerdere keren per dag traint. Om er voor te zorgen dat je op die intensieve dagen een optimale eiwitinname hebt, zijn eiwitshakes en eiwitrepen ideaal om ter aanvulling gebruiken.

Eiwitshake of eiwitreep?

Eiwitsupplementen kunnen zowel uit vloeibare als vaste vorm verkregen worden. Wat is het verschil tussen een shake en een reep? En wanneer gebruik je ze? Amacx heeft zowel eiwitrepen als eiwitshakes. Hieronder een overzicht van de verschillen.

Amacx Protein Deluxe 750 gr

Amacx Protein Brownie 50gr

Voedingswaarde 80g eiwit / 100g 21g / 100g
Gebruik Trainingsdagen: bij ontbijt en vlak voor het slapen gaan
Wedstrijddagen: binnen 2 uur na een inspanning
Tijdens lange trainingen van 2h + en als eiwitrijk tussendoortje.
Dosering

< 80 kg – Meng 24 gram (2 maatscheppen) met 150 ml koud water of 200 ml magere melk.

80 tot 100 kg – Meng 36 gram (3 maatscheppen) met 200 ml koud water of 300 ml magere melk.

> 100 kg – Meng 48 gram (4 maatscheppen) met 250 ml koud water of 400 ml magere melk.

*Gebruik shakebeker

10,5 gram per brownie.

Gedurende intensieve trainings- en/of wedstrijdperiodes dagelijks 1-4 repen als aanvulling op de dagelijkse voeding.

Opname +++++ +++

Eiwitshake

Eiwitshakes zijn ideaal om te gebruiken na een zware training of wedstrijd. Uit ervaring weet ik dat met name na een zware en warme wedstrijd de eetlust niet altijd aanwezig is. Aangezien je hoogstwaarschijnlijk je reserves volledig hebt opgesoupeerd is het belangrijk om voor het herstel de juiste voedingsstoffen tot je te nemen. Op die momenten is makkelijker om het in vloeibare vorm te nuttigen. Protein deluxe bevat whey-eiwitten, een hoog eiwitgehalte en veel essentiële aminozuren (aminozuren die het lichaam zelf niet kan maken). Whey-eiwitten worden door het lichaam snel opgenomen wat het ideaal maakt om na een training of wedstrijd te nuttigen. Als de shake aangelengd wordt met melk is de opname minder snel dan wanneer het met water gedaan wordt.

Eiwitreep

Eiwitrepen zijn ideaal tijdens een zware en lange training. De proteïne brownie eet makkelijk weg en kan je voorzien van de nodige eiwitten. Omdat het in vaste vorm gegeten wordt is de opname minder snel dan met het nuttigen van een eiwitshake. Op rustigere dagen kun je het ook als eiwitrijk tussendoortje gebruiken.

Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot eiwitten laat het mij gerust weten in een reactie onder deze blog!

Geschreven door Gijs Meijer

Gijs Meijer is professioneel renner voor het continentale Alecto cycling team en student voeding en diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact