Loading cart...
Categorieën

Welke proteïne vorm is het beste om je herstel te ondersteunen?

Alle categorieën WielrennenVoedingsschema mountainbikeEvenementen

Tegenwoordig is er een groot aanbod qua verschillende vormen proteïne. Dit kan een goede keuze moeilijk maken. Welke proteïne vorm het beste is hangt namelijk af van verschillende factoren. Lees snel verder om te ontdekken welke proteïne vorm de beste keuze is voor jou.

Wat is proteïne?

Wat is proteïne eigenlijk? Dit is een ander woord voor eiwitten. Eiwitten zijn macronutriënten. Dit betekent dat je lichaam in grote hoeveelheden eiwitten nodig heeft. Eiwitten zijn onder andere een bouwstof voor je spieren en cellen. Een persoon heeft gemiddeld 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Als je veel sport heb je meer eiwitten nodig dan als je minder of niet sport. Hoeveel je precies nodig hebt hangt af van hoeveel en hoe intensief je sport. Dit kan variëren tussen de 1,2 tot 2,0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Whey proteïne

Whey Protein een van de bekendste soorten proteïne. Whey is een bijproduct afkomstig uit koeienmelk, wat ontstaat bij het maken van kaas. Hierdoor is het een redelijk duurzaam product, omdat het anders zou worden weggegooid. Deze soort proteïne is net als de andere soorten eiwitpoeder te koop in verschillende smaken, van vanille tot cocos. Als je eiwitpoeder wilt toevoegen aan een gerecht zonder dat het smaak toevoegt kan je kiezen voor een neutrale eiwitpoeder. Whey proteïne worden erg snel verteerd. Hierdoor is whey zeer geschikt om na het sporten te nemen. Dit is erg handig, omdat door binnen 30 minuten na het sporten eiwitten binnen te krijgen je sneller kan herstellen. Whey proteïne is ook weer op te delen in verschillende soorten proteïne, namelijk whey isolaat, whey hydrolisaat en whey concentraat. Whey isolaat is de meest pure vorm van whey proteïne. Het bestaat namelijk voor maar liefst 90% uit eiwit. Om tot dit percentage eiwit te komen is er een filterproces gebruikt. Whey hydrolisaat is extra bewerkt, waardoor deze soort proteïne nog sneller opgenomen wordt door je lichaam. Whey concentraat is bijna niet bewerkt, waardoor het voor 30-90% uit eiwit bestaat.

Caseïne proteïne

Caseïne proteïne wordt langzamer verteerd dan whey proteïne. Deze soort proteïne ontstaat ook bij de bereiding van kaas, maar blijft normaliter achter in de kaas. Tegenwoordig is er een speciaal proces, waarbij whey en caseïne uit verse melk kan worden geproduceerd. Bij dit proces ontstaat er 20% whey proteïne en 80% caseïne proteïne. Caseïne proteïne wordt langzamer verteerd, doordat het lange aminozuurketens heeft. Dit is de reden dat veel mensen deze proteïne in de avond gebruiken. Zo kan je lichaam tijdens het slapen de eiwitten verteren. Caseïne proteïne is beschikbar als Micellar Caseïne en Caseinaat. Aan de variant Caseinaat wordt calcium en natrium toegevoegd. Door deze toevoegingen is de proteïne makkelijker te mengen.

Veganistische proteïne

Als je veganistisch eet óf minder dierlijke producten wilt eten is een veganistische eiwitpoeder een goed alternatief. Dit is ook een goed alternatief als je lactose-intolerant bent.  

Je kunt kiezen uit proteïne van verschillende plantaardige eiwitbronnen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor proteïne op basis van erwten en soja. Ons lichaam kan plantaardige eiwitten minder goed opnemen. Daarom moet je meer eiwitten binnenkrijgen als je vegetarisch of veganistisch eet. Als je vegetarisch eet moet je 20% extra eiwitten binnenkrijgen en als je veganistisch eet moet je 30% meer eiwitten binnenkrijgen.

Een aanrader voor een veganistisch proteïne is de Virtuoos Vegan Protein Blend Gold 750 gr. Deze proteïne shake is te koop in de smaken chocolade en roodfruit.

Doordat het ook afhangt van wanneer je de proteïne neemt kan voor sommige mensen het combineren van verschillende vormen proteïne zorgen voor een beter herstel.

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact