Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wat is whey protein?

Alle categorieën VoedingVoedingsschema schaatsenZwemmen

Waarschijnlijk vliegen de soorten eiwit je als sporter om de oren. Caseïne, hydrolisaat, ultra filtered en isolaat zijn nog maar het begin. Want wat dacht je van erwteneiwit, soja-eiwit of zelfs rijsteiwit? Geen zorgen, het is tijd om orde in de chaos aan te brengen. En wel door bij het begin te beginnen, en een eiwit te pakken die toegankelijk is en geschikt voor sporters van ieder niveau. Daarom vandaag in het zonnetje: whey protein.

Wat is whey protein?

Whey protein laat zich in het Nederlands vertalen als wei-eiwit. Dit is een vloeibaar bijproduct dat ontstaat bij het maken van kaas. Door dit vloeibare bijproduct te filteren, verhitten en drogen ontstaat het eindproduct whey protein: een geconcentreerd eiwitpoeder met, je raadt het nooit, een zeer hoog eiwitgehalte.

Whey protein bestaat gemiddeld voor zo’n 70-80% eiwit, waardoor je maar 30 gram nodig hebt om aan je aanbevolen dosering van 20 gram eiwitten te komen. Ideaal om met je mee te nemen zodat je na het trainen makkelijk en snel een eiwitshake maakt.

Binnen whey protein zijn er nog drie verschillende gradaties in filtering wat van invloed is op het eiwitgehalte:

  • Whey concentraat: de meest voorkomende vorm met een eiwitgehalte tot 80%
  • Whey isolaat: dankzij de extra zuivering heeft het een eiwitgehalte van 85%
  • Whey hydrolisaat: door nóg een keer te filteren heeft dit een eiwitgehalte hoger dan 85%

Wanneer gebruik je whey protein?

Eiwitten dragen bij tot de groei van spiermassa. Maar eiwitten zijn er ook voor herstel van de spieren na fysieke inspanning. Daarom is het raadzaam om na de training, het liefst binnen 30 minuten, voor voldoende eiwitten te zorgen. Hiervoor kun je de handige portie van 20 gram eiwitten aanhouden, wat neerkomt op een eiwitshake of recovery bar.

Vind je het moeilijk om de gedurende de dag aan voldoende eiwitten te komen, bijvoorbeeld omdat je veel onderweg bent? Ook dan kan het een uitkomst zijn om whey protein te gebruiken. Door een paar servings whey protein poeder en een shakebeker in je tas of auto te hebben zijn eiwitten altijd binnen handbereik.

Het verschil tussen whey protein en andere eiwitten

Er zijn op het gebied van eiwitten twee belangrijke onderdelen waarop deze onderscheiden worden: dierlijk versus niet-dierlijk en snelle- versus langzame opname. Hieronder lees je welke voornaamste vormen eiwitpoeder er zijn en welke kenmerken hier bij horen:

  • Whey protein: dierlijk eiwit met een snelle opname
  • Soja eiwit: niet-dierlijk eiwit met een snelle opname
  • Micellar caseïne: dierlijk eiwit met een langzame opname

Naast de eiwitpoeders zijn er ook nog eiwitten uit basisvoeding, zoals ei en vlees. Voor deze dierlijke vormen geldt dat het eiwitten zijn die langzaam door het lichaam worden opgenomen.

Nu je weet dat whey protein snel door het lichaam wordt opgenomen, snap je ook dat dit een perfecte vorm van eiwit is om gedurende de dag of rondom de training te gebruiken. Vlak voor het slapen kun je beter gebruik maken van een eiwit dat langzaam wordt opgenomen, om zo je lichaam de hele nacht van de juiste voedingsstoffen te kunnen voorzien.

De lekkerste whey protein shakes

Tot slot deel ik graag nog mijn persoonlijke favoriete whey protein shakes. Zoveel mensen, zoveel smaken natuurlijk, maar wie weet helpt het je een keuze te maken in het woud van whey protein shakes. Hier komt mijn top 3:

  1. 100% Whey Protein. Deze shake bestaat alleen maar uit whey protein en is in de smaak vanille minstens net zo lekker als een ‘gewone’ milkshake.
  2. Whey Protein. Bevat een specifieke mix van isolaat en concentraat en is perfect voor de choco liefhebbers.
  3. Whey Protein Isolate. Voor iedereen die de voorkeur geeft aan een iets lichtere eiwitshake.

 

Ben je benieuwd geworden naar de smaak en het effect van whey protein op jouw trainingen? Probeer dan eens een shake en kijk hoe het je bevalt. De tijd waarin eiwitshakes alleen maar gebruikt werden door bodybuilder ligt gelukkig al ver achter ons.

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact