Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Energiereep of energiegel voor de voetballer?

Alle categorieën FietsonderhoudEvenementenSportverzorging

Na het versoepelen van de coronamaatregelen mogen we eindelijk weer het veld op. De afgelopen weken hebben we wel individueel en in kleine groepjes getraind, maar wat hebben we lang niet met elkaar een wedstrijd gespeeld. Technisch ben ik het voetballen nog niet verleerd, maar qua energie kan ik zeker nu wel een extra boost gebruiken. Met een energiegel en een energiereep kom ik de negentig minuten wel door.

Conditie & voetbal

Met in mijn achterhoofd dat er ooit weer een moment zou komen dat we weer wedstrijden zouden gaan spelen, heb ik de afgelopen maanden mijn conditie onderhouden. Door middel van hardlopen en de aangepaste voetbaltrainingen ben ik fit gebleven. Wedstrijdfit zijn, is toch een ander verhaal. Je kunt simpelweg de explosieve, maar vooral onverwachte en voortdurend terugkerende, versnellingen van een wedstrijd niet nabootsen. Daarom zijn de trainingsduels die we nu spelen ideaal als voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Energiereep vs energiegel voetbal

De keuze voor een reep of een gel maakt voor deze inspanning nauwelijks uit. Beiden hebben als uitgangspunt om mij als voetballer te voorzien van energie voor of tijdens de wedstrijd, met koolhydraten als basis.

Je kunt op zijn hoogst zeggen dat bijvoorbeeld de Amacx Energy Oat Bar iets meer koolhydraten levert dan de Amacx Energy Gel, 31,5 gram tegenover 27 gram. De Amacx Energy Oat Bar is daarentegen iets groter. Per 100 gram is de Amacx Energy Gel zelfs iets in het voordeel.

Energiereep tijdens voetbalwedstrijd

Voor mij als voetballer is daarom vooral het gebruiksgemak belangrijk. Hoewel bijvoorbeeld de Amacx Fast Bar een zachte bite heeft waardoor je weinig moeite hoeft te doen om hem weg te kauwen, is het bijna onmogelijk om tijdens het spel iets te eten. Ik neem daarom een Amacx Energy Oat Bar voor de training of vlak voordat ik het veld op ga voor de warming-up. Ik heb dan alle tijd om deze energiereep op te eten en zorg, door de gelijkmatige opname, voor een langdurige toevoer van koolhydraten. Mocht ik in de rust merken dat ik nog een energieshot nodig heb, is de Amacx Fast Bar (22 gram koolhydraten) vanwege de snelle opname een goede keuze.

Energiegel tijdens voetbalwedstrijd

Een energiegel neem ik alleen wanneer ik merk dat er in de tweede helft nog iets extra van mij wordt gevraagd. Het zijn de wedstrijden waarin het lang gelijk op gaat, je voortdurend achter je tegenstander aan moet lopen of je voelt dat je conditioneel in de slotfase nog het verschil kan maken.

Ik zorg dat er daarom langs de kant altijd een energiegel voor me klaar ligt. Wanneer het spel even stilligt, neem ik de Amacx Energy Gel. Ik heb dan voldoende tijd om deze weg te spoelen met water. Voor een snelle inname tijdens het spel is de Amacx Drink Gel (26 gram koolhydraten) ideaal, omdat je hierbij geen water hoeft te drinken. De cafeïnevariant is bovendien perfect voor de absolute slotfase van de wedstrijd!

Mentale boost

Door energierepen en energiegels te gebruiken, weet ik dat dit het verschil kan maken tussen winst en verlies. Naast de extra koolhydraten geeft het ook mentaal een boost. Je hebt tenslotte een voorsprong op je tegenstander!

Het resultaat is de komende weken nog nauwelijks belangrijk. Maar wanneer het nieuwe seizoen weer begint, tellen alleen de punten. Dan kun je maar beter een energiegel of energiereep in je tas hebben zitten!

Geschreven door Mathieu Hilgersom

Mathieu zijn talent ligt (net) buiten de lijnen. Als zelfstandig sportjournalist reist hij door het hele land op zoek naar mooie verhalen, voor het interviewen van topsporters en het schrijven van wedstrijdverslagen. Toch streeft hij ook zijn eigen sportsuccessen na. Niet in de spotlights, maar op achterafveldjes en tijdens gezellige regionale loopjes. Zijn wens om het maximale uit zichzelf te halen is op voetbal- en hardloopschoenen echter net zo groot als met de pen in zijn hand.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Voor 22:00 besteld, morgen in huis!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact