Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Favorieten: de lekkerste smaken proteïne shakes

Alle categorieën WielrennenVoedingsschema hardlopenFietsonderhoud

Het zal je niet ontgaan zijn: eiwitten zijn hot! Zelfs in de supermarkt vliegen de termen als ‘high protein’ of ‘rijk aan eiwitten’ je om de oren. Maar ondanks het hele populaire producten zijn, zijn eiwitten ook onmisbaar in een actieve levensstijl. Eiwitten dragen bij tot de instandhouding en groei van de spiermassa, en dit is precies wat je wilt realiseren wanneer je sport. Om gemakkelijk en lekker aan de benodigde eiwitten te kunnen komen zijn proteïne shakes ideaal. Maar welke soorten proteïne shakes zijn er, en wat zijn de lekkerste smaken? Ik heb de zware taak op mij genomen dit uit te zoeken en deel mijn bevindingen graag.

Verschillende soorten eiwitten

Je denkt misschien dat er één soort eiwit is, en dat deze letterlijk afkomstig is uit het eiwit van een ei. Maar niets is minder waar. Er zijn zoveel verschillende eiwitten met iedere zijn eigen kenmerken en functies, en daarom wil ik beginnen met een korte uitleg over de kenmerken van de meest voorkomende eiwitten:

– Wei eiwitten (whey protein)

Whey protein is misschien wel de meest voorkomende eiwitvorm en is volledig afkomstig uit melk. De eiwitten uit melk bestaan voor 80% uit caseïne eiwitten – waarover later meer – en voor 20% uit wei eiwitten. Deze eiwitten hebben een hoge biologische waarde, wat inhoudt dat de eiwitten omgezet kunnen worden in een hoog aandeel lichaamseigen eiwitten.

– Caseïne eiwitten (casein protein)

Zoals je net hebt kunnen lezen bestaat melk voor 80% uit caseïne eiwitten. Misschien ken je caseïne uit het Latijn en weet je dat het ‘kaas’ betekent. Dit type eiwit vind je dan ook in hoge mate terug in kaas en kwark.

– Plantaardige eiwitten (vegan protein)

Een ander type eiwit dat steeds meer populariteit wint is het plantaardige eiwit. Hierbij zijn soja, erwten, rijst en hennep veelgebruikte eiwitbronnen. Hiervan ligt het percentage eiwit altijd onder het percentage van dierlijke eiwitten, dus let hier goed op wanneer je plantaardige eiwitbronnen gebruikt. Ook bij een lactose-intolerantie bieden plantaardige eiwitten uitkomst.

Welke proteïne shakes zijn dan geschikt?

Proteïne shakes – oftewel eiwitshakes – zijn er in zoveel verschillende vormen dat ik me voor kan stellen dat je niet weet welke je moet kiezen. Nu je weet wat de voornaamste soorten eiwitten zijn heb ik deze voor je doorvertaald naar verschillende proteïne shakes:

Amacx – Protein Deluxe

Deze eiwitshake bevat een hoog percentage eiwitten (80%) dat afkomstig is uit wei eiwitten. Door de eigenschappen van wei eiwit worden de eiwitten snel door het lichaam opgenomen, waardoor deze perfect zijn om direct na de training te gebruiken.

6d – Night Protein

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een product dat je perfect kunt gebruiken voor het slapen. Het bevat namelijk caseïne eiwit, dat als belangrijke eigenschap een geleidelijke afgifte van de eiwitten heeft.

6d – Vegan Protein

Deze eiwitshake bestaat uit een mix van erwten- en rijsteiwit en is aangevuld met L-leucine om het aminozuurprofiel compleet te maken. Hiermee is het een volwaardige vervanger van een dierlijk eiwit. Een extra tip om hier een ‘night’ variant van te maken: meng het eiwitpoeder met sojamelk en verhoog zo gemakkelijk en lekker het eiwitpercentage.

Wat zijn mijn favoriete smaken proteïne shakes?

Natuurlijk valt over smaak niet te twisten en blijft het superpersoonlijk, maar toch zijn er paar algemene dingen die gelden als het op de smaak van eiwitshakes aankomt. Zo maak ik altijd onderscheid tussen eiwitshakes die met alleen water of melk heel goed smaken – handig voor wanneer je onderweg bent – en smaken die een heerlijke basis bieden voor een shake met bijvoorbeeld melk en bevroren fruit (hallo milkshake).

Als je voor een shake met alleen water of melk gaat zou ik je absoluut een wat frissere smaak aanraden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld aardbei of banaan. Heb je wat meer mogelijkheden om jouw protein shake aan te kleden, dan zijn smaken als vanille en chocolade ideaal. Omdat deze wat zwaarder van smaak zijn kun je bijvoorbeeld wat banaan of rood fruit toevoegen en zo een lekkere balans creëren. Zelf voeg ik ook altijd wat groenten aan mijn shake toe, zodat je deze niet proeft maar wel de vitamines en mineralen binnenkrijgt. Win-win als je het mij vraagt 😉

Ik hoop je via deze blog wat meer wegwijs gemaakt te hebben binnen het enorme aanbod aan eiwitshakes en de bijbehorende smaken. Heb jij een variant die ik ook echt moet proberen? Stuur deze dan door en wie weet schittert jouw recept binnenkort op één van de kanalen van Duursport.nl!

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact