Loading cart...
Categorieën

Fit door de feestdagen heen

Alle categorieën HerstelVoedingsadviesVoedingsschema zwemmen

De voorbereidingen voor de feestdagen zijn in volle gang. Vrienden en families bestoken groepsapps met vragen over cadeautjes, de kerst planning en eten. Uiteraard is dit voor onze topsporters niet anders! Hoe gaan zij om met de sfeervolle eet-maand, waarin alles geoorloofd lijkt? Om hier antwoord op te geven, vroegen we het aan een doorgewinterde triatleet, Niek Heldoorn.

Feestdagen en sporten

Vanaf zijn zesde heeft hij altijd deelgenomen aan wedstrijden. En inmiddels heeft hij mooie overwinningen op zijn naam staan. (Zoals de eerste plaats tijdens de Nationale Kampioenschappen Sprint Triatlon) Wij wilden graag weten, hoe ga je als topsporter om met een maand waarin er wordt verwacht dat gezelligheid altijd op #1 staat? We hebben vier tips voor je op een rij gezet!

1. Oplossingsgericht denken

Rondom de feestdagen zijn veel faciliteiten gesloten, denk daarbij aan zwembaden en de kans is groot dat ook jouw sportschool om de hoek gesloten is. Het blijft de uitdaging om te blijven bewegen, en daarom is het leuk om sporten op te pakken die je normaal niet zo snel zal doen. Denk hierbij aan cross training.

Voor triatleten betekent het dat er een aantal weken per jaar zijn waarin fietsen en lopen een stuk belangrijker zijn dan zwemmen. ‘Zelf zal ik ook de langlaufski’s op wieltjes eens uit de kast pakken, om eens wat anders te doen en om de gemiste zwembelasting te compenseren.’

Daarnaast kun je extra beweging pakken door bijvoorbeeld met je familie te gaan wandelen of extra goed je best doen om met je kleine neefjes en nichtjes te spelen.

2. Plan je training 

Ieder jaar is december de maand waarin meer avonden dan normaal gevuld worden met kerstdiners en feestjes. Om volop van die momenten te genieten is een rondje rennen in de ochtend de ideale oplossing.

Zoals Niek het omschrijft: ‘Door in de ochtend te gaan lopen hebben de niet-sporters het minste ‘’last’’ van ons en is er genoeg tijd gedurende de dag om gezellig feest te vieren. ’

Daarnaast is dit ook een mooi moment om toch nog heel even trek te hebben voordat alle feestelijkheden weer van start gaan! Plan dus gerust een ‘ochtendloopje’ in zoals Niek het beschrijft.

3. Eten = trainen!

Één voordeel van veel eten: je kan er motivatie en energie uit halen om te gaan trainen.

‘Ikzelf voel me na een stapel oliebollen totaal niet schuldig, puur en alleen omdat ik weet dat ik de rest van de dag genoeg verbrand om ze op te kunnen eten. Andersom werkt dat natuurlijk precies hetzelfde. Trainen (betekent)  tijd voor eten!’

Aan deze tip hebben we niks meer toe te voegen!

4. Fysiek fit blijven 

Deze laatste tip is zeker niet de minste, misschien zelfs wel de meest belangrijke van de vier.

‘Vergeet dat naast fysieke fitheid de mentale fitheid ook ongelooflijk belangrijk is.’

Om als topsporter goed te blijven presteren is het ook belangrijk om mentaal sterk in je schoenen te blijven staan.

‘Het helpt mij om de feestdagen zien als een semi-opgelegde maar vrijwillige rustperiode. Het lukt niemand om 365 dagen per jaar als een monnik te leven. Af en toe is het belangrijk ook even alle verplichtingen los te laten. Sociale banden zijn belangrijk voor het mentale welzijn en de prestatie van een sporter. Daarom is het belangrijk ook aandacht te  besteden aan gezelligheid.’

Een praktische tip die wordt meegegeven: laat de weegschaal vooral even de weegschaal tijdens deze dagen. Het getal maakt even wat minder uit, zorg ervoor dat je hier niet (teveel) op gefocust blijft.

Praktische tips voor je training! 

<1 uur hardlopen of fietsen

  • Voor: Eet iets wat je lekker vindt (wellicht een stukje kerststol bedoeld voor de brunch).
  • Tijdens: neem een bidon met water mee en voeg hier PowerBar Electrolyte tabs aan toe.Ook bij deze inspanning is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het water wat je inneemt goed wordt opgenomen door je lichaam zodat je een goede vochtbalans behoudt.
  • Na: Kies voor wat goed voelt. Behoefte aan eiwitrijke sportvoeding? Ga voor PowerBar Protein Deluxe of ga voor een snelle makkelijke eiwitrijke reep. Lekker is de PowerBar ProteinPlus Bar 30%.

 

> 1 uur hardlopen of fietsen

  • Voor: Zorg er dan voor dat je een isotone sportdrank meeneemt. Ga bijvoorbeeld voor de PowerBar IsoActive. Deze isotone drank levert zowel mineralen in de verhouding die je verliest wanneer je transpireert als energie die je nodig hebt om je training optimaal door te komen.
  • Na: eigenlijk geldt voor een langere duurtraining hetzelfde als voor de kortere. Kies wat goed voelt. Ga voor sportvoeding (poeder of een bar) als je dat wil voor een maximaal herstel.
Geschreven door PowerBarNL Nutrisense

NutriSense heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een ervaren speler in de (sport)voedingsbranche. Met merken als PowerBar & QWIN richten zij zich op topsporters, recreatieve sporters en de moderne actieve gezondheidsbewuste consument.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact