Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Hoeveel moet ik drinken voor mijn triathlon?

Alle categorieën SupplementenVoedingsschema wielrennenVoedingsschema trailrunning

Een triathlon wordt door velen gezien als de ultieme uitdaging op het gebied van duursport. Of je nu bijvoorbeeld een kwart, een halve of een hele triathlon doet; het moge duidelijk zijn dat je lichaam tot het maximale getest wordt. Een goede voorbereiding is dus ontzettend belangrijk. Onderdeel van deze voorbereiding is het op peil brengen (en houden) van je vochthuishouding. Maar hoeveel moet je nu precies drinken voor een triathlon?

Het nut van vocht bij het sporten

Vocht speelt een belangrijke rol bij het opnemen en transporteren van voedingsstoffen in je lichaam, het afvoeren van afvalstoffen alsook het regelen van je lichaamstemperatuur.  Via je voeding krijg je wat vocht binnen, maar het meeste vocht krijg je natuurlijk binnen via drank. Gemiddeld genomen heeft een volwassen persoon ongeveer 2 liter per dag aan vocht nodig. Je kunt je voorstellen dat dit in het geval van een zware sportieve prestatie nog veel meer is. Zo verlies je tijdens het sporten namelijk vocht door middel van urine, maar ook door het vele zweten.

Triathlon en vocht

Het is belangrijk om te weten dat je geen vochtvoorraad kunt opbouwen, zoals dat met bijvoorbeeld glycogeen (koolhydraten stapelen) wel kan. Het heeft dus geen zin om aanzienlijk meer te drinken voor je aanstaande triathlon. Dit kan zelfs averechts werken. Een teveel aan vocht kan namelijk leiden tot een tekort aan zouten in het bloed. Dit kan weer leiden tot onder andere hartritmestoornissen. Pas je vochtinname aan op je lichamelijke activiteit: verlies je meer vocht door bijvoorbeeld zweten tijdens een training, dan dien je ook te zorgen dat je meer vocht binnenkrijgt. Beweeg je echter weinig dan dien je weer minder vocht tot je te nemen.

Let er tevens op dat je vocht wat je hebt verloren niet 1 op 1 kunt aanvullen. Je lichaam is er niet toe in staat om het vochtgehalte wat je hebt verloren direct weer te absorberen. Bij intensief sporten kun je 1 tot 2 liter per uur verliezen. Toch is het aan te bevelen om tijdens een triathlon 1 bidon (500ml / 750ml) per uur te gebruiken. Meer heeft geen zin en gaat ten koste van je prestatie. Natuurlijk is dit mede afhankelijk van gewicht, mate van inspanning, temperatuur en overige omstandigheden.

Type vocht en triathlon

Natuurlijk is het altijd goed om water te drinken. Naast water kun je ook thee en koffie drinken, al dien je er wel op te letten dat je er niet teveel van drinkt. Te veel cafeïne kan weer zorgen voor extra vochtverdrijving. Pas ook op met suikerhoudende dranken; het kost je lichaam meer energie deze te verwerken. In de aanloop naar je triathlon is het aan te raden om een carboloader te gebruiken, zoals de Maltodextrine van Amacx. Het voordeel van een carboloader is dat je extra koolhydraten binnenkrijgt. Maltodextrine is smaakloos, zodat het gemakkelijk toe te voegen is in jouw favoriete drank.

Sportdrank en triathlon 

Tijdens de triathlon is het aan te raden om een goede sportdrank te drinken, zoals de Isotonic Energy Drink van Amacx. Deze energydrink bevat een koolhydraatratio van 2:1, waardoor deze sportdrank snel en gemakkelijk wordt opgenomen in het lichaam. Daarnaast drinkt deze sportdrank gemakkelijk weg doordat er geen kunstmatige zoet-, smaak- en kleurstoffen in verwerkt zitten.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact