Een triathlon, of trainen voor een triathlon, vergt ontzettend veel energie. Je wilt dan ook ver uit de buurt blijven van een hongerklop. Gelukkig zijn er verschillende soorten sportvoeding op de markt te verkrijgen die je helpen om snel je energie weer op peil te brengen. Denk bijvoorbeeld aan energierepen. Dit artikel gaat over het gebruik van energierepen tijdens een triathlon.
Wat is een energiereep?
Voordat we wat dieper ingaan op de materie eerst even een korte uitleg wat energierepen precies zijn. Energierepen zijn voor veel (duur)sporters een essentieel onderdeel van hun sportvoeding. Zo krijg je met een energiereep snel de gewenste koolhydraten binnen welke je nodig hebt tijdens het sporten. Koolhydraten zorgen er immers voor dat je lichaam wordt voorzien van glycogeen, wat de bron van energie vormt voor je lichaam. Voor vele verschillende vormen van sport is de energiereep een welkome variant van voeding, zowel voor hardlopers, fietsers en dus ook triathleten.
Energierepen met of zonder coating
Energierepen zijn te verkrijgen met of zonder coating. Het voordeel van een energiereep met coating is dat deze repen vaak wat zachter en smeuïger zijn en daardoor makkelijker op te eten. Nadeel van deze coating kan zijn dat de energiereep wat plakkeriger is. Tot slot zorgt deze coating ervoor dat de energiereep in de winter minder snel hard wordt, al heb je daar met een triathlon niet zo snel last van omdat deze doorgaans in de zomer plaatsvinden. Energierepen zonder coating zijn dus wat taaier en stugger, zeker wanneer het koud is. Groot voordeel daarvan is dat hij niet smelt in de zomer en zijn vaak op basis van havermoutvlokken!
Energierepen triathlon
Nu je iets meer te weten bent gekomen over de energiereep, gaan we nu kijken hoe we deze vorm van voeding het beste kunnen inzetten tijdens een triathlon. Een triathlon is een sport bestaande uit meerdere onderdelen; zwemmen, fietsen en lopen. Zelf vind ik het prettig om voor het zwemonderdeel een energiereep te nemen, zodat ik voor aanvang van de wedstrijd al de nodige energie tot me krijg. Tijdens het zwemmen is het praktisch onmogelijk om te eten of drinken zodat je ervoor moet zorgen dat je lichaam al voor het zwemonderdeel het nodige binnen heeft gekregen. Tijdens de wissel van zwemmen naar fietsen en tijdens het fietsen zelf neem ik ook nog een energiereep. Naargelang de inspanning zwaarder wordt tijdens het fietsonderdeel en de vermoeidheid toeslaat zal ik overgaan op energie gels, omdat kauwen steeds lastiger wordt. Tijdens de overgang van fietsen naar lopen neem ik hooguit nog 1 reep met coating maar tijdens het lopen zal ik vervolgens alleen maar energie gels gebruiken.
Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend; waar de één sneller moeite heeft met het naar binnen werken van een energiereep kan de ander dit tot het laatste moment blijven doen. Mijn advies is dan ook vooral om te doen waar iedereen zich prettig bij voelt en wat voor diegene het beste werkt.
Meer dan genoeg keuze
Energierepen zijn er in vele verschillende soorten, smaken en merken. Zelf ben ik altijd erg fan van de Energy Bar van High 5. Deze repen zijn lekker zacht en daardoor makkelijk te eten tijdens het sporten. Daarnaast is de smaak (ik prefereer de smaak ‘banaan’) meer dan prima en zorgen ze bij mij vooral voor een goed gevulde maag. Natuurlijk is de keuze voor de juiste energiereep voor iedereen persoonlijk. Kijk goed wat voor jou werkt maar ga niet experimenteren tijdens een wedstrijd! Heb je advies nodig of heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? De klantenservice van Duursport staat altijd voor je klaar.