Loading cart...
Categorieën

Wanneer energiereep eten

Alle categorieën Voedingsschema trailrunningMountainbikenHardlopen

Sportvoeding is er in alle soorten en maten. Zo heb je de sportdrank en de sportgel, maar is er natuurlijk ook de energiereep. In dit artikel ga ik je vertellen wanneer je nu het beste een energiereep kunt eten en voor welke energiereep je het beste kunt kiezen.

Soorten energierepen

Energierepen zijn er in verschillende soorten. Zo kun je onderscheid maken in energierepen met coating en zonder coating. Deze coating is bedoeld om ervoor te zorgen dat de energiereep zacht en goed eetbaar blijft. Ook de textuur van een reep is belangrijk; hoe zachter een reep hoe makkelijker je deze kunt eten tijdens het leveren van hoge inspanning. Tot slot heb je de energierepen welke bestaan uit granen, noten en fruit. Dit zijn repen die eveneens erg voedzaam zijn.

Voordelen van een energiereep

Energierepen hebben als grootste voordeel dat ze veel energie bevatten. Een energiereep is dan ook bij uitstek geschikt om snel je energievoorraden weer aan te vullen. De samenstelling van een energiereep is dusdanig dat je alleen binnenkrijgt wat je nodig hebt, zonder overbodige voedingsmiddelen. Hierdoor is een energiereep goed verteerbaar wat het leveren van jouw sportieve prestatie ten goede komt. Doordat energierepen erg handzaam zijn kun je ze gemakkelijk meenemen tijdens je hardloop- of fietstraining.

Nadelen van een energiereep

Naast de genoemde voordelen zijn er ook wat nadelen te bedenken voor het gebruik van een energiereep. Zo is het grootste nadeel dat bij een grotere inspanning met hogere hartslag het moeilijker is om een energiereep te eten. Daarnaast kan het als minder prettig worden ervaren als je bij een intensieve training vaste voeding binnenkrijgt. Waar een energiereep voorheen nog wel eens plakkerig en slap in de zomer kon worden en erg hard in de winter, valt dit heden ten dage heel erg mee. De ontwikkeling van de energiereep staat zeker niet stil zodat de energierepen tegenwoordig zijn voorzien van speciale coatings waardoor ze onder alle weersomstandigheden zacht blijven en niet plakken.

Het beste moment voor een energiereep

Een goed moment om een energiereep te eten is vlak voor je training of wedstrijd. Wanneer je een half uur tot een uur van tevoren een energiereep gebruikt, beschik je op het moment dat je inspanning begint over genoeg energie om jouw prestatie te leveren. Ook bij lange trainingen met relatief lagere inspanning is de energiereep ideaal om in jouw energiebehoefte te voorzien. Wanneer de trainingen intensiever worden kun je wellicht beter voor bijvoorbeeld een sportgel kiezen.

Favorieten energierepen

Zelf ben ik een enorme fan van de Amacx Turbo Fruit. Met deze energiereep heb je eigenlijk helemaal niet het idee dat je een reep aan het eten bent; het lijkt meer op een snoepje. Toch bevat deze energiereep maar liefst 26 gram koolhydraten op een portie van 32 gram. Daarnaast eet de reep snel en gemakkelijk weg doordat hij heerlijk zacht is en niet plakt.

Een andere aanrader is de Fast Bar van Amacx. Deze reep is te verkrijgen in de smaken lemon, orange en vanille. De repen zijn erg lekker en voorzien bovendien ook nog eens in meer dan voldoende energie; een reep van 45 gram bevat 22 gram koolhydraten.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact