Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Hoeveel zout heb ik nodig?

Alle categorieën HardlopenSportdrankenRecepten

Zout wordt vaak ongezond genoemd. Het is echter niet per definitie ongezond. Integendeel, je hebt zelfs zout nodig om te leven. Té veel zoutinname is wel gevaarlijk. Voor sommige mensen is de maximale inname van zout zelfs al ongezond. Waarvoor heb je dan zout nodig? Wanneer krijg je te veel zout binnen? En welke mensen moeten extra letten op hun zoutinname? In deze blog krijg je het antwoord op deze vragen.

Waarvoor heb je zout nodig?

Ons lichaam heeft zout nodig om verschillende redenen. Eigenlijk heeft ons lichaam natrium nodig en zout is de belangrijkste bron van natrium. Natrium is onder andere belangrijk voor de onderstaande functies:

  • Het regelen van de bloeddruk.
  • Het zorgen voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.
  • Het regelen van de vochtbalans in ons lichaam.

Hoeveel zout mag je binnenkrijgen per dag?

Het Voedingscentrum en de Hartstichting hebben als richtlijn opgesteld dat je maximaal 6 gram zout per dag mag eten. Wist je dat de gemiddelde Nederland maar liefst 9 gram zout per dag binnenkrijgt? Dat is maar liefst 50% meer. De voedingsindustrie heeft wel al de afgelopen jaren de hoeveelheid toegevoegde zout verminderd in producten.

Welke mensen moeten extra letten op hun zoutinname?

Voor sommige doelgroepen is zelfs al de maximale hoeveelheid van 6 gram te veel. Dit is onder meer het geval bij mensen met hart- en vaatziekten en/of nierziekten. Ook als je een verhoogde bloeddruk hebt moet je minder zout eten. Door minder zout te eten kan de bloeddruk namelijk weer omlaaggaan.

Waar zit zout in?

Veel mensen denken dat je vooral zout binnenkrijgt door zout toe te voegen aan een maaltijd. Echter is dit slechts een klein deel van de zout die je binnenkrijgt. Er wordt geschat dat we slechts 20% van de hoeveelheid zout binnenkrijgen door zelf zout toe te voegen aan onze maaltijd. Het meeste zout dat je binnenkrijgt krijg je binnen door zout bevattende voedingsmiddelen. Producten zoals kaas, gerookte vis en vleeswaren bevatten veel zout. Kant- en klare producten bevatten ook veel zout. Je kunt hierbij denken aan kant- en klare maaltijden, sauzen en kruidenmixen. Deze producten vormen samen vaak de grootste inname van zout bij mensen die te veel zout binnenkrijgen. Daarnaast zit er in veel producten een kleinere hoeveelheid zout, zoals brood en blikken groenten. In brood wordt een speciale soort zout toegevoegd waar ook het mineraal jodium in zit. Jodium is een mineraal die je moet binnenkrijgen via voeding. Dit betekent dat het een essentieel mineraal is. Jodium zit verder vooral in producten in kleine hoeveelheden, zoals vis. Als je besluit om geen brood te eten moet je daarom goed checken of je voldoende jodium binnenkrijgt of dit eventueel suppleren.

Hoe kan je minder zout binnenkrijgen?

Doordat in veel kant- en klare producten zout zit kan je makkelijk minder zout binnen krijgen door dit minder te eten. Kook zoveel mogelijk zelf. Heb je weinig tijd om te koken? Dan kan je ook mealpreppen. Je maakt dan meerdere maaltijden op een dag klaar. Zo hoef je minder vaak te koken, maar kan je wel genieten van een eigen gekookte maaltijd. Maak daarnaast sauzen zoveel mogelijk zelf. Kruidenmixen kan je ook zelf samenstellen door verschillende kruiden met elkaar te mixen. Een andere optie is om alleen kruidenmixen te kopen waar geen zout aan is toegevoegd.

In welke situaties is extra zout binnenkrijgen juist goed?

In sommige situaties moet je juist extra zout binnenkrijgen. Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van de zoutoplossing Oral Rehydration Salt (ORS). Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die uitgedroogd zijn door braken of diarree. Hierdoor zijn ze te veel zout verloren. Dit moet vervolgens worden aangevuld.

Is zout goed voor sporters?

Door sporten kan je ook uitgedroogd raken. De kans hierop is nog groter als het warm weer is. Zelfs al met een vochtverlies van 2% gaat je sportprestatie achteruit. Daarom is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Als je alleen maar water drinkt en veel zweet kan de vochtbalans in je lichaam uit balans raken. Via je zweet verlies je namelijk veel zout. Je kunt dan beter kiezen voor een hypotone of isotone sportdrank. Aan deze soorten sportdranken zijn mineralen toegevoegd, zoals natrium.

Als je eens een sportdrank wilt uitproberen is de Amacx Isotonic Energy Drink een aanrader. Deze sportdrank heeft een unieke elektrolytenbalans en is op basis van natuurlijke ingrediënten.

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact