Loading cart...
Categorieën

Wat houdt sportvoeding in?

Alle categorieën Energie RepenSupplementenVoedingsadvies

In de afgelopen jaren heeft sportvoeding een steeds belangrijke status gekregen bij sporters. We raken er niet over uitgepraat. En dat is niet zo verwonderlijk eigenlijk! Uit de verschillende onderzoeken komt namelijk steeds weer naar voren dat de juiste voeding een belangrijk rol speelt bij het neerzetten van mooie sportprestaties. Maar wat houdt de juiste sportvoeding dan in? En hoe gaat het jou helpen om jouw sportieve doel te behalen?

De basis van de sportvoeding

De term sportvoeding laat zich eigenlijk het beste omschrijven als een voedingsmiddel of een product dat speciaal wordt ontwikkeld om voor, tijdens of na een training of een wedstrijd in te nemen. De voedingsstoffen van deze sportvoedingsproducten hebben een optimale samenstelling van de verschillende voedingsstoffen en voorziet bovendien in de extra koolhydraat- en eiwitbehoefte van een sporter. De juiste sportvoeding past daarom altijd bij het doel dat jij voor ogen hebt.

Sportvoeding voor iedere sporter

Hoe weet je of jij ook voordeel kan halen uit het gebruik van sportvoeding? Dat antwoord is eigenlijk heel simpel. Als je meer dan één keer per week een sport beoefent of minimaal één dag in de week in de sportschool te vinden bent, dan kan de juiste sportvoeding voor jou al het verschil maken. Voor welke sportvoeding je dan het beste kan kiezen, hangt van een hoop factoren af. Zo heeft onder andere het geslacht, het gewicht en de lichaamsbouw invloed op de koolhydraat- en eiwitbehoefte.

Wat heb jij nodig?

Om te kunnen leven, ademen en bewegen, heeft het lichaam de koolhydraten, eiwitten en vetten in onze voeding nodig. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgt een gemiddelde persoon eigenlijk al voldoende van deze voedingsstoffen binnen. Omdat sporters er vaak een actievere levensstijl op na houden en daardoor meer van het lichaam vragen, ligt de koolhydraat- en eiwitbehoefte bij deze groep een stuk hoger.

Zo wordt de eiwitbehoefte van een sporter tussen de 1,4 en 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht geschat, terwijl die van een niet-sportende volwassenen op ongeveer 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht ligt. Daarnaast is de koolhydraatbehoefte van een sporter tussen de 5 en 7 gram per kilogram lichaamsgewicht tegenover 3 gram koolhydraten per kilogram bij een niet-sporter.

Koolhydraten en eiwitten

Om het lichaam in deze hogere behoefte te voorzien, is sportvoeding de oplossing. Zo zorgen de koolhydraten uit een sportdrank, energy gel of energiereep voor de broodnodige extra energie tijdens een lange training. Door voor en tijdens het sporten voldoende koolhydraten te eten en te drinken voorkom je dat de energievoorraad opraakt. Dat wil je koste wat kost voorkomen omdat je anders last kan krijgen van vermoeidheid, zware benen en zelfs duizeligheid.

Na een flinke inspanning kan het lichaam juiste de behoefte hebben aan een combinatie van koolhydraten en eiwitten. Een recovery shake, zoals de Recovery Drink van Amacx, brengt bijvoorbeeld het energieniveau weer op peil en draagt tegelijkertijd bij aan het herstel van de spieren.

Ben je voor een stevige krachttraining gegaan en ben je op zoek naar sportvoeding dat vooral bijdraagt aan het herstel van het lichaam en de spieren? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een proteïneshake of eiwitreep. Deze herstelproducten bevatten over het algemeen whey-eiwitten. Deze eiwitten zijn van een biologisch kwalitatief hoog eiwit. Dat betekent dat ze niet alleen heel waardevol zijn, maar dat ze ook nog eens gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Wil jij weten welke sportvoeding het beste bij jou en jouw sportieve doel past? Of heb je vragen over een van de producten op de site? Neem dan contact op met de professionals van Duursport. Zij beantwoorden al jouw vragen en kunnen je bovendien helpen met een sportvoedingsadvies op maat.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact