Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Magnesium voor het slapen

Alle categorieën VoedingsadviesVoedingsschema wielrennenSportdranken

Bij de meeste wielrenners, hardlopers en triatleten is de werking van Magnesium wel bekend. Vooral ook doordat ze door ervaring wijs geworden zijn en ze inmiddels weten waarvoor het nodig is. Elke duursporter verliest tijdens het sporten magnesium door te zweten. Het resultaat daarvan is, dat als je het niet aanvult, er een tekort ontstaat; met spierkramp tot gevolg!

Kramp bij sporters 

Bij kramp trekken alle spiervezels zich plotseling, uit het niets, onwillekeurig samen. Dit komt doordat de zenuwen die de spieren samentrekken, onjuist reageren en teveel signalen doorsturen om samen te trekken. Kramp kan in elke spier ontstaan, maar het komt het vaakst voor in de kuit, voet, scheenbeenspieren en handen. Een tekort aan vocht is een van de meest voorkomende oorzaken van kramp bij duursporters.

Gevolgen vochtverlies 

Je zal net de Keutenberg op moeten fietsen tijdens de Amstel Gold Race of Limburgs Mooiste. Je hebt al ruim 100 of zelfs 200 kilometer gefietst en je krijgt nog dé Nederlandse pukkel, met aan het begin een stijgingspercentage van 21%. Als je dan teveel vocht hebt verloren en onvoldoende Magnesium in je spieren hebt, dan kan je de klok erop gelijkzetten; je krijgt kramp. En dat kan je net even niet gebruiken op die steile helling. Waarschijnlijk val je om of als je mazzel hebt en nog net snel genoeg uit de pedalen bent gekomen, sta je stil op een schuine helling met helse pijnen in je verkrampte spieren en wordt er door andere fietsers gescholden omdat je in de weg staat. En dat op het moment dat jij de kramp uit je spieren staat ‘te rekken en te strekken’ en vergaat van de pijn. De toeschouwers die op de Keutenberg zitten kunnen het overigens wel waarderen, want die hebben prima vermaak.

Magnesium en sport

Het is dus belangrijk dat duursporters hun vochtbalans op peil houden en voldoende mineralen aanvullen. Magnesium ondersteunt de energiestofwisseling, draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid, helpt bij het handhaven van een goede elektrolytenbalans en is belangrijk voor het behoud van de normale spierfuncties.

Slapen met magnesium

Zelf kies ik ervoor om Magnesium in te nemen voor het slapen gaan. Het wordt namelijk ook wel eens het ‘anti-stress mineraal’ genoemd of ‘potentiële slaaphulp’. Magnesium is een van de meest voorkomende mineralen op aarde. In feite heeft elke cel en elk orgaan van je lichaam dit mineraal nodig om goed te kunnen functioneren. Magnesium helpt het lichaam en de hersenen te ontspannen. Magnesium kan je helpen om je lichaam en geest voor te bereiden om te gaan slapen. Het helpt ook om rustig en diep te slapen. En welke sporter wil dat nou niet?

”De tour win je in bed!”

De meeste (duur)sporters weten hoe belangrijk het is je spieren rust te geven. Tijdens rust word je beter. Combineer die rust met voldoende slaap en extra Magnesium. De kwantiteit en kwaliteit slaap die je krijgt is net zo belangrijk als voldoende training en goede voeding. “De Tour win je immers in bed”. Weet jij nog welke wielerheld dat zei? Hij voegde er waarschijnlijk ook een extra tabletje Magnesium bij. Of bestond dat toen nog niet? Wie zal het zeggen.

Ik gebruik dagelijks Magnesium voor het slapen en profiteer daarvan door goed te slapen. In combinatie met voldoende vochtinname, is kramp echt verleden tijd. Hoe zwaar de fietsritten ook zijn.

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact