Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportdrank zwemmen

Alle categorieën Voedingsschema wielrennenWielrennenVoedingsschema zwemmen

Door tijdens het zwemmen voldoende te drinken en je lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien, haal je het maximale uit je training. Maar hoeveel moet je nu precies drinken tijdens je training? En welke sportdrank kun je het beste gebruiken als je gaat zwemmen? Daar lees je in dit artikel meer over.

Vochtverlies zwemmen 

Wanneer het zweet je uitbreekt tijdens een fanatieke ronde hardlopen, is het meteen duidelijk: je lichaam verliest behoorlijk wat vocht. Bij zwemmen valt het een stuk minder op, maar ook tijdens het zwemmen zweet je en verlies je veel vocht. Het is belangrijk om dit vochtverlies tijdens de training aan te vullen en je lichaam goed gehydrateerd te houden.

Vul je je vochtverlies niet of onvoldoende aan, dan kun je uitgedroogd raken, waardoor je prestaties achteruitgaan. Je hebt namelijk vocht nodig om afvalstoffen af te voeren en warmte kwijt te raken. Ook zorgt vocht ervoor dat je voedingsstoffen goed door je bloed vervoerd worden en bij je spieren terechtkomen. Heb je minder vocht in je lichaam, dan werken deze processen minder efficiënt en dat gaat ten koste van je sportprestaties.

Sportdrank voor het zwemmen 

Om zoveel mogelijk uit je training te halen, wil je voordat je het zwembad in duikt al voldoende gehydrateerd zijn en genoeg energie hebben. Zelf ga ik meestal voor een banaan en een groot glas water voordat ik begin aan een zwemtraining.

Het heeft weinig zin om voor je training een al te zware sportdrank te gebruiken. Je kiest het best voor een simpel glas water of een lichte hypotone sportdrank, zoals de Amacx Hydro Tabs. Deze bruistabletten ondersteunen de vochtbalans en bevatten vitaminen en mineralen.

Sportdrank bij een korte training

Wanneer je training korter duurt dan 1,5 uur, is het vooral belangrijk om je vochtverlies aan te vullen. Een hypotone sportdrank is daarvoor een goede keuze. Dit type sportdrank is ideaal als dorstlesser. Sommige hypotone sportdranken (zoals de Amacx Hydro Tabs) vullen meteen de vitaminen en mineralen aan die je verliest door het zweten tijdens het zwemmen.

Hoeveel je moet drinken tijdens een zwemtraining hangt af van het type inspanning. Een algemene richtlijn is om ongeveer 150 tot 300 ml per kwartier te drinken. Deze richtlijn kun je aanhouden voor een training waarin je vooral aan je techniek werkt of op een redelijk rustig tempo zwemt.

Heb je een intensieve training gepland waarbij je wilt focussen op snelheid? Dan kan het vochtverlies oplopen tot wel 2 of 3 liter per uur. Daarom is het verstandig om tijdens een zware training wat meer dan die 300 ml per kwartier te drinken.

Hoeveel vocht je precies verliest tijdens een training (en hoeveel je dus moet bij drinken) is voor iedereen verschillend. Je kunt het voor jezelf grof berekenen door jezelf voor en na een training te wegen. Het verschil in gewicht is hoeveel vocht je verliest en dus hoeveel je zou moeten opdrinken tijdens het sporten.

Omdat ik me tijdens mijn trainingen vooral richt op techniek en uithoudingsvermogen – en het voorlopig niet mogelijk is om langer dan een uur te reserveren – kom ik prima weg met een bidon met water of een lichte hypotone sportdrank aan de rand van het zwembad. Zodra de trainingen weer wat langer worden, is een ander type sportdrank verstandiger.

Sportdrank bij een lange training

Als je training langer duurt dan 1,5 uur, is het belangrijk om niet alleen je vochtgehalte, maar ook je energievoorraad aan te vullen. Daarom is het bij een lange training slim om te kiezen voor een isotone sportdrank, bijvoorbeeld de Isotonic Sportdrink van Amacx.

Isotone sportdranken bevatten tussen de 4 en 9 gram koolhydraten per 100 ml. Hiermee geven ze je extra energie tijdens je zwemtraining. Je lichaam kan de energie uit isotone sportdranken snel en makkelijk opnemen. Sommige isotone sportdranken, zoals de Isotonic Energy Drink, ondersteunen ook het natriumgehalte in het lichaam. Door je vochtbalans op peil te houden en tegelijkertijd voedingsstoffen aan te vullen ondersteun je jouw prestaties.

Herstel en zwemmen 

Niet alleen tijdens, maar ook na het zwemmen is het slim om je vochttekort en elektrolyten verder aan te vullen met een sportdrank. Dit kun je doen met een hypotone sportdrank zoals de Amacx Hydro Tabs.

Als je een zware of lange training achter de rug hebt, kun je je herstel ondersteunen met een eiwitshake als de Protein Deluxe. Zorg ook dat je wat koolhydraten binnenkrijgt, door bijvoorbeeld een boterham of een banaan te eten.

Geschreven door Deborah Schoonen

Al zolang Deborah zich kan herinneren speelt sporten een belangrijke rol in haar leven. Als fanatiek hardloper en met een nieuwe liefde voor zwemmen is zij wekelijks heel wat uurtjes actief bezig. Met de juiste en vooral gezonde voeding zorgt Deborah dat ze altijd vol energie aan haar training begint.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact