Loading cart...
Categorieën

Sportgel zonder fructose

Alle categorieën GravelSportdrankenVoedingsschema voetbal

Waarschijnlijk heeft iedere duursporter het wel eens meegemaakt. Je bent net lekker op weg, je probeert een nieuwe sportgel en dan, ineens, beginnen, je maag en darmen te protesteren. Dat kan verschillende redenen hebben, waaronder een reactie op teveel fructose in een keer. Een sportgel zonder fructose kan dan de oplossing zijn.

Wat is fructose?

Fructose staat beter bekend als fruitsuiker en zit, van nature, in verschillende soorten groente en fruit. Ook wordt het vaak, in veel grotere hoeveelheden, aan bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd omdat het zo lekker zoet smaakt. Aan koek, snoep en gebak wordt vaak fructose toegevoegd en ook in kant- en klaar maaltijden, sauzen, pudding en appelsap wordt fructose, of een variant daarvan, verwerkt.

Over het algemeen heeft het lichaam weinig problemen met de verwerking van de fructose in fruit en groente. In deze voedingsmiddelen zitten maar kleine hoeveelheden fruitsuiker en deze kleine aantallen koolhydraten kan het lichaam makkelijk omzetten naar energie.

Met een onnatuurlijk grote hoeveelheid suikers heeft het lichaam meer moeite. Soms komt het zelfs voor dat de maag en darmen niet alle koolhydraten kan verwerken en omzetten naar energie. Dankzij bacteriën in de darmen zullen de overgebleven suikers gaan fermenteren, waardoor er gas in de darmen ontstaat. En juist deze gassen kunnen voor buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel zorgen.

Maltodextrine als alternatief

De meeste energie gels bevatten, naast fructose, één of meerdere delen glucose. Deze glucose wordt ook wel druivensuiker genoemd. Zowel fructose als glucose bestaan, scheikundig gezien, uit één losse molecuul. Hierdoor kan het lichaam beide suikersoorten direct verwerken en omzetten naar energie. Daarom worden het ook wel snelle koolhydraten genoemd.

Het koolhydraat Maltodextrine bestaat uit een aantal geschakelde glucosemoleculen. Voordat het lichaam deze moleculen kan omzetten naar energie, zullen ze eerst van elkaar moeten worden gescheiden. Daarna ziet het lichaam ze pas als glucose en kunnen de maag en darmen ze ook als glucose verwerken. Hierdoor verloopt de opname van de zogenaamde complexe koolhydraten door de maag en darmen veel geleidelijker. Het grote voordeel daarvan is dat het voor een langere tijd energie levert en de kans op maag- en darmproblemen een stuk kleiner is. Daarom kan een sportgel zonder fructose maar met maltodextrine een goed alternatief zijn.

Sportgel zonder fructose 

In het assortiment van Duursport.nl zijn verschillende sportgels zonder fructose te vinden, zoals de Isotonic Gel van Amacx. Deze gel is op basis van maltodextrine en bevat 20 gram koolhydraten per verpakking. Omdat het hier om een isotone en kant-en-klare Drink Gel gaat, hoef je zelf geen extra water meer toe te voegen of te drinken. Maar er is niet alleen aan het gemak gedacht, wat deze gel is ook nog eens heel erg lekker. Zowel de variant met de aardbeismaak als de variant met de sinaasappelsmaak is heerlijk fruitig en zeker niet te zoet.

Ook de Go Gel van SiS is fructosevrij en gemaakt op basis van maltodextrine en bevat meer dan twintig gram koolhydraten per verpakking. Omdat de Go Gel een kant-en-klare drinkgel is, hoef je geen extra water mee te nemen en is het gemakkelijk tijdens een fietsrit of hardloopronde in te nemen.

Een andere en lekkere sportgel zonder fructose is de Super Liquid Gel van Born. Deze drinkgel bevat ruim 21 gram aan koolhydraten en bestaat uit een mix van snelle en complexe koolhydraten. Dankzij de frisse appel- of citrussmaak is deze gel niet te zoet en is het een fijne afwisseling met bijvoorbeeld water of sportdrank.

Op zoek naar fructosevrije energiegel

Jammer genoeg is fructose niet altijd even makkelijk terug te vinden op de etiketten of in de ingrediëntenlijst van (sport)voeding. Wil je zeker weten dat je een sportgel zonder fructose bestelt? Kijk dan eens op de pagina met fructosevrije producten. Daar vind je een uitgebreid assortiment aan fructosevrije gels, sportdrank en andere sportvoeding. Ervaar je klachten of een (allergische) reactie? Dan is het natuurlijk altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts of een diëtist, zodat zij je kunnen helpen met het opsporen van de oorzaak. Wil je meer informatie hebben over een energiegel zonder fructose of heb je andere vragen over de sportvoeding van Duursport.nl? Neem dan contact op met de online specialisten.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact