Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wanneer moet ik eiwitten gebruiken?

Alle categorieën ReceptenGravelVoedingsschema trailrunning

Eiwitten zijn erg belangrijk voor duursporters. Maar waarom is dit precies? Welke soorten eiwitten zijn er en in welke producten zitten zij? En misschien wel de belangrijkste vraag: wanneer kun je het beste eiwitten gebruiken? In dit artikel kun je er alles over lezen.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten zorgen ervoor dat er nieuwe cellen in het lichaam worden aangemaakt en beschadigde cellen worden vervangen. Bijna alle weefsel van het lichaam bestaan uit cellen die eiwitten bevatten, zoals je botten, spieren, zenuwen maar ook je bloed en organen. Eiwitten maken dus een essentieel onderdeel uit voor het herstel en onderhoud van je lichaam.

Mensen die sporten en veel bewegen, gebruiken hun spieren ook intensiever. Tijdens het sporten ontstaan er minuscule spierbeschadigingen, welke door jouw lichaam hersteld moeten worden. Op deze manier wordt het lichaam ook steeds een beetje sterker. Het is dan ook belangrijk dat je na elke inspanning genoeg eiwitten binnenkrijgt om zo het spierherstel te ondersteunen.

Welke soorten eiwitten zijn er?

Er zijn grof gezegd twee soorten eiwitten; plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten vind je in plantaardige producten zoals granen, brood, noten en vruchten. Dierlijke eiwitten komen voor in vlees, vis, kip, zuivel en eieren. Dierlijke eiwitten zijn kwalitatief beter. Mensen die dus veel vlees of zuivel eten krijgen meer eiwitten binnen dan mensen die alleen plantaardige producten eten. Afhankelijk van jouw voedingspatroon dien je hier dus rekening mee te houden.

Voor duursporters zijn naast deze vormen van eiwit ook de wei-eiwitten erg interessant. Wei-eiwitten is een eiwit wat voorkomt in (koe)melk en staat erom bekend dat dit het eiwit is met de hoogste biologische waarde. Dit maakt dat je in hersteldranken vooral wei-eiwitten terug ziet komen. Let er hierbij wel op dat je niet lactose-intolerant bent; kijk altijd goed hoe je lichaam reageert op het gebruik van specifieke producten.

Wanneer kun je het beste eiwitten gebruiken?

Ieder mens is gebaat bij voldoende eiwitten. Gemiddeld genomen kun je al genoeg eiwitten halen uit je dagelijkse voeding. Toch zijn duursporters gebaat bij een verhoogde eiwitinname. Dit omdat ze meer van hun lichaam vragen. Hierbij dient tevens gekeken te worden naar de manier waarop je sport; iemand die marathons loopt zal op een andere manier moeten herstellen dan iemand die explosieve sprints op korte afstanden loopt. Voor een duursporter wordt over het algemeen gezien een eiwitiname van 1,2 tot 1,4 gram per kilo per dag aangeraden.

Het beste moment om eiwitten te gebruiken is direct na het sporten. Zoals eerder al in dit artikel is aangegeven maak je tijdens het sporten kleine beschadigingen in je spieren. Door middel van eiwitten zorg je ervoor dat je spieren herstellen en zo sterker worden. Direct na het sporten is je eetlust vaak het grootst en tevens is de opname van aminozuren door de spieren direct na de inspanning verhoogd. Eiwitten kun je innemen door middel van een eiwitshake, zoals de Amacx Protein Deluxe. Indien je liever iets eet kun je ervoor kiezen om een proteïne- of eiwitreep te eten, zoals de Amacx Protein Brownie.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact