Zuivel is een belangrijk onderdeel van onze basisvoeding en past uitstekend in het voedingspatroon van een (duur)sporter. Er zijn echter momenten dat sport-specifieke voeding noodzakelijk is, zoals hoogwaardige zuiveleiwitten die na het sporten bijdragen aan een fysiek herstel (opbouw en onderhoud van je spieren). Het Nederlandse A-merkĀ VirtuoosĀ gebruikt zuiveleiwitten van FrieslandCampinaĀ DMVĀ en voorziet een belangrijk deel van de Nederlandse topsporters van zeer hoge kwaliteit melkeiwitten.Ā
Nederlandse melk in de Eiwitshakes
FrieslandCampina besteedt veel zorg aan kwaliteit en aan een verantwoorde productie hoogwaardige zuiveleiwitten die na het sporten bijdragen aan een fysiek herstel. Het ontwikkelen van hoogwaardige eiwitten start met de beste kwaliteit melk. FrieslandCampina-melkveehoudersleveren melk aanĀ Ā FrieslandCampinaĀ DMVĀ waar de eiwitten uit gewonnen worden. Omdat FrieslandCampina de hele keten beheert, is het mogelijk dit gehele proces te controleren volgens hoge kwaliteitsstandaarden.

De eiwitten van FrieslandCampina DMV en verwerkt in Virtuoos producten, komen uit één van de grootste melkverwerkingsfabrieken ter wereld. De melk wordt hier gepasteuriseerd (verhit tot 72°C) en gecontroleerd op kwaliteit. Eerst wordt de melk ontroomd, waarbij er magere melk ontstaat. In melk zitten twee verschillende eiwitten; 80% van het melkeiwit bestaat uit caseïne-eiwit en 20% uit wei-eiwit. Deze eiwitfracties worden gespitst en ieder gedroogd tot een poeder met een eiwitgehalte tussen de 80-90% eiwit.
Verschillen tussen Whey Protein en Caseine eiwitten van Virtuoos
CaseĆÆne eiwit
Bij het splitsen in de fabriek ontstaat er caseĆÆne (op de verpakking genoemd als calcium caseĆÆnaat). CaseĆÆne-eiwit wordt verkregen door het verzuren van de melk, waarna deze weer wordt geneutraliseerd door het toevoegen van calcium. Door deze wijze van productie is mogelijk om een zuivere vorm van caseĆÆne te krijgen; er zitten nauwelijks wei-eiwitten in het eindproduct en daarnaast is het gehalte aan lactose zeer laag (<Ā 0,2%). Inname vanĀ CaseĆÆne GoldĀ leidt tot een langzame afgifte van aminozuren aan het lichaam (Boirie,1997). Wetenschappelijke studies laten zien dat over een periode van 6 uur, caseĆÆne– en wei-eiwit leiden Ott een gelijke spiermassasynthese (Reitelseder, 2011) en kan resulteren in een verhoogde spiermassa en spierkracht (Snijder, 2015).
Whey Protein
Whey Protein (wei eiwitten) is bekend als een eiwit dat vrijkomt uit de productie van kaas, echter de Whey Proteins die verwerkt zijn inĀ Whey Classic GoldĀ komen direct uit verse melk. Dit resulteert in een zuiver Whey Protein met een hoger leucine (15%) gehalte ten opzichte van Whey Protein dat vrijkomt na de productie van kaas. Leucine is een aminozuur da een sleutelrol speelt in de aanmaak van spierweefsel. Daarnaast geeft Whey Protein een snelle afgifte van aminozuren aan het bloed (Boirie, 1997) wat bijdraagt aan een optimaal herstel.