Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Zelf energiegel maken

Alle categorieën VeldrijdenVoedingsschema wielrennenVoedingsschema voetbal

De makkelijkste manier om aan een goede en lekkere energygel te komen, is natuurlijk door het bij Duursport.nl te kopen. Het aanbod is inmiddels zo groot dat er voor iedere sporter een ideale gel te vinden is. Maar een groot aanbod of niet, het is ook zeker leuk om af en toe zelf de keuken in te gaan en te experimenteren met het maken van een gel. En met de komst van de Fructose en de Malto Dextrine van Amacx is dat veel makkelijker dan je denkt.

Koolhydraatratio 

Net als bij een sportdrank is de ideale koolhydraatverhouding voor een energygel twee delen glucose en één deel fructose. De Fructose van Amacx heeft een zachte zoete smaak, waardoor het een goede basissmaak voor een sportdrank of gel heeft, maar ook een fijne toevoeging is aan de meeste fruitsmaken. Voor de twee delen glucose wordt er in de fabriek vaak maltodextrine aan de gel toegevoegd. Dit koolhydraat bestaat namelijk uit een aantal glucosemoleculen en is bovendien smaakloos. Dat geldt ook voor de Malto Dextrine van Amacx en daarom is het ideaal voor een zelfgemaakte gel. Als je de twee delen Malto Dextrine en één deel Fructose zou mixen met water, dan heb je al de basis voor een lekkere sportdrank, maar er is nog meer nodig om er een gel van te kunnen maken.

Zoek de verbinding

Het grootste kenmerk van de energygel is natuurlijk de gelachtige structuur. Om deze structuur te krijgen, wordt er in de fabriek een verdikkingsmiddel toegevoegd. In de meeste gevallen is dat pectine, een natuurlijk stofje dat voornamelijk voorkomt in appels en citrusvruchten. Door de pectine met de suikers te verhitten ontstaat automatisch de kenmerkende dikte van de energygel. Pectine is online te bestellen, maar ook in de vorm van geleisuiker te koop in de supermarkt. Dit is namelijk een mix van kristalsuiker, citroenzuur en pectine.

Een ander populair verdikkingsmiddel in zelfgemaakte energygels zijn Chiazaden. Deze zaden komen oorspronkelijk uit Mexico en werden al door de Azteken en Maya’s gegeten. Chiazaden kunnen wel negen keer hun gewicht in water opnemen en vormen een soort gelei wanneer ze in water worden geweld.

Zelfgemaakte energie gel 

Een simpele gel zou je dus al kunnen maken met twee delen Malto Dextrine, één deel Fructose, warm water, pectine en een beetje citroensap, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Hieronder vind je twee recepten van heerlijke zelfgemaakte gels, waarvan je de smaken en ingrediënten altijd nog naar eigen inzicht kan wisselen.

1. Appel kaneel gel 

 • 100 gr Malto Dextrine
 • 180 ml appelsap
 • 10 gr pectine
 • 10 ml citroensap
 • 1 tl kaneel

Kook de appelsap in tot ongeveer één derde van het sap overblijft. Mix de Malto Dextrine en de pectine in een apart bakje. Haal de appelsap van het vuur en wacht tot het niet meer kookt. Los dan de Malto Dextrine en pectine op. Voeg daarna de citroensap en de theelepel kaneel toe.
Gebruik je voor dit recept geleisuiker in plaats van pectine? Kies dan voor 90 gr Malto Dextrine en 30 gram geleisuiker. Ook de citroensap komt dan te vervallen omdat dit al in de geleisuiker zit. Laat de gel afkoelen in de koelkast en leng het daarna aan met water tot de gewenste dikte. De overgebleven gel kan je nog een paar dagen in de koelkast bewaren.

2. Chocolade gel 

 • 100 gr Malto Dextrine
 • 50 gr Fructose
 • 70 ml water
 • 10 gr pectine
 • 1 tl citroensap
 • ½ tl cacao
 • ½ tl vanille-extract

Verwarm het water, maar zorg dat het niet gaat koken. Mix de Malto Dextrine, Fructose en pectine en los het op in het warme water. Voeg dan de citroensap, de cacao en het vanille-extract toe en laat het daarna afkoelen. Is de gel nog te dik? Leng het dan aan met water totdat het de juiste dikte heeft. Deze gel is ook gemakkelijk te bereiden met chiazaden als verdikkingsmiddel. Vervang hiervoor de pectine door 20 gr chiazaden. Laat deze zaden wellen in water totdat het een gelachtige substantie is geworden en voeg het toe aan het warme water. Volg daarna het recept zoals hierboven beschreven.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact