Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wat zit er in isotone sportdrank?

Alle categorieën VoedingsadviesSupplementenVoedingsschema hardlopen

Iedere (duur)sporter heeft er wel eens gebruik van gemaakt, sportdrank. Er zijn tal van verschillende sportdranken, maar in deze blog meer uitleg over de Isotone sportdrank. Menig bidon word voor een duurtraining namelijk gevuld met deze drank- of poedervorm, maar wat is isotone sportdrank nou eigenlijk en waar is het goed voor? Na deze blog weet je als het goed is precies waarom het belangrijk is om dit te gebruiken!

De isotone sportdrank

Een isotone sportdrank bevat simpelweg gezegd koolhydraten (suikers), vaak mineralen zoals natrium (zout) en natuurlijk vocht (water). Dit zijn stoffen die je sportprestatie ondersteunen! Koolhydraten zorgen ervoor dat je je energievoorraad kunt bijvullen tijdens het sporten, waardoor je het moment van ‘’de man met de hamer’’ kunt voorkomen. Mineralen zijn belangrijk voor de werking van spieren en het zenuwstelsel en vocht is belangrijk om onder andere de kerntemperatuur laag te kunnen houden. Als je te weinig vocht binnen hebt gekregen, of 2% vocht of meer van je lichaamsgewicht verliest, heeft het lichaam hier meer moeite mee, waardoor het hart harder moet werken en je sneller een vermoeid gevoel kunt ervaren. Dit kan uiteindelijk, zeker in warme omstandigheden zorgen voor een uitgedroogde toestand.

Wanneer isotone sportdrank gebruiken?

Het is dus belangrijk om tijdens een inspanning van een uur of langer middels sportdrank je suikers, mineralen en vochtgehalte aan te vullen. Het fijne aan een isotone sportdrank is dat het snel wordt opgenomen door je maag-&darmstelsel. Dit komt doordat de isotone dranken veelal lijkt op onze lichaamsvloeistoffen. Dit betekent dat je zonder buikklachten, wat je bijvoorbeeld wel van een hypertone drank zoals energydrink kan krijgen, je training of wedstrijd kunt voorzetten.

Isotone sportdrank met 80 gram koolhydraten

Tijdens hele zware inspanningen zoals een lange gravelride of een marathon heel belangrijk. Echter, omdat de intensiteit en duur dermate belastend zijn is het soms zelfs aan te raden om drank te kiezen met nog meer koolhydraten. Denk hierbij een Amacx Turbo Drink of de Maurten producten. Je vult dan namelijk tot wel 90 gram koolhydraten per uur aan. Dit is dus alleen nodig bij hele zware inspanningen.

Vormen isotone sportdrank

Isotone sportdranken zijn er in zowel poeder- als kant-en-klare drankvormen. Het prettige aan een poeder vorm is dat je deze makkelijk kunt bewaren, het is immers erg lang houdbaar, en bovendien ook makkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld voor een refill.

De Amacx Isotonic Sportdrink is een echte aanrader. Door de grote inhoud van de bus, welke je in de smaak lemon of orange kunt bestellen, kun je er lang mee vooruit en veel lange duurtrainingen mee doen.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact