Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportvoeding en tropische temperaturen

Alle categorieën HardlopenTriathlonVoeding

Onlangs kwam Duursport met een nieuw product van Amacx op de markt. De ‘Isotonic Energy Drink 2:1 ratio + electrolytes’. Ik was direct nieuwsgierig, met name omdat aan dit product al mineralen zijn toegevoegd. Niet heel snel na de lancering van deze nieuwe Energy Drink werd mij gevraagd of ik dit wilde uit proberen. Of course….


Sportdrank op tropische dagen

De vraag kwam op het juiste moment, want het was een paar dagen voor mijn rit van Den Haag naar Texel en een dag later weer terug. De heenreis is een georganiseerde sponsortocht voor het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Voor meer informatie daarover zie https://denhaagtexel.nl/. De terugreis is aan jezelf. Zo kun je met de trein terug, maar een beetje fietser gaat natuurlijk de uitdaging aan en stapt de volgende dag ook voor de terugreis weer op de fiets.
Wat de wind betreft heb je soms mazzel en ga je met zuidenwind of wind uit het zuidwesten naar Texel. Dan fiets je met twee vingers in je neus de prachtige route langs de kust door de mooie Nederlandse duinen en heb je bij de finish eigenlijk niet eens een Texel biertje verdient.
Deze editie zat het met noordoostenwind best tegen. Zeker omdat op vrijdagnacht de wind draaide en we op de terugweg een zuidoostelijke wind kregen voorgeschoteld én temperaturen die opliepen tot boven de 30 graden. Ongeveer 360 kilometer wind tegen dus. In twee dagen, dat dan weer wel.

Amacx Isotonic Energy Drink

In elk geval twee mooie dagen om het nieuwe product van Amacx uit te proberen. De Amacx Isotonic Energy Drink bevat de 2:1 koolhydraatratio (glucose-fructose) en bevat daardoor ook een stuk meer koolhydraten per serving. Ook elektrolyten (mineralen) zijn al toegevoegd. Deze drink is verkrijgbaar in de smaak Forest Fruit in een 750 grams pot en heeft een subtiele bosvruchtensmaak. Omdat ik meestal sportdrink met Lemon smaak gebruik, is deze smaak even wennen. Ik kon veel kopwerk doen, ook de laatste kilometers op de dijk langs Den Helder had ik nog voldoende energie om flink tegen de wind in te beuken. Of dit komt door de Isotonic Energy Drink weet je natuurlijk nooit, maar het was wel fijn dat hij een verhoogde concentratie van koolhydraten heeft.

Sportvoeding en tropische temperaturen

Amacx Isotonic Sportdrink

Tot op heden maakte ik altijd graag gebruik van de Isotonic Sportdrink. En dan dus de Lemon variant.
Een sportdrink die nooit gaat vervelen en ook als dorstlesser is te gebruiken. Een aantal keer voegde ik daar dan nog een Hydro Tab van Amacx aan toe.
De Hydro Tabs van Amacx bevatten onder andere magnesium, kalium, calcium, natrium en vitamine C. Deze zorgen ervoor dat de energiestofwisseling wordt bevorderd en de spieren normaal functioneren. Zeker bij warm weer waarin je makkelijk en veel zweet, is dat een hele nuttige aanvulling. Een Hydro Tab toevoegen is met de nieuwe Isotonic Energy Drink echter niet meer nodig en daarom alleen al hartstikke handig.
Uiteraard kun je de Hydro Tab nog wel toevoegen aan een bidon met alleen maar water als je wat kortere afstanden fietst en een Sportdrink of Energy Drink helemaal niet nodig is.

Isotonic Sportdrink versus Isotonic Energy Drink

Als ik de voedingswaarde van de Isotonic Sportdrink vergelijk met die van de nieuwe Isotonic Energy Drink, dan vallen me de volgende dingen op:

De nieuwe Energy Drink bevat per 100 gram ten opzichte van de Isotonic Sportdrink:

  • 49 kJ meer energie
  • 4,1 gram meer koolhydraten
  • 13 gram minder (!) suiker
  • 347 mg meer Kalium
  • 66 mg meer Magnesium

Daarnaast bevat het mineralen die bij de Isotonic Sportdrink niet zijn toegevoegd:

  • 490 mg Chloride
  • 175 mg Calcium
  • 2 mg Zink
  • 3 gram meer zout


Sportdrank, welke variant?

Best wel flinke verschillen dus tussen de beide sportdranken. Maar wanneer gebruik je nou welke?

Als ik afstanden van circa 75 kilometer fiets met een gemiddelde intensiteit, dan vul ik mijn bidons alleen met water. Soms voeg ik daar dan nog elektrolyten aan toe door een Amacx Hydro Tab in het water op te lossen. Zeker bij warm weer waar je makkelijk en veel zweet.

Bij afstanden tot circa 110 kilometer, dan vul ik mijn bidons met Isotonic Sportdrink. Een bidon van 750 ml vul ik met twee schepjes waardoor het een dorstlesser is, vooral te gebruiken bij warm weer, een hoge vochtbehoefte en bij een gemiddelde intensiteit. Gaat de intensiteit omhoog en heb je een hogere energiebehoefte, vul dan de andere bidon met vier schepjes waardoor het een sportdrank wordt en koolhydraten voorzien in je behoefte. Het zou mooi zijn als je onderweg nog een keer de bidons kunt bijvullen, want je zit al gauw drie tot vier op de fiets. Hydrateren is dan essentieel om te voorkomen dat je prestaties achteruitgaan of dat er zelfs krampverschijnselen optreden.

Bij langere afstanden, bij wedstrijden of bij het fietsen in de bergen maak ik voortaan gebruik van de Isotonic Energy Drink 2:1 ratio + electrolytes. Dit is de meest effectieve balans, waardoor sportdrink hierdoor nog gemakkelijker wordt opgenomen door het lichaam. Koolhydraten zijn de brandstof voor het lichaam. Bij hoge intensiteit vraag je veel van je voorraden in je lichaam en is aanvullen wenselijk. Van mij mag er ook een Lemon variant op de markt komen, dan kun je de smaken afwisselen.

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact