Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportdrank en de sterkte van smaak

Alle categorieën Voedingsschema wielrennenEnergie GelsWielrennen

Sportdrank is een veelgebruikt product voor (duur)sporters. Sportdranken zijn vandaag de dag in vele smaken te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan smaken als orange, lemon, tropical, summerfruit; je kan het zo gek niet bedenken of het is wel verkrijgbaar. De soort smaak zegt niets over de werking van de sportdrank. Wel kun je met de dosering van de sportdrank de sterkte van de smaak bepalen. Dit kan echter wel invloed hebben op de werking van de sportdrank. 

Dosering van een Sport Drink

Op de verpakking van een sportdrank staat meestal de wijze waarop het product dient te worden gebruikt; een gebruiksadvies.  Laten we als voorbeeld de Isotonic Sportdrink van Amacx nemen. Deze sportdrank is zowel als dorstlesser en als echte sportdrank te doseren. Wanneer je dit product als dorstlesser wenst te gebruiken dien je 24 gram poeder te mixen met 500 milliliter koud water. Met deze samenstelling heeft de sportdrank  een laag isotoon gehalte. Vanwege de lage dosering poeder zal de sportdrank ook minder sterk smaken.

Wanneer je van de sportdrank een echte isotone sportdrink wilt maken dan mix je 40 gram poeder op 500 milliliter water. Dit is iets meer dan het dubbele dan hierboven omschreven. De sportdrank heeft dan een hoog isotoon gehalte en het spreekt voor zich dat de smaak van de sportdrank sterker zal zijn.

sportdrank-en-de-sterkte-van-smaak

Verhouding van een Sport Drink

Er lijkt dus een direct verband te zitten met de sterkte van de smaak en de werking van de sportdrank. Ter vergelijking; een sportdrank aangemaakt met 24 gram poeder op 500 milliliter water bevat 4,4 gram koolhydraten per 100 milliliter. Dit komt omgerekend neer op 90 Kcal per 500 milliliter water; een volle bidon dus. Een sportdrank aangemaakt met 40 gram poeder op 500 milliliter water bevat maar liefst 7,4 gram koolhydraten per 100 milliliter; goed voor 150 Kcal op 500 milliliter. Hoe hoger de dosering, hoe meer energie een sportdrank zal geven. Echter geldt ook hoe hoger de dosering, hoe sterker de smaak zal zijn.

 

Experimenteren met sportdranken

Zoals eerder aangegeven zijn sportdranken te verkrijgen in vele verschillende smaken. De ene smaak zal sterker zijn dan andere. Zo zijn smaken als orange (sinaasappel) en lemon (citroen/citrus) over het algemeen vaak aan de zure kant. Andere smaken als tropical en summerfruit zijn dan weer wat zoeter.  Niets is echter zo persoonlijk als smaak. Bij het kiezen van de voor jou geschikte sportdrank kun je dus het beste kijken welke smaak je het lekkerst vind, wat de mengverhoudingen zijn en hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt bij de door jou gewenste doseringen. Je mag bij het doseren van een sportdrank best wel eens afwijken van het gebruiksadvies; deze geeft slechts een algemene richtlijn over hoe een product te gebruiken en wat het product aan voedzame stoffen bevat bij welke verhouding.

Samengevat komt het er dus op neer dat er bij een sportdrank een direct verband is tussen de sterkte van de smaak en de werking ervan. Hoe sterker de smaak van een sportdrank, hoe hoger de werking zal zijn. Mocht je naar aanleiding van artikel nog vragen hebben of advies nodig hebben op het gebied van sportdrank of andere soorten sportvoeding, kun je uiteraard altijd contact opnemen met de klantenservice van Duursport.nl.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact