Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Recept isotone sportdrank

Alle categorieën HardlopenVoedingsschema schaatsenVoedingsschema mountainbike

Een lekkere sportdrank kan voor hardlopers het verschil maken tijdens een lange duurloop, wedstrijd of intensieve training. Natuurlijk zorgt het ervoor dat je gehydrateerd blijft en levert het je de broodnodige suikers, zodat je de bekende man met de hamer niet tegenkomt. Maar dat zijn niet de enige redenen. Wist je dat de smaak van een lekkere sportdrank ervoor kan zorgen dat je motivatie weer een boost krijgt? Volgens onderzoekers herkennen de smaakreceptoren de lekkere en zoete smaak en sturen zij een signaal naar de hersenen, waardoor de inspanning minder intensief aanvoelt.

Zelf sportdrank maken 

Ondanks dat dit nog niet helemaal wetenschappelijk bewezen is, kan het dus zeker geen kwaad om te kiezen voor een sportdrank met de juiste ingrediënten en een lekkere smaak. Op Duursport heb je natuurlijk keuze genoeg en is er voor iedere sporter wel de juiste sportdrank binnen het aanbod sportvoeding te vinden. Maar nu we voor de tweede keer in een lockdown zitten en tijd genoeg hebben, is het ook leuk om de keuken in te duiken en zelf een sportdrank te maken. Want dat is veel gemakkelijker dan je denkt!

Koolhydraat verhouding sportdrank

Bij het maken van een sportdrank moet je aan een aantal dingen denken. Omdat het lichaam niet oververhit wil raken, komt de transpiratie op gang en het vochttekort wat hierdoor ontstaat, moet de sportdrank natuurlijk aanvullen. Maar met de transpiratie gaat er niet alleen vocht verloren. Het lichaam verliest ook een aantal belangrijke mineralen, terwijl deze juist zo belangrijk zijn voor de vochthuishouding. Daarom kan een Hydro Tab van Amacx een waardevolle toevoeging zijn aan jouw zelfgemaakte sportdrank. De Hydro Tabs bevatten namelijk Magnesium en vitamine C.  Het magnesium draagt bij aan een goede elektrolytenbalans en de toegevoegde vitamine C kan bijdragen aan de levering van extra energie.

En de extra energie is meteen de tweede vereiste van een goede sportdrank. Het drankje moet voldoende energie leveren zonder dat het problemen in maag of darmen veroorzaakt. De ideale koolhydraatratio is 2:1 en daarom bestaan de meeste sportdranken uit twee delen glucose (druivensuiker) en één deel fructose (fruitsuiker).

Fructose en Maltodextrine sportdrank 

Natuurlijk kan je deze suikers halen uit fruit, maar je kan ook de Fructose en Malto Dextrine van Amacx voor jouw sportdrank gebruiken. Daarmee kan je heel zorgvuldig het juiste gewicht en verhouding afmeten en ben je bovendien niet aan de traditionele fruitsmaken gebonden. De Malto Dextrine is namelijk smaakloos en de Fructose heeft een zachte en zoete smaak dat zich makkelijk laat combineren.

Maar in de ideale koolhydraatratio gaan we uit van glucose en in de zelfgemaakte sportdrank kies ik voor Malto Dextrine. Is dat eigenlijk wel hetzelfde? Om hier antwoord op te kunnen geven, moeten we naar de scheikundige samenstelling van deze suikers kijken. Ieder koolhydraat bestaat namelijk uit een of meer suikermoleculen en de maltodextrine bestaat uit een aantal geschakelde glucosemoleculen. Het lichaam is in staat om dit suiker op te knippen in losse glucosemoleculen en behandelt het, na het scheiden, als glucose. Daarom kan je zonder problemen ook voor Malto Dextrine kiezen.

Eigen sportdrank maken

Ben je niet zo van de zoete en uitgesproken smaken? Dan kan je met alleen de Fructose en Malto Dextrine al goed uit de voeten. Mix 15 gram Fructose, 30 gram Malto Dextrine en een Hydro Tab naar keuze met 750 milliliter water en de sportdrank is klaar. Maar hou je, net als ik, van wat meer smaak en pit? Dan heb ik hieronder een heerlijk recept voor je!

Sport Mojito

Als ik aan de zomer, het strand en de zon denk, dan denk ik automatisch aan een Mojito. Nu is de klassieke versie met bruine rum misschien niet zo’n goed idee om tijdens een wedstrijd of lange duurloop te nemen, maar de smaak leent zich natuurlijk perfect voor een sportdrank. Lijkt het je ook wel wat? Zo maak jij jouw Sport Mojito:

 

Kook het water door en los de suiker hierin op. Laat het helemaal afkoelen en meng het suikerwater dan met de Fructose, de Maltodextrine en de Hydro Tab. Roer het goed door tot alles is opgelost. Zet de sportdrank samen met een takje gekneusde munt in de koelkast en laat het minimaal één uur koelen. Haal het takje en alle restjes munt uit de sportdrank en jouw sport Mojito is klaar om mee te nemen. Vind je de typische limoensmaak nog niet sterk genoeg? Dan kan je altijd nog wat extra limoensap naar smaak toevoegen.

Een andere, en net zo lekkere, variant op de klassieke Mojito is de bosvruchten mojito. En ook deze smaak kan je perfect gebruiken voor een zelfgemaakte sportdrank. Hierbij vervang je de 10 gr suiker voor een scheutje limonadesiroop met bosbessensmaak en kies je voor de Hydro Tab Forest Fruit. Voor deze Sport Mojito hoef je het water niet eerst te koken. Vermeng de limonade met het koude water en volg de stappen hierboven. Het extra limoensap kan je in deze variant natuurlijk weglaten.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact