Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Veel slokjes of grotere hoeveelheden drinken tijdens het hardlopen?

Alle categorieën Voedingsschema mountainbikeVoedingVoedingsschema hardlopen

Er bestaan ontzettend veel meningen en voorkeuren als het op drinken tijdens het hardlopen aankomt. Waar de één voordeel ziet in het trainen zonder drinken, zweert de ander bij een passende voorraad drinken, ongeacht de afstand. Neem even de tijd om te bedenken hoe jij dit in je trainingen doet… De kans is groot dat je vaker zonder dan met drinken loopt. Maar weet je het belang van drinken tijdens het hardlopen? En of je dan beter veel slokjes of grotere hoeveelheden kan drinken?

Waarom drinken tijdens het hardlopen?

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit vocht. Tijdens het lopen verlies je vocht via zweet, zelfs op hele koude dagen. Je wilt deze vochtbalans dus altijd op peil houden, om zo uitdroging of zelfs erger te voorkomen. Voortekenen van uitdroging zijn duizeligheid, spierkrampen, hoofdpijn, droge mond en misselijkheid. Voel je dit tijdens het hardlopen opkomen? Stop dan direct en zorg dat je je vocht goed aanvult.

Wanneer drinken tijdens het hardlopen?

Iedereen heeft een eigen vochtverlies, dus er is geen gouden regel vanaf wanneer je begint met drinken. Is het buiten een graad of tien en ga je voor een herstelloopje van een uur? Dan is de kans groot dat je dit zonder extra drinken kunt doen. Maar is het op de dag van ditzelfde herstelloopje 30 graden, ga je midden op de dag en heb je die ochtend te weinig gedronken? Neem dan zeker extra drinken mee onder het motto: baat het niet dan schaadt het niet.

Als generieke stelregel kun je onthouden dat je bij trainingen langer dan een uur, je ieder kwartier 125-250 ml vocht drinkt. Op deze manier stel je je lichaam in staat om het vocht goed op te nemen. Zo heb je een continue toevoer aan extra vocht en hou je je vochtbalans op peil.

Hoeveel drinken tijdens het hardlopen?

Zoals gezegd kun je aanhouden om ieder kwartier tussen de 125-250 ml te drinken. Wil je echter precies weten hoeveel je zweet tijdens het lopen, en hoeveel je dus aan moet vullen? Dan weeg je je vóór de training, onthoud je goed wat je drinkt tijdens het lopen en weeg je je na de training opnieuw. Het netto vochtverlies is wat je aan moet vullen, en geeft weer of je wellicht een volgende training iets meer moet drinken.

Voorbeeld: voor het lopen weeg je 60 kilo. Je drinkt tijdens de training 500 ml en na het lopen weeg je 59 kilo. Je bent dus 1 kilo lichter inclusief 500 ml extra drinken, dus netto ben je 1,5 kilo lichter. Je weet nu dat je nog 1 liter vocht moet aanvullen, maar ook dat je bij een volgende soortgelijke training idealiter 1,5 liter drinkt.

Veel slokjes of grotere hoeveelheden drinken?

Misschien ken je het wel: na het drinken van een grote kop thee voel je deze thee nog een tijdje klotsen in je maag. Ditzelfde gebeurt als je tijdens het hardlopen grotere hoeveelheden drinkt. Je maag kan het niet zo snel verwerken waardoor je het hoogstwaarschijnlijk zal moeten doen met een klotsende maag. Naast het vervelende gevoel is het ook jammer, want op deze manier geef je je lichaam geen kans het vocht naar de juiste plekken te transporteren. Je doet er dus goed aan om veel slokjes te drinken tijdens het lopen. Leer jezelf bijvoorbeeld aan dat je iedere kwartier een paar slokjes uit je bidon of Camelbak neemt. Zo kom je mooi aan die 125-250 ml per kwartier.

Wat drinken tijdens het hardlopen?

De meest ideale drank tijdens het hardlopen is een isotone sportdrank. Deze sportdrank heeft dezelfde samenstelling als ons lichaamsvocht, waardoor de sportdrank optimaal opgenomen wordt door het lichaam. Naast vocht levert een isotone sportdrank je ook energie en mineralen, en dat is precies waar jouw lichaam naar hunkert tijdens inspanning.  

Heb je echter voorkeur voor een sportdrank die je wél de mineralen oplevert, maar niet de extra suikers? Dan kunnen hydro tabs wellicht uitkomst bieden. Deze bevatten onder andere magnesium en Vitamine C. Magnesium draagt bij aan een goede elektrolytenbalans, waar Vitamine C bijdraagt aan extra energie bij vermoeidheid. Dit kan een perfecte oplossing zijn op warme dagen waarop je op lage intensiteit traint.

Hopelijk heb je nu goed inzicht gekregen in zowel het belang van drinken, als het belang van kleine slokjes. Het kan misschien even wennen zijn om met een bidon of Camelbak te lopen, maar zodra je merkt dat je trainingen lekkerder gaan zal dit geen obstakel meer zijn. Heel veel en gehydrateerd loopplezier gewenst.

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact