Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Drink voldoende in de winter

Alle categorieën HerstelSportverzorgingVoedingsschema schaatsen

Menig atleet is in de winter hard aan het trainen om zomers goed voor de dag te komen. Ook is het cross-seizoen in volle gang en wordt er ook weer volop geschaatst. Voldoende drinken is dan ook heel erg belangrijk, zeker tijdens het sporten. Zomers, wanneer het warm is, gaat dit echter even wat makkelijker dan wanneer het winter is. Maar ook in de winter is drinken net zo belangrijk. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je ook in de winter voldoende drinkt?


Zweten in de winter

Je zou zeggen dat je in de kou minder snel zweet dan wanneer het warm is. Niets is echter minder waar. Koude lucht is vaak droger dan warme lucht. Doordat we ons warmer kleden in de winter verlies je evengoed veel vocht. Denk maar aan al die lagen sportkleding, windstoppers, thermoshirts, overschoenen die je draagt in de winter; allemaal zorgen ze ervoor dat je zo min mogelijk warmte verliest tijdens het sporten. Dit heeft als gevolg dat je toch gaat zweten. Zweet verdampt sneller in de kou. Doordat je lichaam in de kou minder dorstsignalen afgeeft (zoals een droge keel, hoofdpijn), bestaat zelfs het risico dat je uitdrogingsverschijnselen kunt krijgen.

drink-voldoende-in-de-winter

Drink voldoende water en/of sportdrink

Tijdens het sporten dien je dus voldoende te drinken, ook in de winter. Hiermee houdt je je vochtbalans op peil maar zorg je ook dat je voldoende energie binnenkrijgt. Het is dus belangrijk dat je niet alleen water maar ook sportvoeding of sportdrank tot je neemt. Je doet er al goed aan om voor een workout goed te drinken. Afhankelijk van de soort training die je gaat doen moet je je lichaam voorzien van de nodige brandstof alvorens je een prestatie kunt leveren. Zeker wanneer het koud is doe je er goed aan voldoende koolhydraten tot je te nemen zodat je lichaam optimaal kan presteren. Een goed voorbeeld is de Amacx sportdrank; deze isotonic sportdrink is vanwege zijn poedervorm optimaal naar wens samen te stellen.

 

Tips & tricks om voldoende te drinken in de winter

Een handige tip is om de sportdrank, voordat je deze doorslikt, even in je mond te houden. Hiermee voorkom je dat de koude vloeistof direct in je maag komt en daarmee de temperatuur van je lichaam omlaag brengt.

Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het sporten naast je bidon met sportdrank ook nog een bidon met lauwwarm water mee te nemen. Bij wat langere sportactiviteiten is dit op een gegeven moment afgekoeld natuurlijk dus wellicht is het verstandig het in een thermosflesje te doen. Het drinken van (lauw)warm water heeft als bijkomend voordeel dat het de spijsvertering stimuleert. Voeding wordt beter verteert en daardoor sneller opgenomen in je lichaam. Vind je warm water niet lekker? Doe er wat citroensap bij om er wat smaak aan te geven.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over sportdrank of andere soorten sportvoeding? Dan kun je uiteraard contact opnemen met de klantenservice van Duursport.nl. Onze specialisten staan graag voor je klaar, mocht je advies nodig hebben op het gebied van sportvoeding.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact