Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

4 Tips om je sportroutine na de vakantie weer op te pakken

Alle categorieën FietsonderhoudVoedingTop 5 beste sportvoeding

Na een leuke vakantie waarbij sporten op een lager pitje is gezet komt dat moment weer waarop je nieuwe sportdoelen stelt en het ritme met trainingen weer op wilt pakken. Dit kan vies tegen vallen aangezien een periode van wat minder activiteit gepaard gaat met een verlies van conditie en belastbaarheid. Het is dus belangrijk om op een verstandige manier weer je trainingen op te pakken zodat je blessures en andere ongemakken weet te voorkomen en snel weer op je oude niveau bent, zodat je weer met je sportmaatjes mee kunt!

Tip 1: Blijf juist sporten tijdens je vakantie

De aller makkelijkste manier om na een vakantie je oude sportritme weer op te pakken is natuurlijk door gewoon in het ritme te blijven op je vakantie! Wat is er mooier als je vakantie locatie hardlopend of fietsend te ontdekken, en zo ook nog je conditie te behouden?

Een korte break van zelfs al een week kan leiden tot een verlies van belastbaarheid. Dit betekent dat je lichaam minder training aankan. Ga je na een periode van inactiviteit weer meer trainen dan loop je een verhoogd risico op overtraindheid, ziekte en blessures. Mogelijkheden om het verval enigszins te beperken zijn door veel te wandelen, hiken, of andere sportieve activiteiten te ondernemen. Een week doorbrengen op het strand is voor je trainingen dus niet zo handig. Rust roest!

Tip 2: Stel jezelf een doel

De zomervakantie geeft je de gelegenheid om terug te kijken op het voorjaar, wat heb je bereikt en wat kon er beter, en is het moment om nieuwe doelen te stellen richting het najaar. Die ene Gran Fondo, of toch je PR verbeteren op de marathon. Belangrijk is dat het echt jouw doel is. Jij moet er enthousiast van worden, immers moet het een motivatie zijn om na je vakantie weer hard te willen werken om je doel te behalen. Zie het doel als het stipje op de horizon waar je naartoe wilt werken. Maak een plan om stap voor stap toe te werken naar de grote dag. Het maken van dit plan zal je zin om er weer tegenaan te gaan alleen maar vergroten!

Kortom, gebruik een droom of doel op lange termijn als doel om op korte termijn weer je trainingen op te pakken. Vergeet niet, soms is de reis, de weg ernaartoe, mooier dan de eindbestemming zelf!

Tip 3: Start je trainingen bij terugkomst rustig op

Mocht je toch wat inactief zijn geweest gedurende de vakantie dan is het verstandig om je trainingen weer rustig op te pakken. De verleiding is natuurlijk groot om er weer vol in te vliegen, en wellicht zelfs de gemiste trainingen in te willen halen, maar dit is echt af te raden. De kans dat je te maken krijgt met pijntjes of zelfs blessure is dan groot.

Probeer eerst wat omvang / volume uit te bouwen, bijvoorbeeld door vooral rustige duurtrainingen met een lage intensiteit te doen, voordat je met intensievere trainingen start. Zie deze periode als een mooi moment om je (aerobe) basis sterk en stabiel te maken. Hier ga je in een latere fase veel voordeel van hebben!

Vergeet niet om na je trainingen herstelvoeding tot je te nemen. Opstarten van de training is een ‘’shock to the system’’. Het is dus belangrijk om je aandacht na de training meteen te vestigen op je herstel, bijvoorbeeld door voldoende eiwitten in te nemen.

Tip 4: Spreek af met je sportmaatjes

Het kan ook zijn dat de motivatie om weer te beginnen, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je conditie dermate achteruit is gegaan dat het moeizaam gaat zijn, niet heel hoog is. Toch zul je door dit moment heen moeten en je sportmaatje kan je daar bij helpen! Door af te spreken heb je een stok achter de deur om toch te gaan, en is het ook een stuk moeilijker om op het laatste moment toch niet te gaan. Daarnaast heb je je maatje ongetwijfeld veel vakantieverhalen te vertellen, dus wordt het een mooie kletsronde. Zo wordt je meteen gedwongen om op een lagere intensiteit te sporten. Twee vliegen in één klap dus. Eindig je training bij iemand thuis, zodat jullie onder het genot van een recovery shake of een proteïne brownie de training kunnen evalueren.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact