Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

4x feiten en fabels over energie gels

Alle categorieën TriathlonMountainbikenGran Fondo advies

Bijna iedereen heeft wel een mening over energiegels en het gebruik daarvan. De een kan niet zonder en de ander is nog niet overtuigd van de meerwaarde ervan. Ook gaan er zoveel verhalen rond die lang niet allemaal waar zijn. Want moet je een gel wel altijd met water wegspoelen? En klopt het dat je tijdens intensieve trainingen het beste voor een Energy Gel kan kiezen? Hieronder vind je vier feiten en fabels over het gebruik van energiegels.

Energiegels zijn altijd mierzoet

Fabel – Toen de energiegels net op de markt kwamen, had deze sportvoeding maar één doel en dat was energie leveren. De smaak en de substantie waren van ondergeschikt belang en daardoor was het niet altijd even smakelijk. Inmiddels bestaat de energiegel alweer een flink aantal jaar en hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. De zoete en chemische smaken hebben plaats gemaakt voor meer lichtzoete, frisse en fruitige smaken. Een voorbeeld hiervan is Energy Gel Lemon Lime van Amacx. Aan de duursporters die niet van fruitige smaken houden is ook gedacht. Tegenwoordig zijn er ook energiegels in de smaken cola, espresso of cappuccino.

Tijdens intensieve trainingen is een gel een goede keuze

Feit – De keuze voor sportvoeding is heel persoonlijk. De ene atleet kiest altijd voor een sportdrank, terwijl een andere fanatiekeling liever voor een gel of een energiereep gaat. In de basis maakt het niet uit waarvoor je kiest omdat alle sportvoedingsproducten hetzelfde hoofddoel hebben en dat is voldoende energie leveren. Toch kan het voordelig zijn om tijdens intensieve trainingen voor een drinkgel te kiezen.

Tijdens een intensieve training met een hoge hartslag en een snelle ademhaling kan het heel lastig zijn om een energiereep weg te kauwen zonder nog meer buiten adem te raken. En een drinkgel kan je wegslikken zonder dat het extra moeite kost, maar dat geldt natuurlijk ook voor een sportdrank. Het grote voordeel van een gel ten opzichte van een sportdrank is natuurlijk de handzaamheid. Een bidon met sportdrank kan, ook in een runningbelt of op de fiets, voor ongemak zorgen, terwijl je een gelletje niet eens in je zak voelt zitten.

Een energiegel moet je altijd met water wegspoelen

Fabel – In het verleden werd aangeraden om een energy gel met water in te nemen. Dit zorgde voor een optimale koolhydraatopname en het water verkleinde de kans op maag- en darmproblemen. Tegenwoordig zijn er, naast deze klassieke gelconcentraten, speciale drinkgels verkrijgbaar. Deze drinkgels bevatten hetzelfde aantal koolhydraten als de klassieke variant, en er is bovendien voldoende vocht aan toegevoegd. Zo hoef je met een drinkgel op zak nooit meer een extra bidon water mee te nemen.

Cafeïnerijke energiegels hebben een positief effect op jouw sportprestatie

Feit – Dat energiegels met cafeïne een positief effect kan hebben op een sportprestatie is waar, maar daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Alleen bij relatief kleine hoeveelheden cafeïne kan het positieve effect namelijk worden waargenomen.

Voor een positief effect wordt een inname van ongeveer 3 mg per kilo lichaamsgewicht gerekend. Bij een hoeveelheid van 6 mg per kilo lichaamsgewicht kan al dit positieve al omslaan in een negatief effect en dan kan je bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen.

Dat betekent dus dat een gemiddelde sporter van zeventig kilo tussen de 210 en 390 mg cafeïne kan hebben. Ter vergelijking; Een kopje koffie bevat ongeveer 45 mg cafeïne en een espresso zelfs 134 mg.

Een energiegel met extra cafeïne kan dus een positief effect op de sportprestatie hebben mits je niet al te veel andere cafeïnerijke producten hebt gehad. Daar kan je dus het beste voorzichtig mee zijn. Ook wordt het gebruik van producten met toegevoegde cafeïne afgeraden voor zwangere en kinderen.

Wil je zeker weten of een energiegel met toegevoegde cafeïne iets voor jou is? Of heb je na het lezen van dit artikel nog andere vragen over het gebruik van een energiegel? Neem dan contact met ons op! De online specialisten van Duursport.nl beantwoorden al jouw vragen en adviseren je graag.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact