Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

5 tips om spierpijn te verminderen na een zware inspanning

Alle categorieën Voedingsschema hardlopenFietsonderhoudSupplementen

Het gevoel van spierpijn na een zware training herkent iedereen wel. Maar wat is spierpijn precies en hoe kan je spierpijn voorkomen? Spierpijn kan niet alleen vervelend zijn, het kan ook de kwaliteit van toekomstige trainingen verminderen. Lees hier wat jij kunt doen om spierpijn te verminderen en weer volledig hersteld aan je volgende run te beginnen.

Oorzaak van spierpijn 

Wat de precieze oorzaak is van spierpijn is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt vooral te maken te hebben met schade aan de spiercellen. Fysieke inspanning, zoals hardlopen, kan namelijk zorgen voor kleine scheurtjes in de spiervezels. Vooral wanneer je jezelf zwaarder belast dan normaal of wanneer je andere bewegingen maakt dan je gewend bent, zorg je voor veel spierschade en dus ook meer spierpijn(1)​.

Als hardloper zijn er 3 factoren die voor veel spierpijn kunnen zorgen(2):

 • De duur van een loop: Bij lange duurlopen treedt meer schade op dan bij een kortere loop.
 • De intensiteit van een loop: Op hoge intensiteit lopen zorgt voor meer spierschade. Vooral bij hoge intensiteit interval training (HIIT) worden de spieren flink belast.
 • De helling van een loop: Als je heuvel- of bergaf loopt dan krijgen je spieren te maken met veel excentrische belasting. Deze vorm van belasting zorgt voor relatief veel spierschade en dus ook spierpijn.

 

De schade die in de spieren optreedt wordt gevolgd door een reactie van je immuunsysteem. Het immuunsysteem herkent dat er schade is en zorgt er vervolgens voor dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt. Dit lijkt het tweede belangrijke mechanisme te zijn voor het ontstaan van spierpijn. Ook zorgt deze ontstekingsreactie ervoor dat er meer vocht naar de spier gaat wat voor zwelling zorgt. Deze zwelling lijkt er vervolgens ook voor te zorgen dat er pijnsignalen naar de hersenen gestuurd worden(1,3).

5 tips om spierpijn te voorkomen en verminderen 

Spierschade en ontsteking zijn dus waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken van spierpijn. Om spierpijn te voorkomen of verminderen wil je deze factoren beïnvloeden. Dit kan je doen door het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren. Op deze manier zorg je ervoor dat de spierschade zo snel en effectief mogelijk wordt gerepareerd en je dus minder spierpijn hebt.

Tip 1: Actief herstellen

Lichte activiteit na een zware inspanning lijkt mogelijk gunstig te zijn voor de doorbloeding van de spieren en daarmee het verwerken van metabole afvalstoffen(4). Door na een training enkele minuten uit te lopen en ook de rest van de dag licht actief te zijn kan je jouw herstel mogelijk wat verbeteren.

Door na een training 6 tot 10 minuten rustig uit te lopen en ook de rest van de dag licht actief te zijn kan je jouw herstel mogelijk wat verbeteren(5)

Tip 2: Massage en foamrollen

Massages en foamrollen worden vaak gebruikt om spierpijn de verminderen. Waarschijnlijk heeft de effectiviteit van deze technieken te maken met het stimuleren van de bloedsomloop van en naar de spieren en het verminderen van de zwelling in de spier(4,6).

Tip 3: Voldoende slaap

Dat slaap belangrijk is weet eigenlijk iedereen wel, toch is het voor veel mensen lastig om genoeg te slapen. Ook voor het herstel van je spieren is slaap belangrijk. Wil je dus spierpijn voorkomen, zorg er dan voor dat je genoeg slaapt. Het Virtuoos slaappakket is speciaal ontwikkeld om de slaapkwaliteit(1) te verbeteren. Het pakket bevat ProNite Gold(1) en Magnesium Gold.

Tip 4: Weinig stress

Stress is een lichamelijke reactie die veel ongunstige effecten met zich mee kan brengen. Ook voor het herstel van je spieren is het nadelig om veel stress te ervaren(7). Door de hoeveelheid stress die je ervaart te verminderen kan je mogelijk dus ook de hoeveelheid spierpijn verminderen.

Tip 5: Goede voeding

Je lichaam kan zichzelf het beste herstellen als het helemaal gezond is. Een gezond voedingspatroon is dus heel belangrijk voor het verminderen van spierpijn. Hieronder staan een aantal specifieke punten die een direct effect op spierpijn kunnen hebben.

 • Eet voldoende eiwitten. Je spieren bestaan uit eiwitten. Bij spierschade raken deze eiwitten beschadigd. De kapotte spiereiwitten worden vervolgens opgeruimd, waarna er nieuwe eiwitten voor in de plaats komen. Door voldoende eiwitten binnen te krijgen stimuleer je het herstel en de ontwikkeling van je spieren.
 • Eet voldoende. Je lichaam heeft voldoende energie nodig om goed te kunnen herstellen. Als je niet genoeg eet dan kan je lichaam niet optimaal herstellen en zal je dus meer spierpijn ervaren.
 • Zorg dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Eet vooral onbewerkt voedsel met veel gezonde voedingsstoffen. Bijvoorbeeld groenten, fruit en volkoren granen. Vitamines en mineralen zijn namelijk cruciaal voor je lichaam om optimaal te functioneren en om dus ook spierschade te kunnen herstellen.

Sportsupplementen

Als aanvulling op een gezonde basisvoeding kan je gericht sportvoeding & supplementen gebruiken. Virtuoos heeft meerdere producten die je als fanatieke hardloper kunnen ondersteunen. Hieronder worden een aantal interessante producten uitgelicht:

Whey Classic Gold: Een eiwitsupplement is een eenvoudige manier om extra eiwitten binnen te krijgen. Ideaal om jouw spierherstel na een (zware) training te bevorderen.

Caseïne Gold: Langzaam opneembare caseïne eiwitten zijn ideaal om voor het slapen te nemen. Zo stimuleer je het spierherstel gedurende de nacht.

Krill Omega-3 Gold: Een bron van gezonde omega-3 vetzuren.

Multi Oxidant Control Gold (zonder B6): Deze multi vitamine is speciaal samengesteld voor sporters. Zo krijg je dagelijks een breed scala aan vitamines en mineralen binnen.

D3 600IU Gold: Vitamine D is een belangrijke vitamine voor de spieren. Vooral tussen de maanden september en april is een vitamine D supplement aan te raden.

Magnesium Gold: Magnesium is belangrijk voor de spieren. Een tekort aan magnesium wil je als fanatieke sporter dan ook zeker voorkomen. Met een magnesium supplement kan je de inname van magnesium verhogen.

Recept herstelshake 

Ingrediënten:

 • 25 gram Whey Classic Gold
 • 1 Banaan
 • 30 gram Havermout
 • 100 gram Blauwe bessen
 • 15 gram Pindakaas
 • 300 ml Water

Deze herstelshake bevat alle ingrediënten voor een optimaal herstel. Eiwitten, koolhydraten, water en vitamines en mineralen. Een heerlijke manier om na een zware training je herstel direct te stimuleren.

Voedingswaarden:
Kcal: 420, vetten: 11 gram, koolhydraten: 50 gram, eiwitten: 30 gram

Bronnen:

 • Hotfiel, T., Freiwald, J., Hoppe, M. W., Lutter, C., Forst, R., Grim, C., … & Heiss, R. (2018). Advances in delayed-onset muscle soreness (DOMS): Part I: Pathogenesis and diagnostics. Sportverletzung· Sportschaden, 32(04), 243-250.
 • Owens, D. J., Twist, C., Cobley, J. N., Howatson, G., & Close, G. L. (2019). Exercise-induced muscle damage: What is it, what causes it and what are the nutritional solutions?. European Journal of Sport Science, 19(1), 71-85.
 • Cheung, K., Hume, P. A., & Maxwell, L. (2003). Delayed onset muscle soreness. Sports medicine, 33(2), 145-164.
 • Dupuy, O., Douzi, W., Theurot, D., Bosquet, L., & Dugué, B. (2018). An evidence-based approach for choosing post-exercise recovery techniques to reduce markers of muscle damage, soreness, fatigue, and inflammation: a systematic review with meta-analysis. Frontiers in Physiology, 9, 403.
 • Ortiz Jr, R. O., Elder, A. J. S., Elder, C. L., & Dawes, J. J. (2019). A systematic review on the effectiveness of active recovery interventions on athletic performance of professional-, collegiate-, and competitive-level adult athletes. The Journal of Strength & Conditioning Research, 33(8), 2275-2287.
 • Pearcey, G. E., Bradbury-Squires, D. J., Kawamoto, J. E., Drinkwater, E. J., Behm, D. G., & Button, D. C. (2015). Foam rolling for delayed-onset muscle soreness and recovery of dynamic performance measures. Journal of athletic training, 50(1), 5-13.
Geschreven door Virtuoos Sportsupplementen

Het Nederlandse Virtuoos is een hoogwaardig merk sportsupplementen. Het Nederlandse bedrijf is opgericht in 2010 met als doel om samen met de sportwereld effectieve en veilige voedingssupplementen te ontwikkelen en deze af te stemmen op specifieke sporters en - sportdisciplines. Inmiddels gebruiken vele nationale en internationale topatleten, profvoetballers, schaatsers, wielrenners en andere sporters de dopingvrije voedingssupplementen van Virtuoos en is het innovatieve bedrijf een sterk groeiend merk in de Internationale sportwereld.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact