Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Spierpijn na het hardlopen

Alle categorieën Gran Fondo adviesSupplementenVoedingsschema mountainbike

Iedere hardloper kent het gevoel wel, opstaan met stijve kuiten, een strakke hamstring of een zere onderrug. Helaas is het nu eenmaal het gevolg van de eerste stapjes in een opbouw, of van een lange of zware training. Vaak heb je net wat harder of langer gelopen, en dit geeft dan reactie. Vervelend die spierpijn, maar het betekent echter niet dat je er niks aan kunt doen.

Wat is spierpijn? 

Spierpijn is eigenlijk een aaneenschakeling van kleine scheurtjes in het spierweefsel. Soms voel je dit al tijdens de training, maar meestal pas in de uren of dagen na de inspanning. De spier herstelt deze scheurtjes, en zorgt er uiteindelijk voor dat het sterker wordt. Dit proces van afbraak en opbouw wordt het genezingsproces genoemd. In de eerste fase is die spier dus gevoelig, maar uiteindelijk komt de spier er sterker uit. Dit wordt ook wel adaptatie genoemd; het lichaam past zich aan de belasting aan.  Uiteindelijk word je hierdoor dus sneller of sterker.

Trainen met spierpijn 

Spierpijn hoeft niet erg te zijn, maar prettig is natuurlijk anders, en het kan je volgende training negatief beïnvloeden als je nog spierpijn hebt van de vorige training. Je beweegt dan minder soepel, en de kans op blessures neemt daardoor wel toe. Het is daarom belangrijk om goed om te gaan met spierpijn.

In een eerdere blog over herstel heb ik al tips gegeven om je herstel te optimaliseren, en dit geldt natuurlijk ook bij spierpijn. De juiste (gezonde) voeding, voldoende eiwitten en slaap, zijn de belangrijkste pijlers voor een goed herstel.

3 tips om spierpijn te verminderen 

  1. Let op extra vocht inname. Door voldoende vochtinname is bloed dun genoeg om zodoende sneller door het lichaam te stromen, en afvalstoffen op weg te werken.
  2. Doe wat extra stretching/ pilates oefeningen. In de fase van spierpijn is de lengte van de spier verkort. Om mobiliteit (beweegvrijheid) te behouden is het belangrijk om wat extra aandacht te besteden aan yoga of pilates oefeningen. Deze zijn eenvoudig te vinden op YouTube.
  3. Gebruik de foamroller. Misschien wel de pijnlijkste tip, maar wel werkzaam! Foamrollen heeft hetzelfde effect als een massage. Het doet weliswaar even pijn maar stimuleert de doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller weggewerkt worden. Daarnaast worden spierknopen, ook wel bekend als triggerpoints, los gemaakt.

 

Spierpijn is dus niks om je zorgen over te maken, en heb je zelfs nodig om sneller of sterker te worden. Gebruik bovenstaande tips om zo snel mogelijk weer klaar te zijn voor de volgende training! Een eiwitshake kan jou goed ondersteunen in het herstelproces van jouw spieren.

Noot: Houd de spierpijn nou aan, en wordt het niet minder, neem voor de zekerheid dan even contact op met je fysiotherapeut om een blessure uit te sluiten.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact