Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

5 tips voor herstel na een triatlon

Alle categorieën VoedingEvenementenSportverzorging

Een triatlon is een van de extremere vormen van duursport. Of het nu een korte afstand is zoals de sprint- en de olympische triatlon of juist de langere variant zoals de halve en de hele triatlon; het is een uitputtingsslag voor je lichaam. Naast natuurlijk een goede voorbereiding is de herstelperiode na een triatlon minstens zo belangrijk. Hier geef ik je 5 tips om optimaal te herstellen nadat je een topprestatie hebt geleverd tijdens jouw triatlon.

Tip 1: Cooling down

Het eerste moment van herstel begint direct al na je wedstrijd. Na jouw finish wil je waarschijnlijk het liefst neerploffen en bijkomen, toch is dit niet verstandig om te doen. Het is belangrijk dat je jouw sportactiviteit goed afsluit door middel van een cooling down. Dit kun je doen door nog een stukje rustig te joggen of te wandelen, aangevuld met wat rek- en strekoefeningen. Een goede cooling down zorgt ervoor dat jouw lichaam geleidelijk aan afkoelt en dat stofwisselingsproducten zoals lactaat sneller wordt afgebroken.

Tip 2: (Nacht)rust

Wellicht trap ik een open deur aan, maar na een zware inspanning is het belangrijk om goed te rusten. Je lichaam heeft het zwaar te verduren gehad en heeft tijd nodig om weer aan te sterken. Vooral een goede nachtrust is belangrijk, omdat je in je slaap jouw lichaam de kans geeft om de door de inspanning beschadigde spieren te herstellen en sterker te maken. Daarnaast zorgt een goede nachtrust ervoor dat jouw stofwisseling optimaal blijft werken, zodat voedingsstoffen ook optimaal door het lichaam worden opgenomen.

Tip 3: Foamroller

Ik zei het al eerder; door de zware inspanning hebben jouw spieren het zwaar te verduren gehad. Spierpijn is in feite niets anders dan een ophoping van afvalstoffen en minuscule beschadigingen van je spieren. Het spierherstel is op verschillende manieren te bevorderen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een foamroller te gebruiken. Wanneer je spieren herstellen kunnen er kleine verklevingen in je bindweefsel ontstaan. Hierdoor worden je spieren belemmerd bij het samentrekken. Door het gebruik van een foamroller blijft je bindweefsel soepel, wat je spierherstel dus ten goede komt. Ook zorgt het gebruik van een foamroller ervoor dat afvalstoffen versneld worden afgevoerd.

Tip 4: Drink voldoende

Belangrijk na een zware inspanning is dat je voldoende drinkt. Dit zorgt er namelijk voor dat je bloed dun genoeg is om afvalstoffen af te voeren en voedingsstoffen aan te voeren. Naast water is het ook aan te raden op speciale hersteldranken te drinken. Denk hierbij aan proteineshakes, welke boordevol eiwitten zitten. Deze eiwitten zorgen ervoor dat spierherstel en -groei wordt gestimuleerd. Zeker na het sporten is je lichaam gebaat bij extra eiwitten. Het is aan te raden om direct na het sporten al een eiwitshake te nemen.

Tip 5: Voeding

Naast voldoende drinken is het ook belangrijk dat je goed eet na jouw triatlon, of elke andere zware inspanning. Jouw lichaam heeft al zijn reserves opgebruikt en moet dus zo snel mogelijk weer aangevuld worden. Zo heb je koolhydraten nodig om de glycogeenreserves weer aan te vullen en heb je eiwitten nodig om jouw spieren te ondersteunen tijdens het herstel. Te weinig eiwitten kunnen zelfs zorgen voor spierafbraak; iets wat je als duursporter niet kunt gebruiken. De benodigde voedingsstoffen vind je in bijvoorbeeld eieren, vlees, groente en zuivel. Maar je kunt ook speciale recoverybars nemen die het herstel van jouw lichaam ondersteunen. Deze repen bevatten zowel koolhydraten als eiwitten en zijn hierdoor optimaal geschikt voor triatleten en duursporters.

De belangrijkste tip na het finishen is echter de volgende: geniet van jouw prestatie! Het doen van een triatlon is zeer bijzonder en zeker iets om trots op te zijn!

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact