Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

De herfst- en wintermaanden trotseren

Alle categorieën EvenementenVoedingsschema hockeyVoedingsschema schaatsen

Tijdens de koude herfst- en wintermaanden krijgt je lichaam het zwaar te verduren. Minder zonlicht, regen, koude temperaturen en een frisse wind, zorgen ervoor dat een verkoudheid op de loer ligt. Door goed voor jezelf te zorgen kun je ook in deze maanden volop blijven trainen.

Weersomstandigheden

Als duursporter zul je weer en wind moeten trotseren tijdens de koudere maanden van het jaar. De een houdt ervan, maar voor de ander kan het de motivatie in de weg staan. Daarnaast zorgen deze weersomstandigheden ervoor dat je immuunsysteem flink uitgedaagd wordt. Als fanatiek duursporter wil je natuurlijk wel fit blijven, zodat je ook in deze periode lekker door kunt trainen. In deze maanden met veel regen en kou is het dan ook goed om extra aandacht aan je weerstand te besteden. Dit begint met goede voeding en voldoende rust.

Een handig ezelsbruggetje is om te kijken of de R in de maand zit. In de maanden september tot en met april kan je lichaam namelijk wel wat extra ondersteuning gebruiken.

Wanneer de dagen korter worden

Vanaf de maand september komt de zon steeds lager te staan en worden de dagen korter. Daarnaast neemt ook de temperatuur steeds meer af. Je komt minder buiten en bedekt je huid met dikke kleding. De hoeveelheid zonlicht die op je huid schijnt neemt dan ook behoorlijk af. Als gevolg hiervan maakt je lichaam zelf minder vitamine D aan.

Vitamine D is een unieke vitamine. Je lichaam kan het namelijk zelf aanmaken wanneer de zon op je huid schijnt. In de tijd van het jaar waarin je minder aan de zon wordt blootgesteld, is het dan ook een stuk lastiger om voldoende vitamine D aan te maken. Een tekort komt in deze periode dan ook regelmatig voor. Ook wanneer je veel buiten sport, is de kans groot dat je niet genoeg vitamine D aanmaakt in de herfst- en wintermaanden.

Vitamine D voor duursporters

Als duursporter is voldoende vitamine D onmisbaar. Deze vitamine is namelijk belangrijk voor de werking van je spieren en voor sterke botten. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij de normale werking van je immuunsysteem, waardoor het belangrijk is voor een goede weerstand.

Om goede vitamine D-waarden te behouden kan een supplement een goede uitkomst bieden. Een dagelijkse dosering van 400-600 internationale eenheden (IE of IU) is over het algemeen voldoende. Bij een verhoogde vitamine D behoefte of bij lage vitamine D-waarden kan er gekozen worden voor een hogere dosering, bijvoorbeeld 3000 IU.

Extra aandacht voor je weerstand

Naast vitamine D zijn er ook andere voedingsstoffen die bijdragen aan een goede weerstand. Twee van de belangrijkste zijn vitamine C en zink.

Vitamine C
Dat vitamine C belangrijk is voor je weerstand heb je vast wel eens gehoord. Het is veruit de meest bekende vitamine als het om weerstand gaat. Voor jou als duursporter is het zeker goed om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Vitamine C geeft namelijk extra weerstand tijdens en na fysieke inspanning en in een koude omgeving. In voeding kun je vitamine C voornamelijk terugvinden in groenten en fruit, zoals spruitjes, paprika’s, aardbeien en kiwi’s. Ook aardappels bevatten relatief veel vitamine C. Voor extra ondersteuning kan je als duursporter kiezen om een vitamine C supplement te gebruiken.

Zink
Het mineraal zink is ook een belangrijke voedingsstof om rekening mee te houden. Zink heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en het speelt een rol bij de opbouw van eiwitten. Mede hierdoor draagt zink bij aan een goede weerstand. Vooral vlees, vis, zuivel, volkoren graanproducten, noten en zaden bevatten veel zink. Als aanvulling op de dagelijkse inname kan een supplement gebruikt worden.

Virtuoos – The Xtra%

Het Nederlandse supplementenbedrijf Virtuoos ontwikkelt supplementen in nauwe samenspraak met de sportwereld. Op deze manier biedt Virtuoos supplementen die aan alle eisen van de hedendaagse sporter voldoen. De supplementen van Virtuoos zijn van de hoogste kwaliteit en worden door veel topsporters gebruikt, waaronder Team Jumbo-Visma, Alpecin Fenix en NN-Running Team. Bovendien worden alle batches onafhankelijk gekeurd op zuiverheid, waardoor alle producten het NZVT keurmerk dragen.

Geschreven door Virtuoos Sportsupplementen

Het Nederlandse Virtuoos is een hoogwaardig merk sportsupplementen. Het Nederlandse bedrijf is opgericht in 2010 met als doel om samen met de sportwereld effectieve en veilige voedingssupplementen te ontwikkelen en deze af te stemmen op specifieke sporters en - sportdisciplines. Inmiddels gebruiken vele nationale en internationale topatleten, profvoetballers, schaatsers, wielrenners en andere sporters de dopingvrije voedingssupplementen van Virtuoos en is het innovatieve bedrijf een sterk groeiend merk in de Internationale sportwereld.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact