Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Energy Gels tijdens een MTB marathon

Alle categorieën Gran Fondo adviesVeldrijdenMerken

Oké, hij is iets sterker en heeft daardoor vaker wat over. Maar wat mijn teamgenoot Bart doet als we samen een duo-meerdaagse mountainbike marathon meedoen, daar kom ik niet aan toe. Hij gaat regelmatig even rechtop zitten op zijn zadel en werkt dan, semi op zijn gemakje, een mueslireep naar binnen. Nee, die tijd gun ik mezelf niet, ook niet als ik alleen koers. En belangrijker: ook als ik de tijd wel zou nemen, krijg ik die repen door mijn hoge hartslag maar met moeite weg. Daarom rijd ik vrijwel al mijn wedstrijden met alleen Energy Gels, naast mijn bidons met (isotone) sportdrank.

 

Mountainbike marathon

Tijdens een mountainbike marathon is de fysieke belasting van begin tot einde zwaar. Het zijn wedstrijden die gemiddeld drie tot zes uur duren en die gaan over zwaar terrein. Het is eigenlijk één lange tijdrit, waarin ieder voor zichzelf een zo goed mogelijke tijd probeert te zetten. Niks ‘rustig’ wachten in een peloton op een eindsprint of demarrage, maar koers vanaf het startschot. Die inspanning en het vaak lastige parcours met steile klimmen en technische downhills maken het een uitdaging om voldoende voeding binnen te krijgen. Als je volop in de race zit en stoppen bij een verzorgingspost geen optie is, is er vaak simpelweg geen mogelijkheid om iets te eten.

Energy Gels tijdens een MTB marathon

Energy Gel tijdens een marathon

Energy Gels zijn daarom noodzakelijk, vrijwel elke marathonbiker heeft bij de start een flinke lading gels in zijn achterzak zitten. Ik uiteraard ook, en als ik persoonlijke verzorging tot mijn beschikking heb plak ik er ook nog een aantal aan mijn verse bidons.  Zeker in parcoursen met veel hoogtemeters is elke gram belangrijk. Hoeveel gels ik precies meeneem, probeer ik daarom vooraf zo goed mogelijk uit te kienen.

Hoe specifiek ik dat doe, hangt af van de wedstrijd. Is het de belangrijkste race van het jaar of een trainingsritje? In hoeverre weet ik wat ik precies kan verwachten? Wat is het weer?  Hoe is het parcours? Afhankelijk van de antwoorden op dat soort vragen bepaal ik het aantal en type energy gels én de ‘veiligheidsmarge’ die ik nodig heb. Eén ding mag namelijk nooit gebeuren: te weinig eten in de achterzak, en dus een hongerklop.

De gouden stelregel die ik gebruik is dat ik tijdens het mountainbiken ongeveer 60-80 gram koolhydraten per uur nodig heb. De ervaring leert dat een gemiddelde gelverpakking – in wat voor vorm dan ook – iets meer dan 20 gram koolhydraten bevat. Samen met mijn sportdrank (ongeveer een 0,5 liter) komt ‘mijn plan’ daarom vaak uit op het eten van twee Energy Gels per uur. De ene keer stel ik een halfuur-alarm in op mijn fietscomputer en pak ik uit mijn achterzak de gel waarvan ik denk dat ik ‘m op dat moment nodig heb. Soms heb ik een dusdanig specifiek raceplan dat ik exact weet op welk moment ik tijdens de wedstrijd een specifieke gel opentrek.


Geconcentreerde gel of drink gel

Energy Gels zijn simpelweg in vier verschillende soorten in te delen: geconcentreerde gel of drink gel zonder cafeïne en geconcentreerde gel of drink gel mét cafeïne. De gels van Amacx werken daarbij voor mij meer dan prima, maar ik gebruik ook regelmatig SIS, High5, PowerBar en 3Action. Welke gel ik pak op welk moment is van vele factoren afhankelijk. Is het warm gebruik ik wat meer drink gels en wat minder vaak gels met cafeïne, om kramp te voorkomen. Alleen drink gels is ook geen optie, omdat ik dan al snel een ‘leeg’ gevoel in mijn maag krijg.

Het gebruik van cafeïne gels ligt vaak in het begin van een wedstrijd lager dan aan het einde. Omdat te veel cafeïne ook van invloed kan zijn op je slaapritme, overdoe ik het niet tijdens meerdaagse wedstrijden. Tijdens die etapperaces ben ik ook meer bezig met smaak. Ik probeer dan zoveel mogelijk verschillende (merken of smaken) gels af te wisselen, maar ook weer niet zoveel dat mijn maag begint te protesteren.

Daarbij is het slim om vooraf de gels goed te verdelen in je kleding, zodat je tijdens de inspanning de juiste gel terug kan vinden. Mijn geheime tip: stop er één of twee die je vroeg in de wedstrijd wilt nemen achter de zoom van je fietsbroek. Dan kan je in het hectische begin van een race toch snel de juiste voeding tot je nemen.

Geschreven door Juul van Loon

Juul van Loon rijdt sinds het begin van dit millennium wedstrijden op de mountainbike, voornamelijk marathons. Sinds twee seizoenen probeert hij daar met behulp van een professionele trainer het maximale uit te halen, daarbij is ook de juiste voeding een belangrijk onderdeel.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact