Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Hersteldrank VS Recovery Bar

Alle categorieën Voedingsschema voetbalVoetbalEvenementen

Na het sporten is het belangrijk dat je goed herstelt. Zo heeft het lichaam eiwitten nodig om het herstel van je spieren te ondersteunen en dient je glycogeengehalte te worden aangevuld om je lichaam weer van energie te voorzien. Het is dan ook een voor de hand liggende keuze om na het sporten een hersteldrank te gebruiken. Maar wist je dat er ook herstelrepen zijn? In dit artikel zullen we kijken naar de verschillen tussen een hersteldrank en een herstelreep, wat de voordelen van elk product zijn en in hoeverre deze producten met elkaar te combineren zijn. 

Hersteldrank

Hersteldranken, of Recovery Drinks, zijn dranken welke voor een groot deel bestaan uit koolhydraten en eiwitten. Je koopt een hersteldrank meestal in poedervorm, die je vervolgens met water (of melk) kunt aanmaken.  Hersteldranken zijn te verkrijgen in verschillende soorten en smaken, zodat er voor iedereen wel een hersteldrank is die hij of zij lekker vindt. Bovendien doe je relatief lang met een Recovery Drink, zodat het een relatief goedkope vorm van hersteldrank is.

Herstelreep

Herstelrepen bestaan voornamelijk, net als een hersteldrank, uit koolhydraten en eiwitten. Daarnaast bevat een herstelreep ook vezels, vitaminen en mineralen. De voedingswaarden van een herstelreep zijn dusdanig samengesteld dat ze het herstel na het sporten optimaal ondersteunt. Het voordeel van een herstelreep is dat ze in vele verschillende smaken te krijgen zijn en door hun kleine formaat makkelijk zijn mee te nemen. Moet je na een workout direct door? Een herstelreep eet je gemakkelijk onderweg op. 

Hersteldrank VS Recovery Bar

Hersteldrank VS Herstelreep

Wanneer kies je nou voor een hersteldrank en wanneer komt een herstelreep beter tot zijn recht? Kijkend naar de samenstelling krijg je bij een hersteldrank 37 gr koolhydraten en 15,5 gr eiwitten naar binnen. Hierbij zijn we even uitgegaan van de Recovery Drink van Amacx, welke wordt aangemaakt in een verhouding van 60 gr Recovery Drink en 750 ml water. Omgerekend komt dit uit op 4,93 gr koolhydraten en 2,07 gr eiwitten per 100 ml/mg.
Een herstelreep, bijvoorbeeld de Etixx Recovery Sport bar, bevat 17 gr koolhydraten en 13 gr eiwitten. Een reep is 40 gr. Omgerekend komt dit uit op 0,43 gr koolhydraten en 0,33 gr eiwitten per reep. Deze cijfers maken dus snel duidelijk dat je bij een hersteldrank sneller je voorraden aanvult dan met een herstelreep.

Belangrijk om te weten is dat een hersteldrank (of -reep) het beste tot zijn recht komt wanneer je deze binnen 45 minuten na het sporten tot je neemt. Niet iedereen vindt het prettig om een herstelreep te nemen zo vlak na het sporten omdat ze soms nog wel machtig kunnen zijn. Een hersteldrank is dan een ideale manier om zo snel mogelijk na het sporten de benodigde voorraden in je lichaam weer aan te vullen.

Het herstel van je lichaam houdt echter niet op bij de eerste 45 minuten na het sporten. Recovery Bars zijn dan ook een zeer welkome aanvulling op je voeding gedurende de dagen na een workout of wedstrijd. Wanneer je een herstelreep als tussendoortje nuttigt kan deze, dankzij het hoge gehalte aan eiwitten, jouw spieren ondersteunen tijdens het herstel na de training. Op deze manier zijn Recovery Bars perfect te combineren naast het gebruik van Recovery Drinks. 

Duursport.nl heeft een groot aanbod in zowel hersteldranken als herstelrepen. Beiden zijn te verkrijgen in verschillende samenstellingen en smaken. Hulp nodig bij je keuze? De klantenservice van Duursport.nl helpt je graag verder op weg.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Voor 22:00 besteld, morgen in huis!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact