Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Het beste moment voor een hersteldrank

Alle categorieën VoedingSportverzorgingVoedingsadvies

Als je jouw herstel van je sportprestatie wilt ondersteunen is een hersteldrank zeker aan te raden. Tijdens het sporten worden zowel koolhydraten en eiwitten als mineralen en zouten verbruikt.

In een hersteldrank zitten al deze componenten samen. Deze zorgen er op een eenvoudige en snelle manier voor dat verbruikte reserves weer aangevuld worden. Hersteldrank geeft de juiste voedingsstoffen aan je spieren om het herstel zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar wanneer gebruik je hersteldrank en wat is het beste moment om de hersteldrank te nemen?

Drink je hersteldrank al voor je inspanning?

Zelf zorg ik voor voldoende eiwitten tijdens de dagelijkse maaltijden. Wanneer je goed verdeeld over de dag eet en zorgt voor voedingsmiddelen met grote voedingswaarde, dan herstel je beter. Als je goede eiwitbronnen wilt binnenkrijgen, kies dan voor magere zuivelproducten, zoals melk, kwark, kip, eieren, rood vlees en vis. Een goede richtlijn voor een duursporter met een redelijk hoge trainingsintensiteit is 1,5 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Als je dat niet lukt, dan is een eiwit shake een ideale oplossing. Met een kleine eiwit shake krijg je al snel 20-30 gram eiwitten binnen. De Amacx Protein Deluxe is daarbij de optimale eiwitrijke aanvulling op je dagelijkse voeding.

Hersteldrank gebruik ik eigenlijk alleen na zware trainingen, de langere toertochten en wedstrijden als de Red Bul Kop over Kop, een tijdrit waarbij je 100 kilometer kop over kop fietst. Het is dan belangrijk om direct na de inspanning de verbruikte reserves aan te vullen en de juiste voedingsstoffen aan je spieren te geven. Het herstel van je lichaam kan dan direct beginnen.

Wanneer neem jij een hersteldrank?

In het magazine Fiets van 12 april 2013 verscheen een artikel, dat je sneller herstelt als je vóór het sporten al begint met het drinken van een hersteldrank. Dat bleek namelijk uit een publicatie van professor Luc van Loon van de Universiteit van Maastricht.

Van Loon bestudeerde voor zijn publicatie meerdere onderzoeken op het gebied van eiwit inname en herstel. Hoeveel je sneller herstelt door al voor of tijdens een training eiwitten tot je te nemen, is volgens Van Loon moeilijk te zeggen. Uit één onderzoek bleek dat sporters 10 tot 30 procent meer arbeid aankonden in vervolgtrainingen. Overigens zorgt het vroegtijdig innemen van eiwitten volgens Van Loon er niet voor dat je al tijdens het sporten beter gaat presteren.

Desondanks kies ik er persoonlijk zelf voor om voorafgaand aan de inspanning te volstaan met een bidon met elektrolyten, zeker als het warm is en je nog meer zweet dan normaal. Hiermee blijven de vochtbalans en de mineralen op orde. Na de inspanning neem ik dan een hersteldrank van Amacx.

Het beste moment voor een hersteldrank

Hersteldrank tijdens Giro di Kika

Tijdens de laatste editie van Giro di Kika eind juni 2018, fietsten we in zes dagen tijd 1000 kilometer en circa 16.500 hoogtemeters door het mooie Toscane en Umbrië. De eerste etappe was gelijk de Koninginnenrit, met een walgelijk steile berg van de buitencategorie. Deze ging na de eerste zestien kilometer met gemiddeld 7 procent over in de laatste vier kilometer naar de top  met een stijgingspercentage van maar liefst 18 procent. Dat was geen fietsen meer, maar vier kilometer lang harken. Die dag werd het uiterste van je lichaam gevraagd. De Koninginnenrit begon namelijk na twintig kilometer al met een eerste beklimming van twee kilometer vergelijkbaar met La Redoute. Niet echt een fijne beklimming als warming-up. Hiernaast nog drie flinke beklimmingen met aan het eind van de etappe nog een toetje met een beklimming van 20 procent naar de eerste overnachtingscamping.

Het zal duidelijk zijn dat recupereren na zo’n etappe ontzettend belangrijk is. Want er volgden nog vijf dagen met etappes van gemiddeld 150 kilometer en 3000 hoogtemeters. Het is dan natuurlijk erg prettig dat je herstelt en de volgende dag geen last hebt van pijnlijke en verzuurde spieren. Binnen een half uur na de etappe nam ik dan ook een Amacx Recovery drank en een Amacx Proteïn Brownie.  Een half uur tot drie kwartier na de inspanning, is het beste moment om herstelproducten te nemen.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je de juiste voedingsstoffen als gecombineerd in de Amacx Recovery formule direct na je inspanning inneemt, je lichaam de afvalstoffen efficiënter kan opruimen, je de verbruikte reserves kan aanvullen en je het herstel van je spieren ondersteund.


De voordelen van een hersteldrank zijn:

  • Het vult je glycogeen aan;
  • Het ondersteunt je spierherstel;
  • Het vult vocht en mineralen aan;
  • Het vult de ATP-reserves aan, de belangrijkste vorm van energie voor de cellen in je spieren.

De Amacx Proteïn Brownie is een bron van eiwit in combinatie met een uitgebalanceerde mix koolhydraten, ideaal voor de duursporter. Een erg lekkere snack na een zware inspanning.

Ik ben ervan overtuigd dat door het gebruik van de Amacx herstelproducten en voldoende rust in de nacht ik elke etappe opnieuw fit aan de start verscheen. Ook bleef mij de door velen aangekondigde ‘slechte dag’ bespaard.

Naast het gebruik van herstelproducten, is de slaap het belangrijkste moment van herstel. Je lichaam is dan in totale rust en heeft een hoge afgifte van onder andere groeihormonen. De slaap is dan ook het belangrijkste moment van herstel voor een sporter. Wie kent niet de woorden van Joop Zoetemelk dat je de Tour de France in bed wint? Het is dan ook belangrijk om tijdens perioden van hoge  sportintensiteit zeker acht uur per dag te slapen. Een ander veel toegepaste gewoonte is om vlak voor het slapen gaan een eiwit shake te nuttigen. De Amacx Protein Deluxe is daarvoor de optimale eiwitrijke aanvulling op je dagelijkse voeding.

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact