Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Whey proteïne voor spiergroei

Alle categorieën SupplementenEvenementenVoedingsschema schaatsen

Als (duur)sporter ben je gebaat bij gezonde en sterke spieren. Zo willen sprinters graag dikke en sterke spieren hebben om zo meer kracht te kunnen leveren, terwijl echte duursporters gebaat zijn bij spieren die efficiënt met hun energie omgaan. Natuurlijk wil je als duursporter geen enorm grote spieren hebben, maar ben je er wel bij gebaat dat je spierkracht kunt leveren tijdens bijvoorbeeld het hardlopen of op de racefiets. Sterke spieren zorgen ervoor dat je dat zware heuveltje net even beter kunt beklimmen of dat ene sprintje wat langer volhoudt.

Spieren en eiwitten

Eerst een klein lesje anatomie. Spieren bestaan uit een weefselstructuur van cellen met de bijzondere eigenschap om te kunnen samentrekken. Deze samentrekking wordt mogelijk gemaakt door eiwitten (actine en myosine). Het is dan ook logisch dat eiwitten of proteïne een belangrijk onderdeel zijn van de voeding van duursporters. Eiwitten spelen immers een bepalende rol bij de opbouw van spieren.

Voordelen whey proteïne 

Nu duidelijk is dat eiwitten van belang zijn bij de groei en het onderhoud van je spieren, wil je natuurlijk ook weten hoe je er het beste voor kunt zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om zo je spiergroei en spieropbouw te bevorderen. Zo zijn duursporters erbij gebaat om whey proteïne te gebruiken. Whey, ook wel wei genoemd, is een vloeistof wat ontstaat als bijproduct bij de bereiding van kaas. Whey bevat nog veel stoffen welke afkomstig zijn uit de melk, zoals (wei-)eiwitten, vitamines, mineralen en melksuikers. Daarnaast bevat whey amper vet. Whey heeft een hoge biologische waarde; dit is de verhouding tussen de hoeveelheid eiwitten in voeding ten opzichte van die in het menselijk lichaam. Whey proteïne bevatten essentiële aminozuren; de belangrijkste bouwstenen van eiwitten. Aminozuren spelen een grote rol bij het aanmaken van nieuwe cellen en het vervoer en opslag van voedingsstoffen. Je kunt je dus wel voorstellen dat deze stoffen essentieel zijn voor je spieren.

Whey protein, voeding en supplementen 

‘Gewone’ eiwitten vind je in producten zoals vlees, vis, eieren, zuivel maar ook in noten en peulvruchten. Whey eiwitten worden echter veelal gebruikt als supplement in met name sportvoeding. Duursport.nl heeft een groot aantal producten in het assortiment met daarin een hoge concentratie whey proteïne. Neem bijvoorbeeld de Amacx Protein Deluxe. Door deze eiwitshake te nemen naast je dagelijkse voeding en na je (intensieve) trainingen stimuleer je het herstel van je spieren en zorg je ervoor dat jouw spieren sterker en groter worden. Heb je liever een reep in plaats van een drank kun je ook kiezen voor een eiwitreep, zoals de Amacx Protein Brownie, waar ook een hoge concentratie whey eiwitten in zit. Het beste moment om eiwitshakes te nemen is vlak na je training. Vaak is je eetlust op dat moment het grootst, en daarnaast is de opname van aminozuren door de spieren na een training verhoogd.

Whey en lactose 

Een nadeel van whey proteïn is dat deze vorm van eiwitten lactose bevat. Gebruik van producten welke whey proteïne bevatten door mensen met een melkallergie of lactose intolerantie wordt dan ook sterk afgeraden. Daarnaast kan het voorkomen dat whey proteïn effect heeft op je maag. Kijk daarom altijd goed hoe je lichaam reageert op het gebruik van bepaalde producten. Indien je vragen hebt over het gebruik van whey proteïne kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de klantenservice. Uiteraard zijn er eiwitproducten zonder lactose.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact