Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Hoe ondersteun ik mijn weerstand in de winter?

Alle categorieën Voedingsschema mountainbikeMountainbikenVoedingsschema trailrunning

De winter is inmiddels begonnen en het weer heeft zich daar helemaal op aangepast. Om ons heen wordt iedereen verkouden en het naderende griepseizoen is weer vol in het nieuws. Daarom is dit ook weer het moment dat wij ons gaan afvragen of onze weerstand wel hoog genoeg is. En misschien nog wel belangrijker; moeten duursporters hun weerstand nog extra ondersteunen in de winter?

Weerstand VS immuunsysteem 

De termen weerstand en immuunsysteem worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen in ruime zin hetzelfde. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen en beschermt het lichaam tegen virussen en infecties. Een hoge weerstand of goed immuunsysteem zorgt er dus voor dat de gevaren van buitenaf verslagen kunnen worden. Met een hoge weerstand kan je overigens nog steeds een virus of infectie oplopen. Maar als dat dan gebeurt, zal de verkoudheid of griep minder lang duren en zal je daar sneller van herstellen.

Een hoge weerstand is dus belangrijk voor de gezondheid. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw weerstand, ook in de winter, hoog genoeg blijft?

Eet gezond én gevarieerd 

Een gezond lichaam heeft goede brandstof nodig. Daarom is een voedingspatroon met voldoende koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat we vrij en energiek kunnen bewegen, dat het lichaam sterk blijft en het beschermt ons dus tegen de gevaren van virussen en infecties. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je in principe voldoende vitamines en mineralen binnen om het immuunsysteem sterk en gezond te houden.

ebook

Sporten i.c.m. supplementen 

Als je een fanatieke sporter bent, kan het voorkomen dat je wat meer van het lichaam vraagt. Vaak denkt men dat het lichaam daardoor juist vatbaarder wordt voor gevaren van buitenaf. Maar is dat ook zo? Daar zijn de onderzoekers het nog niet helemaal over eens. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het lichaam de witte bloedcellen tijdens het sporten sneller door de aderen pompt, omdat de hartslag omhooggaat en er extra bloed nodig is. Ongeveer tien of vijftien minuten na de training zakken de witte bloedcellen dan weer naar een normaal niveau. Andere onderzoeken wijzen er juist op dat de weerstand tijdens een zware training zakt en dat het pas weer na een aantal uur op het normale niveau is.

Bij fanatieke sporters kunnen bepaalde vitamine en mineralensupplementen daarom zeker bijdragen aan de ondersteuning van het afweersysteem. Daarnaast is er een aantal vitamines waar wij in de winter een tekort aan kunnen krijgen. Dat is onder andere vitamine D, wat wij uit zonlicht halen. Om dit en andere tekorten aan te vullen, kan een supplement ook de oplossing zijn. Omdat de behoefte en de verhouding hiervan van persoon tot persoon kan verschillen, is niet ieder supplement voor iedere doelgroep geschikt. Ben je een duursporter en ben je op zoek naar een supplement om jouw weerstand in de winter te ondersteunen? Dan zijn de Sport Multi Tabs van Amacx misschien wel iets voor jou.

Weerstand in de winter 

Hoewel de wetenschappers het misschien niet helemaal eens zijn over het korte termijneffect van een intensieve training op de weerstand, weten ze wel zeker dat sport en beweging op de langere termijn gezondheidsvoordelen oplevert. Naar mate wij ouder worden, wordt het afweersysteem automatisch zwakker. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat beweging in het algemeen, en duursport in het bijzonder, een bijdrage kan leveren aan de vertraging van dit proces.

Een hardlooptraining op een koude decemberavond of een mooie fietsrit op een frisse zondagochtend kan dus helemaal geen kwaad voor de gezondheid. Sterker nog, er zijn nog genoeg andere redenen om lekker naar buiten te gaan. De frisse winterlucht zit vol zuurstof, de kou stimuleert de bloedsomloop en het zorgt bovendien voor een beter humeur.

Rust, sporten en je immuunsysteem 

Natuurlijk vormen voeding en beweging de basis voor een goed immuunsysteem, maar het effect van voldoende rust mag zeker niet onderschat worden. Zo draagt een nacht slaap bij aan een goed immuunsysteem en ondersteun je met een paar extra uurtjes slaap ook jouw weerstand in de winter.

Daarnaast is mentale rust misschien wel net zo belangrijk. Chronische stress zou het lichaam namelijk minder gevoelig maken voor het regulerende effect van het stresshormoon Cortisol op ontstekingsreacties. En dat is slecht nieuws. Dus kies je vanavond of morgenavond voor een relaxed avondje op de bank? Dat is geen enkel probleem! Het draagt tenslotte bij aan de instandhouding van jouw weerstand.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact