Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Keuzehulp: zo kies je de sportdrank die bij je past

Alle categorieën Energie RepenVoedingsschema mountainbikeEvenementen

Duursport heeft vele soorten sportdrank in het assortiment. De hoeveelheid keuze kan ervoor zorgen dat je even niet zo goed weet welke sportdrank je nu moet nemen. In dit artikel geef ik jou tips om je zo te helpen kiezen welke sportdrank het beste bij jou past.

Welke soort sportdrank?

Sportdrank heb je in 3 verschillende soorten: hypertoon, hypotoon en isotoon. Het verschil tussen deze 3 soorten zit hem in de samenstelling. Een hypertone sportdrank bevat de meeste koolhydraten en is derhalve optimaal geschikt om de koolhydraten aan te vullen. Nadeel van een hypertone sportdrank is wel dat deze minder snel door jouw lichaam wordt opgenomen. Dit heeft te maken met het feit dat de dichtheid hoger is dan het lichaamsvocht. Hierdoor is deze minder geschikt om tijdens het sporten te gebruiken. Een hypotone sportdrank is een ideale sportdrank om na een wedstrijd of training je energievoorraden aan te vullen. Ben je op zoek naar een sportdrank die je in aanloop van een zware wedstrijd of training voorziet van de nodige koolhydraten? Kies dan een carboloader.

Hypotone of isotone sportdrank?

De hypotone sportdrank bevindt zich volledig aan de andere kant van het spectrum. Een hypotone sportdrank bevat weinig koolhydraten en heeft een lagere dichtheid dan het lichaamsvocht. Dit zorgt ervoor dat de drank snel wordt opgenomen door ons lichaam. Tevens bevatten hypotone sportdranken ook mineralen en zouten. Dit alles maakt de hypotone uitermate geschikt als een dorstlesser tijdens het sporten.

De isotone sportdrank is ‘the best of both worlds’. Een isotone sportdrank bevat meer koolhydraten dan de hypotone sportdrank. De samenstelling is dusdanig dat de dichtheid van de drank hetzelfde is als het lichaamsvocht, waardoor deze snel in het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor is het een goede dorstlesser maar vult het ook nog eens de energievoorraad aan tijdens het sporten. Dit maakt de isotone sportdrank de ideale drank om te gebruiken tijdens het sporten.

Samenvattend: ben je op zoek naar een pure dorstlesser? Kies dan voor de hypotone sportdrank. Ben je op zoek naar een sportdrank voor tijdens het sporten? Kies dan de isotone sportdrank. Ben je op zoek naar een hersteldrank voor na het sporten? Kies dan een hypertone sportdrank.

Sportdrank in poeder of een tablet? 

Nu we hebben vastgesteld wat voor soort sportdrank je nodig hebt, gaan we kijken in welke vormen sportdrank te krijgen is. Je zult zien dat je sportdrank kunt kopen in poedervorm en als bruistablet. Het voordeel van een sportdrank in poedervorm is dat je deze zelf naar wens kunt samenstellen. Wanneer je meer poeder gebruikt is het meer een energydrink. Door minder poeder te gebruiken kun je een dorstlessende sportdrank maken. Het nadeel van sportdrank in poedervorm is dat je tijdens een wedstrijd of training niet zo makkelijk wat drank bij kan maken. Dat is waar de sportdrank in tabletvorm om de hoek komt kijken. Een tube met tabletten is makkelijk mee te nemen tijdens een wedstrijd of training.

Je hoeft slechts je bidon te vullen met water en een tablet en je bent weer voorzien van een nieuwe dosis sportdrank met koolhydraten. Het nadeel van een sportdrank in tabletvorm is wel dat er vulstoffen aan toegevoegd moeten worden om het tot een tablet te maken. Dit brengt dus met zich mee dat je bidon naast een sportdrank ook voor een groot gedeelte vulstoffen bevat.

Verschillende smaken sportdrank

Sportdranken zijn te krijgen in een veelvuldigheid van smaken. Het is zeker aan te raden om te kiezen voor een sportdrank in een smaak die je lekker vindt. Kijk goed wat je lichaam verdraagt tijdens het sporten en wat je ook gedurende langere tijd kunt drinken. Hierbij wel de gouden tip: experimenteer nooit met (nieuwe) sportvoeding vlak voor of tijdens een wedstrijd. Doe dit alleen tijdens trainingen zodat je rustig kunt ervaren hoe je reageert op een bepaalde sportdrank. 

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact